fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
Feszültséget szül az összezártság? Tippek, hogyan kezeld a helyzetet!

Feszültséget szül köztetek az összezártság? Íme, néhány tanács!

Veszekedés, kiabálás, dühkitörések vagy feszült csend? Hadszíntér lett az otthonodból, mióta állandósult az összezártság a családdal? Van rá megoldás! Ebben a cikkben gyakorlati tippeket kapsz, hogyan tudod átfordítani az általános rossz hangulatot és feldolgozni a negatív érzéseket. Kattints a részletekért!

Feszültséget szül az összezártság? Tippek, hogyan kezeld a helyzetet!Minél több időt tölt az ember összezárva másokkal - legyenek azok szobatársak, családtagok vagy a párunk - annál valószínűbb, hogy az egyre fogyó türelemmel fordítottan arányosan robbannak ki viták. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk a kapcsolataink érdekében, ha megtanuljunk tudatosítani az érzelmeinket és megnyugtatni magunkat, hogy elkerüljük a sokszor fölösleges kitörést. Jelen cikk a koronavírus-járvány idején íródott, amikor is ez a helyzet bizony sok esetben kiélezetté vált.

Először is ebben a felfokozott érzelmi állapotban, mikor a félelem sokakban folyamatosan munkál - legyen az egzisztenciális félelem, egészséggel kapcsolatos, magunk vagy szeretteink féltése miatt. A félelem felismerés hiányában könnyen agresszióvá, dühvé transzformálódhat arra sarkallva minket, hogy pont azokkal vesszünk össze, akiket amúgy mindennél jobban szeretünk - de éppen kéznél vannak.

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a saját érzéseinkkel. Azokkal az érzelmekkel, melyek mélyen belül gyökereznek és a felszínre már más formában törhetnek elő. Íme 6 tipp, mit tehetsz, mielőtt kirobban a veszekedés:

1. Azonosítsd, mit tapasztalsz éppen magadon

Állj meg egy pillanatra és konkretizáld, mi bajod van éppen. Félsz, szomorú vagy, magányosnak érzed magad, frusztrált vagy vagy ideges? Nincs rossz válasz, helytelen érzés, legfeljebb helytelen reakció, viselkedés.

2. Menj végig az alapvető szükségleteiden gondolatban

Mikor ettél utoljára? Lehet, hogy éhes vagy? Sokan idegességükben elfelejtenek enni, kihagynak étkezést - viszont ez nagyon is a hangulat rovására megy.

Következő kérdés amit érdemes feltenni magadnak, hogy fáradt, álmos vagy-e? Ha folyamatosan stresszelsz, lehetnek alvásproblémáid. Van, aki ilyenkor nehezen alszik el vagy felriad, van aki pedig az alvásba menekül a problémák elől. Fontos tudatában lenned, amennyiben fáradt vagy, hogy megérts a rossz hangulatodat. Mond meg a szeretteidnek, hogy nem csináltak semmi rosszat, csak pihenésre van szükséged.

3. Hozd vissza a gondolataid a jelen pillanatba

Ezt kérdezd meg magadtól, hogy jól tudd felmérni a probléma súlyát: "Ebben a pillanatban veszélyben vagyok én, vagy valamelyik szerettem?" Lehet, hogy félsz a jövőtől, de most nem ez a kérdés. Fizikailag rendben vagy éppen most, attól függetlenül, hogy félsz, ideges vagy, unatkozol vagy be vagy zárva?

Legtöbbünk jelenleg eléggé rendben van ahhoz, hogy egy nagy mély levegővétel után konstatálva ezt, egy kicsit megnyugodjon.

Ha túl leszünk a karantén időszakon, amit a saját, a szeretteink és embertársaink biztonsága és egészsége miatt vállaltunk, legtöbbünknek nem lesz semmi baja. Engedd meg magadnak, hogy ez a gondolat megnyugtasson és ne feledd azt sem, hogy ez egy átmeneti állapot!

4. Használd a légzésed

Alkalmazz légzőgyakorlatokat, ha úgy érzed, nagyon feszült, ideges, mérges vagy, ha kezded érezni, hogy elharapózott benned a pánik hangulat.

Egyik legegyszerűbb módszer, hogy csak kényelmesen elhelyezkedsz ülésben vagy akár hanyatt fekvésben és figyeled a légzésed. Megfigyeled, mennyire egyenletes, hogy emelkedik és süpped a hasad, mellkasod. Aztán elkezdheted mélyíteni és lassítani a légzésed,  számolni minden ki- és belégzés alatt. Számolj először 4-4-et minden ki- és belégzésnél, majd lassítsd 6-8, akár 12 számolásig, ha nem érzed, hogy légszomjad lesz. Kipróbálhatod, hogy a kilégzést hosszítod, ugyan így számolással. A belégzés 4 ütemre, kilégzés 6 vagy akár 8 ütemre történjen.

Kipróbálhatod, hogy befogod az egyik orrlyukad, így veszel egy mély levegőt, majd váltod a fogást és kiengeded a levegőt a másik oldalon. Ugyan azon az orrlyukadon veszel újra egy mély levegőt és váltás után kifújod a másikon - és így tovább.

Van, hogy az is elég, ha mély belégzés után egy óriási sóhaj formájában fújod ki a levegőt párszor egymás után.

Ezek mind segítenek megnyugodni, visszatérni az adott pillanatba.

5. Mozogd ki magadból

Ha van kerted, vagy van lehetőséged a szabályokat betartva elhagyni a lakást, menj ki egy kicsit a friss levegőre, mikor épp a tetőfokára hág a hangulat. Sétálj kicsit, fusd körbe a házat, kapáld végig a virágágyást, vagy csak ugrálj, táncolj otthon, ha kimenni nem tudsz.

Feszültséget szül az összezártság? Tippek, hogyan kezeld a helyzetet!6. Készíts egy listát azokról a könnyen elérhető dolgokról, amik megnyugtatnak

Írd össze, mi az, ami segít elhessegetni a negatív gondolatokat, ami lelazít vagy éppen csupa jó érzéssel tölt fel. Gondolj egészen egyszerű dolgokra, mint például:

 • egy kellemes, forró fürdő vagy zuhany
 • egy bögre finom, meleg tea
 • felhívni a legjobb barátnőd és kibeszélni vele a dolgokat
 • jó hangosan meghallgatni egymás után sokszor a kedvenc zenéd
 • végigcsinálni egy otthon edzést
 • jógázni
 • olvasni
 • megnézni és végigröhögni egy idétlen vígjátékot
 • énekelni
 • átrendezni a lakást
 • kertészkedni
 • sütni
 • órákig fésülködni

Amikor szükségét érzed, nézd végig a listád, mit tudnál éppen bevetni, akár többet is egymás után.

Mindent összegezve tehát nézz mélyen magadba, szkenneld végig gondolatban a tested, mikor kitörnél, hogy mi is az az érzés, ami utat akar magának törni. Beszélj róla, kommunikáljatok - van rá esély, hogy a másik fél is pont ugyan úgy érez, ahogy te. Ha pedig kibeszélitek magatokból, megosztjátok egymással az igazi érzéseiteket, még sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz. Az őszintén kibeszélt érzések pedig a kommunikáció során teljesen áttranszformálódhatnak valami sokkal kevésbé terhessé, nyomasztóvá.

Mindig, amikor valami olyat készülsz mondani a másiknak, ami tudod, hogy fájni vagy sérteni fog, előbb vedd számba ezeket a tanácsokat. Minden különleges helyzet, sorscsapás egy esély a változásra, használd okosan, hogy később a te és a körülötted lévők hasznára váljon!

 

Felhasznált irodalom
mindbodygreen.com/articles/6-things-to-do-when-you-feel-like-fighting-with-your-roommates
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Szorongás oldása az erősebb immunrendszerért - otthoni praktikák
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal