fbpx
Loading...
1000 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Emésztés
Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?

Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?

Prebiotikum és probiotikum - két elengedhetetlenül fontos összetevő az egészséges emésztéshez és az erős immunrendszerhez. De mi a kettő között a különbség? Hogyan segíti egyik és másik a normál bélműködést, felszívódást és anyagcserét? Melyek a prebiotikus ételek? Válaszok a cikkben!

Prebiotikumok, probiotikumok: mi a különbség?Prebiotikum és probiotikum. A két szó között csupán egyetlen betű a különbség, de ez ne tévesszen meg senkit: a prebiotikumok és a probiotikumok merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Ahhoz ugyanakkor kétség sem férhet, hogy mindkettő elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és bélműködéshez, illetve általában véve a jó egészséghez. Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk a prebiotikumok és probiotikumok közötti legfőbb különbségeket, majd részletesebben is bemutatjuk előbbiek jótékony hatásait!

Prebiotikum, probiotikum: mi a különbség a kettő között?

A PREBIOTIKUMOK az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi rostok, melyek megtalálhatóak például a banánban, hagymában, csicsókában, almahéjban, babfélékben és számos egyéb élelmiszerben. A prebiotikus rostok változatlan formában haladnak át a gyomron és a vékonybélen, majd a vastagbélbe érve fermentálódnak, más szóval erjednek.

Ez a fermentációs folyamat táplálja a jótékony baktériumokat (beleértve a probiotikus baktériumokat) és segít növelni az emésztőrendszerben a kívánatos baktériumok számát, ezzel támogatva az egészség megőrzését, illetve a betegségek megelőzését.

A PROBIOTIKUMOK élő jótékony mikroorganizmusok, amelyek lehetnek baktériumok és gombák is. Ezek természetes úton keletkeznek, fermentáció vagyis erjedés útján olyan élelmiszerekben, mint például a joghurt, kefir, savanyú káposzta, miso leves, és a kimcshi. Ételek és italok mellett étrend-kiegészítő tabletták, kapszulák és porok segítségével is hozzájuk juthatunk.

Nagyon sokféle probiotikus baktériumot ismerünk, de kétféle törzsről biztosan tudjuk, hogy jelen vannak az emberi bélflórában és pozitívan hatnak a bélrendszerre és az immunrendszerre: ezek a lactobacillusok és a bifidobaktériumok.

Összefoglalva: a prebiotikumok emészthetetlen rostok, amelyek táplálják és fenntartják a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen probiotikus baktériumokat.

Milyen jótékony hatásai vannak a prebiotikumoknak?

A prebiotikumok jótékony hatásai alapvetően kapcsolatban állnak a probiotikumok jótékony hatásaival. A prebiotikumok többek között támogathatják a bélrendszer egészségét, a jobb emésztést, és az antibiotikumok által okozott egészségügyi problémák csökkentését.

Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján a prebiotikumok komplex módon segíthetnek az egészség megőrzésében:

 • Támogatják a probiotikus bélbaktériumok növekedését
 • Javítják a kalcium felszívódását és a csontsűrűséget
 • Segítik a szervezetet a szénhidrátok feldolgozásában
 • Csökkentik az étkezés után fellépő vércukorszint-csúcsot
 • Felgyorsítják az ételek erjedését, így azok kevesebb időt töltenek az emésztőrendszerben és rendszeres marad a székletürítés
 • Egészségesen tartják a beleket bélelő sejteket
 • Pozitívan hatnak az emésztésre és az anyagcserére

A legújabb kutatások már új területeken is vizsgálják a prebiotikumok szerepét, például hogy képesek lehetnek-e támogatni olyan bélrendszeri betegségek kezelését, mint az irritábilis bél szindróma, vagy hogy elősegíthetik-e az optimális testsúly elérését, az elhízottság megelőzését vagy kontrollálását.

prebiotikumok forrásaiHogyan juthatunk hozzá a prebiotikumokhoz?

A prebiotikumoknak számos típusa létezik. Ide sorolhatóak a fruktánok (inulin és frukto-oligoszacharidok), a galakto-oligoszacharidok, a rezisztens keményítő, a pektin, a béta-glükánok és a xilo-oligoszacharidok.

A jó hír az, hogy nagyon nagy valószínűséggel már most is hozzájutsz bizonyos mennyiségű prebiotikumhoz. A prebiotikumok ugyanis rengeteg gyümölcsben, zöldségben és teljes kiőrlésű gabonafélében megtalálhatóak.

Prebiotikus rostokban gazdag ételek:

 • Cikóriagyökér: súlyának kb. 65%-a rost, kivételesen gazdag forrása a prebiotikus rostnak.
 • Vöröshagyma és fokhagyma: 10 dkg kb. 2 gramm rostot tartalmaz, aminek nagyjából 17%-a prebiotikus rost.
 • Zabkása: fél csésze főtt zabpehelyben 2 gramm rost található, aminek nagy része prebiotikus rost.
 • Búzakorpás kenyér: szeletenként kb. 1 gramm rost, a teljes rosttartalomnak csaknem 70%-a prebiotikus rost.
 • Spárga: 10 dkg (kb. fél csésze) 2-3 gramm prebiotikus rostot tartalmaz.
 • Pitypang levél: 10 dkg (kb. fél csésze) 4 gramm rostot tartalmaz, ennek a legnagyobb része prebiotikus.
 • Csicsóka: 10 dkg-ban (kb. fél csésze) 2 gramm rost található, aminek 76%-a inulin prebiotikus rost.
 • Árpa: 10 dkg-ban (kb. fél csésze) 3-8 gramm prebiotikus rost található.
 • Alma, héjjal: egy fél almában kb. 2 gramm rost található (javarészt a héjban). A prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező pektin az alma teljes rosttartalmának kb. 50%-át teszi ki.
 • Konjac gyökér/ördögnyelv: 40%-a glükomannán, ami egy erősen viszkózus étrendi rost. Fogyasztható élelmiszerek (pl. shirataki tészta) vagy étrend-kiegészítő formájában is.

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/ wikipedia.org/wiki/Prebiotic_(nutrition) webmd.com/digestive-disorders/prebiotics-overview medicalnewstoday.com/articles/323490 usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/what-are-prebiotics healthline.com/nutrition/19-best-prebiotic-foods
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér