fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Stresszűző gyakorlatok – pár perc mozgás a feszültség ellen

Stresszűző gyakorlatok – pár perc mozgás a feszültség ellen

A testmozgás bizonyítottan stresszoldó szereppel bír – sok egyéb más hatása mellett – de nem minden nap van lehetőségünk, időnk hódolni valamilyen sportnak. Léteznek azonban olyan rövid gyakorlatok, amik azonnali enyhülést hoznak lelkünknek és testünknek egyaránt.

A hát, a nyakizmok fájdalma, feszülése gyakran a napi érzelmi, szellemi, fizikai megterhelést jelzi. Van, hogy ez az érzés már-már állandóvá érik, így akadályozva az alvást, vagy a pihenést is. A testmozgás bizonyítottan stresszoldó szereppel bír – sok egyéb más hatása mellett – de nem minden nap van lehetőségünk, időnk hódolni valamilyen sportnak. Léteznek azonban olyan rövid gyakorlatok, amik azonnali enyhülést hoznak lelkünknek és testünknek egyaránt.

Amikor ideges, frusztrált vagy valami miatt, akkor hajlamos lehetsz akár észrevétlenül is megfeszíteni bizonyos izmaidat, és olyan pózokban ülni, állni egész nap, amelyek rendellenes megterhelésnek teszik ki testedet. Ezért kezded el egy idő után érezni a nyakadba, csuklyás izmodba, derekadba kúszó fájdalmat, a görcsöt a vádlidban, sőt még a fejfájásod oka is lehet az, hogy idegességedben megfeszíted az állkapcsod.

Összegyűjtöttünk néhány pár perces, általunk is rendszeresen használt gyakorlatot, amelyek célzottan azokat a területeket mozgatják, ahol a „stressz lakik”, vagyis segítenek feloldani a feszültséget testedből.

Minden esetben figyelj oda két dologra:

- lélegezz folyamatosan, mindig az orrodon keresztül: a belégzés gyors és mély, a kilégzés lassú

- a gyakorlatokra koncentrálj, ne arra, hogy utána mit fogsz csinálni, most a testedre figyelj

Elvégezheted otthon a nap indításaként, lezárásaként is őket, de akár a munkahelyeden is – tudjuk, hogy itt problémásabb lehet 5-10 percet nyugalomban tölteni, de egy próbát megér! Beszéld rá munkatársaidat is, ha tudod, senkinek sem árthat, ha a csapat többi tagja is kiegyensúlyozott.

1) Tekerd a helyére a fejed

Azt sem tudod már, hol áll a fejed? Tedd a helyére! Helyezkedj el kényelmesen egy székben, egyenes háttal (otthon ülhetsz a földön is, törökülésben) nyújtózz meg a fejtetőddel felfelé (az álladat ilyenkor ne emeld fel, az maradjon vízszintes, csak próbálj meg annyira kiegyenesedni a tarkóddal is, amennyire tudsz), karjaidat tedd lazán az öledbe. Hunyd le a szemed, vegyél 2-3 mély levegőt és kilégzéssel indítsd el lassan balra a fejkörzést. 5 körzés után fordítsd meg az irányt és jobbra is végezz el 5 fejkörzést.

2) Mutasd be egymásnak a két lapockádat

Bizony, előfordulhat, hogy 2 lapockád már régen nem beszélgetett egymással, pedig ketten együtt képesek leszámolni a hátad felső részében húzódó fájdalommal. Az alaphelyzet továbbra is ugyanaz, mint az előző gyakorlat esetében: ülj egyenes háttal, majd tedd a vállaidra a kezeidet. Érintsd össze a könyökeidet a mellkasod előtt, majd indítsd el hátra a vállkörzést, lassan. Próbáld meg összeérinteni lapockáidat, majd lassan vezesd vissza a karjaidat a mellkasod elé. 5 vállkörzés után ismét válts irányt, és végezd előrefelé ugyanezt a mozdulatsort.

3) Macskásodj el másként

Erre a gyakorlatra talán még a tornaórákról is emlékszel – ez az, amikor cicamódjára púposítod a hátadat. Alapvetően négykézláb-tartásban végzik, de ha erre épp nincs lehetőséged, akkor ülj ismét egyenes háttal és kapaszkodj meg alulról a combodban. Szép lassan, gerinced alsó részétől kezdve kilégzéssel kezdd el behajlítani a hátad, fokozatosan haladj előre, bukjanak előre a vállaid is, végezetül a fejedet is hajtsd le. Belégzéssel ismét a hátad alsó részétől indítsd el a „kiegyenesedést”, míg a fejedet is újra felemeled és felveszed az alaphelyzetet. Ismételd legalább ötször.

4) Szárnyalj, mint a sas

Ez elsőre nehéznek tűnhet, de annál hatásosabb! Alaphelyzet, ha a munkahelyeden vagy, Garudasana_Yoga-Asana_Nina-Melakkor egyenes háttal ülve a székben. Emeld karjaidat a mellkas magasságába, behajlítva: a felkar a talajjal párhuzamos, az alkar azzal derékszöget zár be. Helyezd a jobb könyököt a bal könyökhajlatba, s az alkarokat egymás köré fonva simítsd össze a tenyereidet. A bal felkar maradjon párhuzamos a talajjal. Emeld felfelé az összefont karjaidat, tartsd meg kicsit fent, majd emeld vissza vízszintes helyzetbe. Ismételd ötször, majd cseréld meg karjaid helyzetét – a bal könyököd helyezd a jobb könyökhajlatba és fond össze ismét kezeid.

A jógában ez alapvetően egy álló pozíció, ahogy a képen is láthatod – természetesen ha van rá lehetőséged, te is csinálhatod így – és a saspóz (garudászana) nevet viseli. Ilyenkor nem csak a karok, hanem a lábak is egymásra fonódnak: itt az egyensúly megtartása a lényeg, egyenletes légzés mellett 15-20 másodpercig, ilyenkor nem kell karemeléseket végezned. Lábaidat összefonhatod a székben ülve is (jobb térd a bal térdre, jobb lábszár beakasztva a bal vádli mögé, majd csere), ha már egy ideje rendszeresen csinálod ülve a gyakorlatot.

A stressz egy természetes folyamat, nélküle élet sem lenne, mégis napjaink egyik „csendes gyilkosának” tartják. Kétségtelen, hogy számos betegség mögött ott rejtőzhet: szív-és érrendszeri betegségek, potenciaproblémák, emésztőszervi betegségek. A téma éppen ezért állandóan kutatott és egyre többen mondják ki: a stressz csak akkor képes megbetegíteni, ha nem kezeljük megfelelően, ha rettegünk tőle, ha egyáltalán elhisszük, hogy megbetegíthet minket.

Szánj magadra naponta pár percet, végezd el ezeket a gyakorlatokat, mert ennyit a lelked és a tested is megérdemel – hamar érezni fogod a javulást! Lehet, hogy eleinte kellemetlennek, sőt lehetetlennek fogod érezni őket, pedig látszólag könnyűek – ez teljesen normális! Izmaid meg vannak most láncolva, de ezekkel a gyakorlatokkal lassan és biztosan új életre keltheted őket.

 

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Citromfű Komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér