Teljes spektrumú emésztőenzim készítmény, összesen 10-féle emésztést segítő enzimmel! Támogatás az ételekben található tápanyagok megfelelő lebontása, hasznosulása érdekében, segítség az emésztési zavarok elleni küzdelemhez, a kiegyensúlyozott és nyugodt emésztéshez.
A Netamin Enzim FULL Spektrum kapszulában található emésztőenzimek:
✅Proteáz: Fehérjebontó enzim, amely a fehérjét peptidekre (aminosavak kisebb csoportjaira) és aminosavakra bontja, amelyeket a szervezet már képes hasznosítani.1
✅Amiláz: A komplex szénhidrátok családjába tartozó keményítőt bontja le kisebb cukrokra, például maltózra és glükózra.2 Érdekesség: az amiláz már a szájüregben elkezdi munkáját, a legelső harapástól kezdve!
✅Lipáz: Az ételekben található zsír lebontását végző enzim.3
✅Bromelain: Fehérjebontó enzim, amit az ananászból vonnak ki. Kutatások szerint gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató hatása is lehet.4-10
✅Laktáz: A tejben, tejtermékekben található laktóz (tejcukor) megfelelő emésztéséhez és hasznosulásához szükséges.11,12
✅Alfa-galaktozidáz: Bizonyos komplex szénhidrátok, például a raffinóz és a sztachióz, könnyebben emészthető cukrokra való lebontását segíti. A puffadást, gázképződést okozó hüvelyesek (bab, lencse, borsó), keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta), és bizonyos gabonafélék emésztésében játszik fontos szerepet.13-16
✅Celluláz: A növények sejtfalát alkotó emészthetetlen rostot, a cellulózt segít lebontani, így segít felszabadítani a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és teljes értékű gabonákban rejlő tápanyagokat.17-19
✅Hemicelluláz: A hemicellulózt segít lebontani, ami a cellulóz egy fajtája, szintén emészthetetlen rostféle, ami a növények sejtfalában van jelen.20
✅Glükoamiláz: A szénhidrátbontó amiláz egy formája, amely a keményítő molekulalánc végén lévő kötéseket oldja fel, felszabadítva az energiaként hasznosítható glükózt.21-24
✅Pektináz: A pektin nevű rostot (poliszacharidot) bontja le, amely a zöldségek és gyümölcsök sejtfalának eleme, megtalálható például az almában, narancsban, citromban, répában is.24-27
Hatásfokozás érdekében a termék probiotikus baktériumokkal, valamint emésztéstámogató gyógynövényekkel is kombinálható!
Az emésztőenzimek pótlása természetesen is lehetséges, egyrészt tudatosabb étkezéssel, másrészt emésztést segítő enzim készítmények segítségével. Abban az esetben, ha a szervezeted valamilyen okból nem termel elegendő enzimet, enzimhiány tünetei keserítik meg a mindennapjaidat, akkor az enzimek étkezés előtti pótlása támogathatja az ételek lebontását, a tápanyagok jobb felszívódását és a komfortos, panaszoktól mentes emésztést.
Az emésztőenzimek pótlása ajánlott az alábbi esetekben:
Tudományos kutatásokban kimutatták, hogy a különböző emésztőenzimek pótlása hozzájárul az elfogyasztott ételekben lévő tápanyagok optimális emésztéséhez és felszívódásához.28-30 Az enzimek külső pótlása segíthet az emésztési zavar tüneteinek enyhítésében, az emésztőenzimek elégtelen termeléséből fakadó tünetek, a puffadás, teltségérzet, hasi görcsök, bélgázosság, böfögés, hasmenés, és székrekedés csökkentésében.3,29,31-36 Az enzimpótlás ételintolerancia (pl. laktózintolerancia, fruktóz felszívódási zavar, fruktán intolerancia, FODMAP érzékenység), irritábilis bél szindróma (IBS), valamint gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén is pozitív hatással lehet a kellemetlen emésztőrendszeri tünetekre.29,32,37-42
Kezdjük a legelején: mik azok az enzimek? Az enzimek úgynevezett biológiai katalizátorok: olyan fehérjék, amelyek elindítják vagy felgyorsítják az élet fenntartásához szükséges kémiai reakciókat. Ahogy nevük mutatja, az emésztőenzimek az emésztés során zajló kémiai folyamatokat segítik elő, az elfogyasztott táplálékot építőelemeire bontják, amelyeket a test már könnyedén képes felszívni és a különböző anyagcsere-folyamatokban hasznosítani.
Emésztőenzimek segítsége nélkül szervezetünk a zsírokat, a fehérjéket, a szénhidrátokat és egyéb komplex molekulákat sem képes lebontani – tehát szó szerint létfontosságú a jelenlétük. Azonban nemcsak az emésztésben és anyagcserében játszanak fontos szerepet, hanem az immunrendszer egészséges működésében, a méregtelenítésben, a hormonok termelődésében, illetve a vitaminok és ásványi anyagok raktározásában is.
Az emésztést segítő enzimek nagy részét a szervezet természetes úton képes előállítani. A legtöbb enzim a hasnyálmirigyben termelődik, egészen pontosan a szerv által termelt nedvben, a hasnyálban található. Emellett a gyomor, a vékonybél, illetve a szájüreg nyálmirigyei is kiveszik a részüket az előállításukból. Az emésztőenzimek termelése ugyanakkor nemcsak evés közben zajlik, már egy finom étel illatától, látványától, sőt akár a gondolatától is beindul az enzimtermelődés folyamata.
Természetes emésztőenzimek egyes ételekben, például zöldségekben és gyümölcsökben is jelen vannak. Sőt, bizonyos enzimek kizárólag táplálkozással juttathatóak a szervezetbe. Jó példa az ananászban előforduló bromelain, ami egy proteáz, vagyis fehérjebontó enzim. Szintén a proteázok közé tartozik a fügében található ficain és a papayában található papain is. Avokádót is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a zsírok lebontását segítő lipáz enzim van benne.
Az elfogyasztott táplálékunk három legfőbb alkotóeleme a zsír, a fehérje és a szénhidrátok – ennek a három makrotápanyagnak az emésztése három alapvető enzimet igényel: a lipáz nevű enzim a zsírokat bontja le, a proteáz nevű enzim a fehérjét bontja le aminosavakra és peptidekre, az amiláz nevű enzim pedig a szénhidrátokat bontja le a szervezetben.
A lipáz, proteáz és amiláz mellett azonban számos enzimre szüksége van még a szervezetednek a megfelelő emésztéshez. Ezekkel egy jól összeállított, széles spektrumú emésztőenzim készítmény összetevői között is találkozhatsz. Ide tartozik a bab, brokkoli, káposzta és más felfúvódást okozó zöldségek emésztését segítő alfa-galaktozidáz, a laktóz lebontásához szükséges laktáz, a zöldségek és gyümölcsök rostanyagainak emésztését segítő celluláz, hemicelluláz és pektináz, vagy a fehérje-emésztő enzimek keverékéből álló ananász-kivonat, a bromelain is.
Az emésztőenzimek hiányát főleg emésztőrendszeri tünetek jelezhetik: hasi görcsök, puffadás, hasfájás, indokolatlan teltségérzet, hasmenés, székrekedés. Felszívódási zavarok (malabszorpció) és emiatt hiányállapotok, krónikus fáradtság, immungyengeség, gyakori fertőzések, gyulladások is utalhatnak a problémára. A lipáz hiánya esetén zsírszéklet (lazább, zsírfényű széklet), a proteáz hiánya esetén bélrendszeri gyulladások, gombás fertőzések, az amiláz hiánya esetén hasmenés, fáradékonyság, gyulladások jelentkezhetnek. A laktázhiány a tej, tejtermék fogyasztása után 30-120 perccel okoz tüneteket: haspuffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, görcsök, bélgázosság, hasmenés,
Az emésztőenzimek létfontosságú feladatokat látnak el a szervezet egészséges működése érdekében és nemcsak az emésztési folyamatok, de számos elengedhetetlen kémiai reakció is elképzelhetetlen lenne nélkülük. Sajnos az enzimtermelést számos tényező negatívan befolyásolhatja, így a helytelen táplálkozás, stressz, bizonyos betegségek (pl. a hasnyálmirigy betegsége) is. Relatív enzimhiányról beszélünk, amikor a panaszok enyhék, és csak nagyobb, zsíros étkezés után lépnek fel.
Fontos tudni, hogy az életkor előrehaladtával mindenkinél csökken a természetes emésztőenzim-termelés, és ez a hanyatlás már 20-as éveink végén jelentkezik!43 Éppen ezért fontos az egészséges életmód mellett mindannyiunknak odafigyelni időnként az emésztőenzimek tudatos pótlására is.
Ha emésztésünk nem megfelelő, az emésztőenzimek mennyisége, aktivitása elégtelen, akkor a bevitt tápanyagok felhasználása sem tökéletes, ami akár hiányállapotok, betegségek kialakulásához is vezethet. A természetes emésztőenzimek pótlása segít, hogy kihozd a maximumot az ételekből, amelyeket elfogyasztasz! Emésztést segítő szerepük is vitathatatlan, ezért rendkívül hasznosak a rossz emésztés tünetei, emésztési problémák, hasi görcsök, alhasi fájdalom, állandó puffadás és teltségérzet ellen, használatukkal házilag is sokat tehetünk az emésztés javításáért, helyreállításáért.
Az emésztőenzimek mindemellett támogathatják a gyomorégés, stressz okozta gyomorpanaszok, hasmenés, székrekedés, felszívódási zavar kezelését, de különböző ételérzékenységek, irritábilis bél szindróma és bélgyulladás okozta haspuffadás, túlzott gáztermelés és egyéb tünetek enyhítését is. Sőt, az enzimek a menstruáció, illetve terhesség alatt jelentkező puffadás esetén is jótékonyan hathatnak.
OGYÉI szám: 32915/2023. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Czakó L, Takács T, Hegyi P, et al. Quality of life assessment after pancreatic enzyme replacement therapy in chronic pancreatitis. Can J Gastroenterol. 2003;17(10):597-603.
2 Akinfemiwa O, Zubair M, Muniraj T. Amylase. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; November 10, 2022.
3 Suarez F, Levitt MD, Adshead J, Barkin JS. Pancreatic supplements reduce symptomatic response of healthy subjects to a high fat meal. Dig Dis Sci. 1999;44(7):1317-1321.
4 Agrawal P, Nikhade P, Patel A, Mankar N, Sedani S. Bromelain: A Potent Phytomedicine. Cureus. 2022;14(8):e27876.
5 Verma N, Meena NK, Majumdar I, Paul J. Role of Bromelain as Herbal Anti-Inflammatory Compound Using In Vitro and In Vivo Model of Colitis. J. Autoimmune Dis. 2017;3(4):1–8.
6 Hale LP, Greer PK, Trinh CT, Gottfried MR. Treatment with oral bromelain decreases colonic inflammation in the IL-10-deficient murine model of inflammatory bowel disease. Clin Immunol. 2005;116(2):135-142.
7 Onken JE, Greer PK, Calingaert B, Hale LP. Bromelain treatment decreases secretion of pro-inflammatory cytokines and chemokines by colon biopsies in vitro. Clin Immunol. 2008;126(3):345-352.
8 Zhou Z, Wang L, Feng P, et al. Inhibition of Epithelial TNF-α Receptors by Purified Fruit Bromelain Ameliorates Intestinal Inflammation and Barrier Dysfunction in Colitis [published correction appears in Front Immunol. 2017 Dec 13;8:1769]. Front Immunol. 2017;8:1468.
9 Kane S, Goldberg MJ. Use of bromelain for mild ulcerative colitis. Ann Intern Med. 2000;132(8):680.
10 Borrelli F, Capasso R, Severino B, et al. Inhibitory effects of bromelain, a cysteine protease derived from pineapple stem (Ananas comosus), on intestinal motility in mice. Neurogastroenterol Motil. 2011;23(8):745-e331.
11 Lomer MC, Parkes GC, Sanderson JD. Review article: lactose intolerance in clinical practice--myths and realities. Aliment Pharmacol Ther. 2008;27(2):93-103.
12 Sanders SW, Tolman KG, Reitberg DP. Effect of a single dose of lactase on symptoms and expired hydrogen after lactose challenge in lactose-intolerant subjects. Clin Pharm. 1992;11(6):533-538.
13 Ganiats TG, Norcross WA, Halverson AL, Burford PA, Palinkas LA. Does Beano prevent gas? A double-blind crossover study of oral alpha-galactosidase to treat dietary oligosaccharide intolerance. J Fam Pract. 1994;39(5):441-445.
14 Di Nardo G, Oliva S, Ferrari F, et al. Efficacy and tolerability of α-galactosidase in treating gas-related symptoms in children: a randomized, double-blind, placebo controlled trial. BMC Gastroenterol. 2013;13:142.
15 Di Stefano M, Miceli E, Gotti S, Missanelli A, Mazzocchi S, Corazza GR. The effect of oral alpha-galactosidase on intestinal gas production and gas-related symptoms. Dig Dis Sci. 2007;52(1):78-83.
16 Fabris E, Bulfoni M, Nencioni A, Nencioni E. Intra-Laboratory Validation of Alpha-Galactosidase Activity Measurement in Dietary Supplements. Molecules. 2021;26(6):1566.
17 Jayasekara S, Ratnayake R. Microbial cellulases: an overview and applications. Cellulose. 2019;2(22):1–21.
18 Karmakar M, Ray RR. Current trends in research and application of microbial cellulases. Res J Microbiol. 2011;6(1):41–53.
19 Glade MJ, Kendra D, Kaminski MV Jr. Improvement in protein utilization in nursing-home patients on tube feeding supplemented with an enzyme product derived from Aspergillus niger and bromelain. Nutrition. 2001;17(4):348-350.
20 Dekker RF, Richards GN. Hemicellulases: their occurrence, purification, properties, and mode of action. Adv Carbohydr Chem Biochem. 1976;32:277-352.
21 Kelly JJ, Alpers DH. Properties of human intestinal glucoamylase. Biochim Biophys Acta. 1973;315(1):113-122.
22 Hernandez-Hernandez O, Olano A, Rastall RA, Moreno FJ. In vitro Digestibility of Dietary Carbohydrates: Toward a Standardized Methodology Beyond Amylolytic and Microbial Enzymes. Front Nutr. 2019;6:61.
23 Marín-Navarro J, Polaina J. Glucoamylases: structural and biotechnological aspects. Appl Microbiol Biotechnol. 2011;89(5):1267-1273.
24 Cerf-Bensussan N, Matysiak-Budnik T, Cellier C, Heyman M. Oral proteases: a new approach to managing celiac disease. Gut. 2007;56:157-160.
25 Haile S, Ayele A. Pectinase from Microorganisms and Its Industrial Applications. ScientificWorldJournal. 2022;2022:1881305.
26 Hoffmeister D, Keller NP. Natural products of filamentous fungi: enzymes, genes, and their regulation. Nat Prod Rep. 2007;24(2):393-416.
27 Spök A. Safety Regulations of Food Enzymes. Food Technol. Biotechnol. 2006;44(2):197-209.
28 Layer P, Keller J. Pancreatic enzymes: secretion and luminal nutrient digestion in health and disease. J Clin Gastroenterol. 1999;28(1):3-10.
29 Roxas M. The role of enzyme supplementation in digestive disorders. Altern Med Rev. 2008;13(4):307-314.
30 Ianiro G, Pecere S, Giorgio V, Gasbarrini A, Cammarota G. Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases. Curr Drug Metab. 2016;17(2):187-193.
31 Majeed M, Majeed S, Nagabhushanam K, et al. Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. J Med Food. 2018;21(11):1120-1128.
32 Graham DY, Ketwaroo GA, Money ME, Opekun AR. Enzyme therapy for functional bowel disease-like post-prandial distress. J Dig Dis. 2018;19(11):650-656.
33 Bellini M, Tonarelli S, Barracca F, et al. Chronic Constipation: Is a Nutritional Approach Reasonable?. Nutrients. 2021;13(10):3386.
34 Hasler WL. Gas and Bloating. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006;2(9):654-662.
35 Keller J, Layer P. Pancreatic Enzyme Supplementation Therapy. Curr Treat Options Gastroenterol. 2003;6(5):369-374.
36 Levine ME, Koch SY, Koch KL. Lipase Supplementation before a High-Fat Meal Reduces Perceptions of Fullness in Healthy Subjects. Gut Liver. 2015;9(4):464-469.
37 Ciacci C, Franceschi F, Purchiaroni F, et al. Effect of beta-glucan, inositol and digestive enzymes in GI symptoms of patients with IBS. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2011;15(6):637-643.
38 Spagnuolo R, Cosco C, Mancina RM, et al. Beta-glucan, inositol and digestive enzymes improve quality of life of patients with inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2017;21(2 Suppl):102-107.
39 Money ME, Walkowiak J, Virgilio C, Talley NJ. Pilot study: a randomised, double blind, placebo controlled trial of pancrealipase for the treatment of postprandial irritable bowel syndrome-diarrhoea. Frontline Gastroenterol. 2011;2(1):48-56.
40 Tuck CJ, Taylor KM, Gibson PR, Barrett JS, Muir JG. Increasing Symptoms in Irritable Bowel Symptoms With Ingestion of Galacto-Oligosaccharides Are Mitigated by α-Galactosidase Treatment. Am J Gastroenterol. 2018;113(1):124-134.
41 Fedewa A, Rao SS. Dietary fructose intolerance, fructan intolerance and FODMAPs. Curr Gastroenterol Rep. 2014;16(1):370.
42 Fernández-Bañares F. Carbohydrate Maldigestion and Intolerance. Nutrients. 2022;14(9):1923.
43 Rémond D, Shahar DR, Gille D, et al. Understanding the gastrointestinal tract of the elderly to develop dietary solutions that prevent malnutrition. Oncotarget. 2015;6(16):13858-13898.
Felnőtteknek napi 1 kapszula, bő folyadékkal lenyelve, főétkezéssel vagy közvetlenül főétkezés előtt.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 kapszula) Bromelain 200 mg (120 GDU*) Amiláz 50 mg (1500 U**) Proteáz
30 mg (2400 U**) Glükoamiláz 25 mg (1250 U**) Laktáz 25 mg (250 ALU***) Alfa-galaktozidáz 25 mg (250 GalU****) Celluláz 25 mg (250 U**) Hemicelluláz 25 mg (1250 U**) Pektináz 20 mg (600 U**) Lipáz 20 mg (700 U**)
*GDU = Zselatin emésztési egység | **U = Enzim egység
***ALU = Laktáz egység | **** GalU = Alfa-Galaktozidáz egység
Összetevők:
bromelain, növényi kapszula (hidroxipropil-metil-cellulóz), tömegnövelő
szer (mikrokristályos cellulóz), amiláz, proteáz, glükoamiláz, laktáz, alfa-galaktozidáz,
celluláz, hemicelluláz, pektináz, lipáz, csomósodást gátlók (zsírsavak magnéziumsói).