fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
N0100117
Netamin L-triptofán kapszula 500 mg

Ezeket a kiegészítő termékeket ajánljuk még vásárlásod mellé
Jelenleg nem rendelhető

Netamin L-triptofán kapszula 500 mg

60 kapszula
Netamin L-triptofán kapszula 500 mg
 • L-triptofán növényi kapszulában (100% vegán termék!), napi adag: 1000 mg
 • Kutatások alapján a triptofán segítheti:
 • ...a normál alvást
 • ...az egészséges hangulat fenntartását
 • ...a szorongásos és hangulati zavarok enyhítését

Készleten
4 370 Ft
Egységár: 73 Ft/kapszula
3 db vásárlása esetén 10% kedvezményt kapsz.
Kedvezményes ár darabonként 3 933 Ft. Megtakarítás 1 311 Ft.
Újrahasznosítva
A termék tégelye részben újrafelhasznált műanyagból készült. A termék karbonlábnyoma: 83,5
Karbonlábnyom

A Netamin L-triptofán kapszula segít fenntartani a szervezet egészséges triptofán-szintjét. Kutatások a triptofánt többek között a normál alvás, jó hangulat és az egészséges stressz-válasz összefüggésében vizsgálták.1

Triptofán: mi teszi nélkülözhetetlenné?

A triptofán (más néven L-triptofán) egy esszenciális aminosav. Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ám a szervezet nem képes előállítani, így külső forrásból kell bevinnünk. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, fehérjék nélkül pedig nincs élet! A triptofán azonban nemcsak a fehérjék termeléséhez elengedhetetlen, a szervezet felhasználja egyéb fontos tápanyagok előállításához is. Ilyen például a niacin (B3-vitamin), az alvás és az ébrenlét szabályozásában kiemelt szerepet játszó melatonin hormon, illetve a hangulat, szexualitás, alvás, valamint az étvágy szabályozásában feltehetően fontos szerepet játszó szerotonin nevű idegi átvivő anyag.2 Triptofánhoz növényi és állati forrásokból is hozzá lehet jutni, például csirkehús, tojás, sajt, hal, földimogyoró, tökmag, szezámmag, tofu és szója fogyasztásával. Emellett étrend-kiegészítő szedésével hatékonyan növelhető a szervezet triptofán-szintje.

Természetes segítség az érzelmi-hangulati egyensúly megtalálásához

A mindennapokban tapasztalt stressz sokféle formát ölthet, de kétségtelenül egyik leggyakoribb az érzelmi stressz. Kiválthatja pl. magány, munkahelyi frusztráció, családi konfliktusok, és így tovább. A folyamatosan fennálló érzelmi stressz szorongást, dühöt, fáradtságot, depressziót és alvászavarokat okozhat. Van-e kiút ebből az ördöginek tűnő spirálból? IGEN! A megoldásnak egyik fontos része a szervezet normál funkcióinak helyreállítása, az egészséges működés támogatása. Az L-triptofán ebben nyújt természetes segítséget, hiszen klinikai vizsgálatok szerint hatással lehet a hangulatot és alvást szabályozó szerotonin, illetve az elalvást és ébredést szabályozó melatonin szintjére. Ha érdekel részletesebben, hogyan is segíthet Neked az L-triptofán a jobb alvásban és az érzelmi feszültség tüneteinek csökkentésében, olvass tovább!

Triptofán: mit találtak róla a tudományos kutatások?*

A triptofán tartalmú étrend-kiegészítőket gyakran javasolják álmatlanság, alvászavarok, stressz, szorongás és hangulati zavarok, például depresszió esetén. Az eddigi vizsgálatok szerint valóban ígéretesnek mutatkozik ezeken a területeken, továbbá hozzájárulhat a migrén és a PMS kezeléséhez, támogathatja a testsúlycsökkentő diéta eredményességét.

✔️ Javíthatja az alvás minőségét
A normál, pihentető alváshoz szükséges két fő biomolekula a szerotonin nevű idegi átvivő anyag és a melatonin nevű hormon – mindkettőt természetes úton triptofánból állítja elő az emberi szervezet.3,4 Kontrollált tanulmányok alapján a triptofán lefekvés előtti fogyasztása megnöveli a szerotonin és a melatonin koncentrációját, ezzel támogatja az egészséges alvási mintákat, álmosságot okoz, lerövidíti az elalvási időt, növeli az alvás időtartamát és csökkenti az éjjeli felébredések időtartamát.2,5 A triptofán hasznosnak bizonyulhat az álmatlanság kezelésében.6

✔️ Hozzájárulhat a jó hangulat megteremtéséhez
Nem véletlenül szokták a szerotonint „boldogsághormon” névvel is illetni, hiszen a tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy fontos szerepe van a hangulat szabályozásában. (Habár valójában nem hormon, hanem egy, a központi idegrendszerben az idegsejtek közötti kommunikációért felelős fehérjemolekula.) A szerotonin alacsony szintje kapcsolatba hozható mentális és hangulati zavarok kialakulásával, úgymint depresszió, szorongás, agresszív viselkedés, ingerlékenység, és csökkent motiváció.7-10

Ahhoz, hogy az emberi szervezet elő tudja állítani a szerotonint, megfelelő mennyiségű triptofánra van szüksége. Kutatások igazolták, hogy a triptofán-szint csökkenésével az agyi szerotonintermelés is csökken, ez pedig kihat a hangulatra, ronthatja a memóriát és fokozhatja az agressziót.11 A szerotonin nem pótolható étrend-kiegészítéssel, a triptofán azonban igen: kutatások megállapították, hogy a triptofán kiegészítés hozzájárulhat az egészséges hangulathoz és segítheti a szorongásos és hangulati zavarok csökkentését.2,12,13,14 Egyes vizsgálatok szerint a triptofán ugyanolyan hatásos a télen gyakori szezonális depresszió kezelésében, mint a fényterápia, a hatása pedig hosszabb ideig tart annál.15,16 A triptofán csökkentheti a stressz hatására termelődő kortizol szintjét, így a szervezet könnyebben birkózhat meg a stresszel.17,18

✔️ Segíthet a migrén tüneteinek enyhítésében
A migrén a lakosság kb. ötödét érintő neurológiai betegség, ami rendkívül fájdalmas tud lenni, súlyos esetben megakadályozhatja a mindennapi feladatok mellett a munkavégzést is. Tudományos vizsgálatok a migrénes betegeknél alacsony szerotonin- és melatonin-szintet mutattak ki.19-21 A nem megfelelő triptofán-szint fokozhatja a migrén tüneteit, és kutatások azt mutatták, hogy a triptofán pótlásával jelentősen csökkenthető a migrénes rohamok gyakorisága, súlyossága és időtartama.22-24 Emellett egy 2019-es tanulmány szerint az étrendi triptofán bevitel csökkentheti a migrén kialakulásának az esélyét.25

✔️ Támogathatja a fogyást
A németországi Tübingeni Egyetem tudósai kimutatták, hogy a triptofán-szint csökkenése növeli az éhséget, illetve a vér triptofán-szintje és az éhség közvetlen összefüggésben állnak egymással.26 A triptofán pótlása támogathatja a telítettség érzetét, ezzel pedig hozzájárulhat a testsúly csökkentésére irányuló törekvések sikeréhez.27,28

✔️ Enyhítheti a PMS tüneteit
A menstruáció előtt 5-11 nappal jelentkező premenstruációs szindróma egy komplex tünetegyüttes, amit többek között depresszió, szorongás, harag, ingerlékenység, csökkent koncentrációkészség, álmatlanság, fáradtság, levertség kísérhet. A PMDD (premenstruációs diszfóriás zavar) a PMS súlyosabb formája, amely pánikrohamokat, depressziót, szélsőséges dühkitöréseket, sőt akár öngyilkos gondolatokat is okozhat. A megnövelt triptofán-bevitel segíthet csökkenteni a premenstruációs tüneteket.29 Egy kutatásban a triptofán a hatóanyagmentes placebónál jelentősen hatékonyabbnak bizonyult a PMDD hangulati és fizikai tüneteinek enyhítésében.30

Összefoglalva: milyen esetekben lehet ajánlott a triptofán kapszula alkalmazása?

 • Álmatlanság, alvászavarok
 • Depresszió, hangulati zavarok
 • Szorongás
 • Ingerlékenység
 • Fokozott stressz
 • Koncentrációs zavarok, memóriaproblémák
 • Agresszió
 • Migrén
 • Premenstruációs szindróma (PMS)
 • Fogyókúrás program részeként

*Ez az ismertető nem a Netamin L-triptofán  kapszulára vonatkozik - általában véve mutatja be az L-triptofánról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin L-triptofán kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.


Netamin L-triptofán kapszula - további részletek:

Minden egyes kapszula 500 mg L-triptofánt tartalmaz. 100% vegán termék, növényi kapszulahéjjal.
A napi ajánlott mennyiség 2 kapszula, így egy doboz egy havi adagot tartalmaz.

Termék szedésével kapcsolatos figyelmeztetés: Terhesség vagy szoptatás alatt kérje ki kezelőorvosa véleményét a termék szedéséről!

A termék hatása egyénileg eltérő lehet és nem garantált.

OGYÉI szám: 23538/2020. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.


 

Hivatkozások

Hivatkozások:
1 Richard DM, Dawes MA, Mathias CW, et al. L-Tryptophan: Basic Metabolic Functions, Behavioral Research and Therapeutic Indications. Int J Tryptophan Res. 2009 Mar 23;2:45-60.
2 Friedman M. Analysis, Nutrition, and Health Benefits of Tryptophan. Int J Tryptophan Res. 2018 Sep 26;11:1178646918802282.
3 Mishima K. Melatonin as a regulator of human sleep and circadian systems. Nihon Rinsho. 2012 Jul;70(7):1139-44.
4 Dugovic C. Role of serotonin in sleep mechanisms. Rev Neurol (Paris). 2001 Nov;157(11 Pt 2):S16-9.
5 Yurcheshen M, Seehuus M, Pigeon W. Updates on Nutraceutical Sleep Therapeutics and Investigational Research. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:105256.
6 Schneider-Helmert D, Spinweber CL. Evaluation of L-tryptophan for treatment of insomnia: a review. Psychopharmacology (Berl). 1986;89(1):1-7.
7 Lin SH, Lee LT, Yang YK. Serotonin and mental disorders: a concise review on molecular neuroimaging evidence. Clin Psychopharmacol Neurosci. 2014 Dec;12(3):196-202.
8 Sandyk R. L-tryptophan in neuropsychiatric disorders: a review. Int J Neurosci. 1992 Nov-Dec;67(1-4):127-44.
9 Russo S, Kema IP, Bosker F, et al. Tryptophan as an evolutionarily conserved signal to brain serotonin: molecular evidence and psychiatric implications. World J Biol Psychiatry. 2009;10(4):258-68.
10 Capuron L, Schroecksnadel S, Feart C, et al. Chronic low-grade inflammation in elderly persons is associated with altered tryptophan and tyrosine metabolism: role in neuropsychiatric symptoms. Biol Psychiatry. 2011 Jul 15;70(2):175-82.
11 Bell C, Abrams J, Nutt D. Tryptophan depletion and its implications for psychiatry. Br J Psychiatry. 2001 May;178:399-405.
12 Lindseth G, Helland B, Caspers J. The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Arch Psychiatr Nurs. 2015 Apr;29(2):102-7.
13 Jenkins TA, Nguyen JC, Polglaze KE, et al. Influence of Tryptophan and Serotonin on Mood and Cognition with a Possible Role of the Gut-Brain Axis. Nutrients. 2016 Jan 20;8(1). pii: E56.
14 Young SN. The effect of raising and lowering tryptophan levels on human mood and social behaviour. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2013 Feb 25;368(1615):20110375.
15 Ghadirian AM, Murphy BE, Gendron MJ. Efficacy of light versus tryptophan therapy in seasonal affective disorder. J Affect Disord. 1998 Jul;50(1):23-7.
16 McGrath RE, Buckwald B, Resnick EV. The effect of L-tryptophan on seasonal affective disorder. J Clin Psychiatry. 1990 Apr;51(4):162-3.
17 Cerit H, Jans LA, Van der Does W. The effect of tryptophan on the cortisol response to social stress is modulated by the 5-HTTLPR genotype. Psychoneuroendocrinology. 2013 Feb;38(2):201-8.
18 Höglund E, Øverli Ø, Winberg S. Tryptophan Metabolic Pathways and Brain Serotonergic Activity: A Comparative Review. Front Endocrinol (Lausanne). 2019 Apr 8;10:158.
19 Panconesi A. Serotonin and migraine: a reconsideration of the central theory. J Headache Pain. 2008 Oct;9(5):267-76.
20 Masruha MR, de Souza Vieira DS, Minett TS, et al. Low urinary 6-sulphatoxymelatonin concentrations in acute migraine. J Headache Pain. 2008 Aug;9(4):221-4.
21 Masruha MR, Lin J, de Souza Vieira DS, et al. Urinary 6-sulphatoxymelatonin levels are depressed in chronic migraine and several comorbidities. Headache. 2010 Mar;50(3):413-9.
22 Sicuteri F. 5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of migraine. Pharmacol Res Commun 1972;4:213–8.
23 Birdsall TC. 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor. Altern Med Rev. 1998 Aug;3(4):271-80.
24 Maissen CP, Ludin HP. Comparison of the effect of 5-hydroxytryptophan and propra. in the interval treatment of migraine. Schweiz Med Wochenschr. 1991 Oct 26;121(43):1585-90.
25 Razeghi Jahromi S, Togha M, Ghorbani Z, et al. The association between dietary tryptophan intake and migraine. Neurol Sci. 2019 Nov;40(11):2349-2355.
26 Rieber N, Mischler D, Schumacher V, et al. Acute tryptophan depletion increases experimental nausea but also induces hunger in healthy female subjects. Neurogastroenterol Motil. 2010 Jul;22(7):752-7, e220.
27 Zanchi D, Meyer-Gerspach AC, Suenderhauf C, et al. Differential effects of L-tryptophan and L-leucine administration on brain resting state functional networks and plasma hormone levels. Sci Rep. 2016 Oct 20;6:35727.
28 Feijó Fde M, Bertoluci MC, Reis C. Serotonin and hypothalamic control of hunger: a review. Rev Assoc Med Bras (1992). 2011 Jan-Feb;57(1):74-7.
29 Cunningham J, Yonkers KA, O'Brien S, et al. Update on research and treatment of premenstrual dysphoric disorder. Harv Rev Psychiatry. 2009;17(2):120-37.
30 Steinberg S, Annable L, Young SN, et al. A placebo-controlled clinical trial of L-tryptophan in premenstrual dysphoria. Biol Psychiatry. 1999 Feb 1;45(3):313-20.

Adagolás:Felnőtteknek napi 2 kapszula, bő folyadékkal, elalvás előtt.

HatóanyagA napi adag tartalmaz (2 kapszula)
L-triptofán1000 mg
Összetevők: L-triptofán, emulgeálószer (dikalcium-foszfát), növényi kapszula, csomósodást gátlók (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid)

Hamarosan...

Kapcsolódó termékeink

Netamin L-triptofán kapszula 500 mg
4 370 Ft
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér