fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Emésztés
Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?

Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?

Prebiotikum és probiotikum - két elengedhetetlenül fontos összetevő az egészséges emésztéshez és az erős immunrendszerhez. De mi a kettő között a különbség? Hogyan segíti egyik és másik a normál bélműködést, felszívódást és anyagcserét? Melyek a prebiotikus ételek? Válaszok a cikkben!

Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?Prebiotikum és probiotikum. A két szó között csupán egyetlen betű a különbség, de ez ne tévesszen meg senkit: a prebiotikumok és a probiotikumok merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Ahhoz ugyanakkor kétség sem férhet, hogy mindkettő elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és bélműködéshez, illetve általában véve a jó egészséghez. Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk a prebiotikumok és probiotikumok közötti legfőbb különbségeket, majd részletesebben is bemutatjuk előbbiek jótékony hatásait!

Prebiotikum, probiotikum: mi a különbség a kettő között?

A PREBIOTIKUMOK az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi rostok, melyek megtalálhatóak például a banánban, hagymában, csicsókában, almahéjban, babfélékben és számos egyéb élelmiszerben. A prebiotikus rostok változatlan formában haladnak át a gyomron és a vékonybélen, majd a vastagbélbe érve fermentálódnak, más szóval erjednek.

Ez a fermentációs folyamat táplálja a jótékony baktériumokat (beleértve a probiotikus baktériumokat) és segít növelni az emésztőrendszerben a kívánatos baktériumok számát, ezzel támogatva az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését.

A PROBIOTIKUMOK élő jótékony mikroorganizmusok, amelyek lehetnek baktériumok és gombák is. Ezek természetes úton keletkeznek, fermentáció vagyis erjedés útján olyan élelmiszerekben, mint például a joghurt, kefir, savanyú káposzta, miso leves, és a kimcshi. Ételek és italok mellett étrend-kiegészítő tabletták, kapszulák és porok segítségével is hozzájuk juthatunk.

Nagyon sokféle probiotikus baktériumot ismerünk, de kétféle törzsről biztosan tudjuk, hogy jelen vannak az emberi bélflórában és pozitívan hatnak a bélrendszerre és az immunrendszerre: ezek a lactobacillusok és a bifidobaktériumok.

Összefoglalva: a prebiotikumok emészthetetlen rostok, amelyek táplálják és fenntartják a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen probiotikus baktériumokat.

Milyen jótékony hatásai vannak a prebiotikumoknak?

A prebiotikumok jótékony hatásai alapvetően kapcsolatban állnak a probiotikumok jótékony hatásaival. A prebiotikumok többek között támogathatják a bélrendszer egészségét, a jobb emésztést, és az antibiotikumok által okozott egészségügyi problémák csökkentését.

Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján a prebiotikumok komplex módon segíthetnek az egészség megőrzésében:

 • Támogatják a probiotikus bélbaktériumok növekedését
 • Javítják a kalcium felszívódását és a csontsűrűséget
 • Segítik a szervezetet a szénhidrátok feldolgozásában
 • Csökkentik az étkezés után fellépő vércukorszint-csúcsot
 • Felgyorsítják az ételek erjedését, így azok kevesebb időt töltenek az emésztőrendszerben és rendszeres marad a székletürítés
 • Egészségesen tartják a beleket bélelő sejteket
 • Pozitívan hatnak az emésztésre és az anyagcserére

A legújabb kutatások már új területeken is vizsgálják a prebiotikumok szerepét, például hogy képesek lehetnek-e támogatni olyan bélrendszeri betegségek kezelését, mint az irritábilis bél szindróma, vagy hogy elősegíthetik-e az optimális testsúly elérését, az elhízottság megelőzését vagy kontrollálását.

prebiotikumok forrásaiHogyan juthatunk hozzá a prebiotikumokhoz?

A prebiotikumoknak számos típusa létezik. Ide sorolhatóak a fruktánok (inulin és frukto-oligoszacharidok), a galakto-oligoszacharidok, a rezisztens keményítő, a pektin, a béta-glükánok és a xilo-oligoszacharidok.

A jó hír az, hogy nagyon nagy valószínűséggel már most is hozzájutsz bizonyos mennyiségű prebiotikumhoz. A prebiotikumok ugyanis rengeteg gyümölcsben, zöldségben és teljes kiőrlésű gabonafélében megtalálhatóak.

Prebiotikus rostokban gazdag ételek:

 • Cikóriagyökér: súlyának kb. 65%-a rost, kivételesen gazdag forrása a prebiotikus rostnak.
 • Vöröshagyma és fokhagyma: 10 dkg kb. 2 gramm rostot tartalmaz, aminek nagyjából 17%-a prebiotikus rost.
 • Zabkása: fél csésze főtt zabpehelyben 2 gramm rost található, aminek nagy része prebiotikus rost.
 • Búzakorpás kenyér: szeletenként kb. 1 gramm rost, a teljes rosttartalomnak csaknem 70%-a prebiotikus rost.
 • Spárga: 10 dkg (kb. fél csésze) 2-3 gramm prebiotikus rostot tartalmaz.
 • Pitypang levél: 10 dkg (kb. fél csésze) 4 gramm rostot tartalmaz, ennek a legnagyobb része prebiotikus.
 • Csicsóka: 10 dkg-ban (kb. fél csésze) 2 gramm rost található, aminek 76%-a inulin prebiotikus rost.
 • Árpa: 10 dkg-ban (kb. fél csésze) 3-8 gramm prebiotikus rost található.
 • Alma, héjjal: egy fél almában kb. 2 gramm rost található (javarészt a héjban). A prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező pektin az alma teljes rosttartalmának kb. 50%-át teszi ki.
 • Konjac gyökér/ördögnyelv: 40%-a glükomannán, ami egy erősen viszkózus étrendi rost. Fogyasztható élelmiszerek (pl. shirataki tészta) vagy étrend-kiegészítő formájában is.

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/ wikipedia.org/wiki/Prebiotic_(nutrition) webmd.com/digestive-disorders/prebiotics-overview medicalnewstoday.com/articles/323490 usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/what-are-prebiotics healthline.com/nutrition/19-best-prebiotic-foods
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Probiotikus élesztő kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér