fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Vegán és vegetáriánus étrend: 5 gyakran hiányzó vitamin és ásványi anyag

5 fontos vitamin és ásványi anyag növényi étrend mellé

A vegán és vegetáriánus táplálkozás egyaránt rendkívül egészséges, de számtalan jótékony hatásuk ellenére vannak rejtett buktatóik. Bizonyos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nehezebben, vagy egyáltalán nem lehet növényi ételekkel hozzájutni. A tápanyaghiány elkerülhető – mutatjuk, mire kell figyelned!

Vegán és vegetáriánus étrend: 5 gyakran hiányzó vitamin és ásványi anyagA vegán és vegetáriánus táplálkozás egyaránt rendkívül egészséges. A tudományos vizsgálatok alapján számtalan jótékony hatás köthető hozzájuk, beleértve a túlsúly, elhízás, szívbetegségek és bizonyos daganatos betegségek alacsonyabb kockázatát. Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy bizonyos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz nehezebben vagy szinte nem is lehet hagyományos növényi ételekkel hozzájutni. A tápanyaghiány szerencsére odafigyeléssel, tudatossággal könnyedén elkerülhető – mutatjuk, mire kell figyelned és mit kell tenned, ha növényi életmódot követsz!

1. B12-vitamin

Miért fontos?

A B12-vitamin nélkülözhetetlen szerepet játszik a szervekhez oxigént szállító vörösvérsejtek képzésében, az agy, idegrendszer és az immunrendszer normál működésében, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, a DNS és RNS létrehozásában. A szív- és érrendszerre káros homocisztein nevű aminosav lebontásához B12-re is szükség van.

Milyen jelei vannak a hiányának?

B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel. Fáradtság, szédülés, légszomj, gyors pulzus, sápadtság, izomgyengeség, végtagzsibbadás, rossz hangulat, depresszió, ingerlékenység, emlékezetkiesés, ekcéma, bőrgyulladás jelentkezhet.

Hozzá lehet-e jutni növényekből?

Nem. A B12-vitamin jelentős mennyiségben kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, például húsokban, tojásban, halakban és tejtermékekben. Számos vizsgálat igazolta, hogy dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők fogyasztása nélkül a vegetáriánusoknál magas a B12-hiány kockázata.

Megbízható növényi B12-vitamin-forrásnak számítanak a dúsított élelmiszerek, például növényi tejek, húshelyettesítők, reggelizőpelyhek, élesztőpehely. Az is fontos, hogy a B12 aktív, a szervezet számára hasznosítható formában legyen, ezért étrend-kiegészítőben is ilyen formát kell keresni – például metilkobalamin.

2. Kalcium

Miért fontos?

A kalcium az emberi testben a leggyakoribb ásványi anyag, a teljes testtömeg 1-2%-át teszi ki. 99%-a a fogakban és csontokban, 1%-a a vérben és különböző szövetekben található meg. A kalcium nélkülözhetetlen a fogazat és a csontozat egészséges növekedéséhez és fenntartásához, az idegrendszer, izmok és emésztőenzimek normál működéséhez. Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és véralvadási folyamatokban is.

Milyen jelei vannak a hiányának?

Töredezett vagy fénytelen körmök, fehér foltok a körmökön, száraz és töredezett haj, izomgörcsök, végtagzsibbadás, álmosság, aluszékonyság, a vérnyomás ingadozása, enyhe szívritmuszavar, véralvadászavar, fogszuvasodás, törékeny fogak és csontok.

Hozzá lehet-e jutni növényekből?

A napi ajánlott kalciumbevitel 1000 mg, kutatások azonban azt mutatták, hogy a vegánok átlagosan ennek kb. a felét érik csak el. A tejet és tejtermékeket is fogyasztó lakto-ovo vegetáriánusok, illetve a nem vegetáriánusok ugyanakkor jellemzően elérik a szükséges napi kalcium mennyiséget.

Az oxalátok jelentősen csökkentik a kalcium felszívódását, ezért az oxalátokat tartalmazó ételek (pl. spenót, mángold) nem jó forrásai a hasznosítható kalciumnak. Emellett a fitátokban gazdag ételek (pl. gabonák, babfélék, diófélék, olajos magvak) szintén gátolják a kalcium felszívódását. Jó növényi kalciumforrások az oxalátban szegény zöldségek (bordáskel, brokkoli, kínai kel, fodros kel, fejes káposzta), szójabab, tofu, mandula, tahini, pézsmatök, narancs.

Az optimális kalciumbevitel elérésében segíthetnek még a kalciummal dúsított növényi tejek és joghurtok, és az étrend-kiegészítők. Kalcium és vas tartalmú étrend-kiegészítők szedése között mindig legalább 2 óra teljen el!

3. D3-vitamin

Miért fontos?

A D3-vitamin az emberi szervezetben kb. 2000 gént szabályoz, közvetlen vagy közvetett módon. Hozzájárul az egészséges csontozat, fogazat és izomfunkció fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez. Az utóbbi évtizedek kutatásai szerint a D-vitamin hiánya számtalan krónikus betegséggel, pl. szív- és érrendszeri betegségekkel, 2-es típusú cukorbetegséggel, rákkal is összefügg.

Milyen jelei vannak a hiányának?

Gyenge immunrendszer, gyakori betegeskedés, fáradékonyság, alvászavarok, depresszió, gyakori és nehezen gyógyuló csonttörések, csontritkulás, izomgörcsök, könnyen romló fogak.

Hozzá lehet-e jutni növényekből?

Nem. A D3-vitamin legjobb forrása a napfény, illetve a máj, zsíros tengeri halak, csukamájolaj, tojás, tej, tejtermékek és margarinok. Modern életmódunk miatt azonban egyre kevesebb időt töltünk a napon (minden második magyar nyáron is D-vitamin-hiányos!), október végétől március végéig pedig a napsugárzás nem elegendő a szükséges D3-vitamin mennyiség képződéséhez.

A D-vitamin-hiány általános jellegű probléma a lakosság körében, de kutatások azt mutatják, hogy a vegetáriánusok és vegánok körében átlagosan még nagyobb probléma, mint húsevőknél. A növényi étrendet követők számára legjobb megoldás egy 100% vegán D3-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő használata.

Nézd meg videónkat a D-vitamin, bárányok és a vegánság kapcsolatáról itt >>

4. Cink

Miért fontos?

A cink több mint 300 enzim működésében vesz részt az emberi szervezetben. Erős antioxidáns, kulcsszerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében, a fertőzések elleni küzdelemben, hozzájárul a normál szellemi működés, csontozat, látás, termékenység fenntartásához, és a haj, bőr és köröm normál állapotának fenntartásához.

Milyen jelei vannak a hiányának?

Gyenge immunrendszer, étvágytalanság, alvászavarok, szem- és látásproblémák, állandó rosszkedv, hajhullás, köröm- és bőrproblémák, memória- és koncentrációzavarok, fájdalmas menstruáció.

Hozzá lehet-e jutni növényekből?

A cinkhez egyáltalán nem nehéz növényi táplálkozással hozzájutni, jó forrása például a bab, csicseriborsó, lencsefélék, tofu, dió, kesudió, chia mag, kendermag, tökmag, teljes kiőrlésű kenyér, quinoa. A növényi ételekben gyakran előforduló fitátok és oxalátok azonban gátolják a cink felszívódását, ezért egyes források szerint a vegánok és vegetáriánusok cink igénye másfél-kétszer nagyobb is lehet. A cinkhiány elkerülése érdekében nagyon fontos a helyesen összeállított, változatos étrend és/vagy egy megfelelően felszívódó cinket tartalmazó étrend-kiegészítő szedése.

5. Vas

Miért fontos?

Vas nélkül az oxigén nem képes eljutni a sejtekhez. A sejtek oxigén hiányában nem tudnak megfelelően működni, ami a szervezet összes élettani funkciójára negatívan hat. A vasnak nélkülözhetetlen szerepe van a vérképzésben, az izomműködésben, az immunrendszer működésében, a fáradtság és kifáradás megelőzésében.

Milyen jelei vannak a hiányának?

A vashiány vérszegénységet okoz, ami akár életveszélyes is lehet. Árulkodó jelek: állandó kimerültség, erős menstruáció, sápadtság, lihegés, fulladás, heves szívdobogás, nyugtalan láb szindróma, gyakori fejfájás.

Hozzá lehet-e jutni növényekből?

A növényi ételekben rosszul felszívódó, nem hem kötésű vas, míg a húsokban – különösen a vörös húsokban – kiválóan felszívódó, hem kötésű vas található. Az antitápanyagok, pl. a növényekben gyakori fitátok, a tea és a kávé tovább ronthatják a nem hem-vas felszívódását, a hem-vas felszívódását azonban nem befolyásolják.

A vashiány jól felépített vegán étrenddel, vasban gazdag növények rendszeres fogyasztásával elkerülhető. Pl.: tofu, tempeh, lencsefélék, bab- és borsófélék, olajos magvak, leveles zöldségek, burgonya, gombafélék. Fontos, hogy vasban gazdag ételek fogyasztásakor 1 órával étkezés előtt és 2 órával étkezés után kerüld a kávét és a teát! Vas és kalcium tartalmú étrend-kiegészítők szedése között mindig legalább 2 óra teljen el!

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/7-nutrients-you-cant-get-from-plants naturespath.com/en-us/blog/the-top-5-deficiencies-on-a-plant-based-diet mindbodygreen.com/articles/vegan-diet-nutrient-deficiencies https://therdgoneplantbased.com/articles1/nutrients-you-may-be-lacking-if-your-plant-based-diet-is-not-well-planned https://veganhealth.org
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér