Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Alvással a plusz kilók ellen!

Alvással a plusz kilók ellen!

Az alvás nem csak pihentet és regenerál, de a fogyásban is segít, méghozzá többféle módon is. Cikkünkben összefoglaljuk, pontosan hogyan!

Karcsúsító alvásAz alvás nem csak pihentet és regenerál, de a fogyásban is segít, méghozzá többféle módon is. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy az alvás a legújabb tudományos kutatások szerint miként járul hozzá az egészséges testsúly megőrzéséhez, és miért is érdemes eleget aludni, ha hatékonyan szeretnénk fogyni.

1. Az alvás segít több kalóriát elégetni.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás alanyai először 12 órát aludtak egy éjszaka, majd a következő nap nem engedték őket aludni, másnap reggel pedig egy kiadós reggelit fogyasztottak. Ezt követően a tudósok megmérték az alanyok energiafelhasználását – azt a kalóriamennyiséget, amire mozgás nélkül, pusztán a létezéshez szükségünk van. Amikor a kutatás résztvevői fáradtak voltak, 5 százalékkal kevesebb kalóriát égettek el, mint kipihenten, ráadásul az étkezés utáni energiafelhasználásuk is 20 százalékkal alacsonyabb volt.

2. Az alvás egészségtudatossá tesz.

Meglepő eredményre jutott a Obesity című amerikai tudományos folyóiratban publikált kutatás: az alváshiányos emberek közel 1300 kalóriával több ételt tettek kosaraikba a bevásárlás során, mint a kipihent társaik. Ez ráadásul az éhségtől függetlenül történt, mivel mindkét csoport ugyanannyit reggelizhetett előtte. Tanulság? Soha ne menj kialvatlanul élelmiszert vásárolni!

3. Az alvás elejét veszi a késő esti nassolásnak.

A Pennsylvania Egyetem kutatása szerint az éjjeli bagoly típusú emberek sokkal inkább hajlamosak a hízásra. A magyarázat egyszerű: minél több időt tölt valaki ébren éjszaka, annál nagyobb a valószínűsége, hogy felesleges kalóriákat fog bevinni. Ez akár heti 1 kg hízást is eredményezhet. A kutatás alanyai közül azok, akik sokáig fent maradtak és csak 4 órát aludtak 550 kalóriával többet vittek be a szervezetükbe, mint a kipihent, 9 órát alvó kísérleti alanyok.

4. Az alvás csökkenti az étvágyat.

A kevés alvás hatással van a hormonok szintjére, többek között megnöveli az éhségérzetért felelős grelin hormon szintjén, illetve a jóllakottságot jelző leptin mennyiségét is csökkenti szervezetünkben. Éjszaka a leptin szintje megemelkedik, ettől tudja a szervezetünk, hogy nem kell ennie. Napközben, amikor a szervezetnek energiára van szüksége, ennek az ellenkezője történik, a leptin csökken, aminek hatására éhesek leszünk. Az alváshiány felborítja ennek a két rendkívül fontos hormonnak az egyensúlyát, az alacsony leptinszint miatt evés után is éhesek maradunk, a magas grelin szint pedig tovább serkenti az étvágyunkat.

5. Az alvás fokozza a zsírégetést.

Ha két embernek teljesen egyforma az étrendje, és mindketten ugyanannyi kalóriát visznek be, de az egyikük alváshiányban szenved, akkor ő kevesebb zsírt fog tudni leadni, mint kipihent társa. A Chicagói Egyetem összehasonlította az éjszakánként 8 és fél órát alvók és az éjszakánként mindössze 5 és fél órát alvók fogyását. Mindkét csoport ugyanannyi, napi 1450 kalóriát vitt be. Bár a fogyás mennyisége megegyező volt (kb. 3 kg), az eleget pihenő emberek esetén a leadott súly több mint fele zsír volt, az alváshiányosoknál csak negyede.

6. Az alvás segít koncentrálni és kevesebbet enni.

Az agy működése megváltozik, ha nem alszunk eleget. A Harvard Egyetem orvosai feltérképezték a napközben gyakran álmosságot tapasztaló emberek agyát, és megmérték a magas kalóriatartalmú ételek hatására létrejövő agyi aktivitásukat. Arra jöttek rá, hogy a fáradt emberek hajlamosak túlevésre, mivel kevésbé tudják viselkedésüket irányítás alatt tartani. Egy másik, a Columbia Egyetemen végzett kutatás eredményei alapján ha kipihentek vagyunk, sokkal kevésbé valószínű, hogy engedünk az egészségtelen ételek csábításának, vagyis megfelelő mennyiségű alvással jobban tudunk fókuszálni, nagyobb az önfegyelmünk.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin „Jó éjt, plusz kilók!” válogatáscsomag
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér