A fokhagyma minden jótékony hatása apró kapszulába koncentrálva. 100:1 arányú, szagtalanított kivonat formájában, szívbarát, esszenciális zsírsavakban gazdag olívaolajban oldva. A kiváló minőségű olívaolaj segíti a fokhagyma zsírban oldódó hatóanyagainak optimális felszívódását és hasznosulását.1,2
A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. Egyes források szerint először a sumérok termesztették a Földközi-tenger partjain, több mint 5000 évvel ezelőtt. Sokan manapság is csak fűszernövényként gondolnak rá, pedig számos pozitív hatása van az egészségünkre – ezeket már az ókorban is felfedezték és Homérosz, Arisztotelész és Hippokratész is írt róluk. A világ szinte minden táján része a hagyományos orvoslásnak. Több száz célra használják, például légúti megbetegedések, hörghurut, asztma, fertőzések, szív és keringési problémák ellenszereként.
Több mint 200 biológiailag aktív vegyület található benne, ám ezek közül a kéntartalmú anyagok a legfontosabbak, azon belül is a zsíroldékony allicin.3 Baktériumölő képességéről 1858-ban Louis Pasteur számolt be.4 Az elmúlt évtizedek vizsgálataiban antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírus-, gomba- és baktériumellenes, immunerősítő, szív- és érrendszervédő hatásait mutatták ki.5
Napjainkra több ezer kutatást elvégeztek és közzétettek a fokhagyma lehetséges pozitív hatásairól.6 A legfontosabb, emberi klinikai vizsgálatokban is bizonyított tulajdonságait mutatjuk be röviden.
Számos vizsgálati eredmény támasztja alá, hogy a fokhagyma immunstimuláló, az immunválaszt serkentő hatással bírhat. Kimutatták, hogy fokozza egyes immunsejtek (pl. makrofágok, limfociták, természetes ölősejtek, limfociták) aktivitását, melyek elengedhetetlenek a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók elpusztításához.2,7-10 Emellett fokozhatja a gyulladásgátló IL-10 (interleukin-10) anyag termelését, csökkentheti bizonyos gyulladáskeltő anyagok termelődését, antioxidáns hatásával védi a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív stresszel szemben és növelheti a sejtvédő, méregtelenítő glutation szintjét a szervezetben.9,11,12
A fokhagyma gazdag kéntartalmú vegyületekben, melyek nemcsak jellegzetes illatát és ízét, hanem jótékony hatásait is adják. Ezek felelősek a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásaiért is. 2016-ban megjelent egy átfogó tanulmány, amely kizárólag a korábban elvégzett, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatokat elemezte.6 A tanulmány szerzői több tucat korábbi vizsgálat eredménye alapján arra jutottak, hogy a fokhagyma:
Mindezek fontos kockázati tényezői a szív- és érrendszeri betegségeknek, így a fokhagyma minden bizonnyal hasznos lehet ezen betegségek kialakulásának, illetve előrehaladásának megelőzésében.
A fokhagymát ősidők óta használják meghűléses betegségek, légzőszervi panaszok, köhögés esetén. Olyannyira népszerű és közismert volt ezen a téren, hogy az 1918-as nagy influenzajárvány (vagy ahogy ma is gyakran emlegetik: spanyolnátha) idején sokan fokhagymafüzért akasztottak nyakukba, ezzel védve magukat a fertőzéstől.4 Modern orvosi vizsgálatokban a fokhagyma valóban ígéretesnek bizonyult a felső légúti fertőzések megelőzésében és a betegség tüneteinek csökkentésében is. Egy kutatásban a fokhagyma 63%-kal csökkentette a megfázás kockázatát és ha a fokhagymát szedők mégis megfáztak, akkor 70%-kal rövidebb ideig voltak betegek, mint azok, akik hatóanyag nélküli placebót szedtek.13 Egy másik kutatásban a fokhagyma 61%-kal rövidítette le a betegséget és a tünetek súlyosságát is csökkentette.14
A fokhagyma jótékony hatásait biztosító enzimek, az allicin és egyéb fontos vegyületek hőkezelés (azaz hosszú főzés, sütés) hatására megsemmisülhetnek. Adódik, hogy akkor fogyasszuk nyersen a fokhagymát, ám az erőteljes illat mellett ezzel az emésztőrendszerünknek sem teszünk jót.
A Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal megőrzi a fokhagyma minden hatóanyagát! A 100:1 arányú kivonat napi adagja (1 kapszula) 1000 mg friss fokhagymának felel meg.
FONTOS! A Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal 100%-ban szagtalan, így a kellemetlen szag vagy utóíz miatt sem kell aggódnod. Emellett kis mérete miatt nagyon könnyen lenyelhető.
A fokhagyma jótékony összetevői között vízben oldódóak és zsírban oldódóak egyaránt találhatóak. Éppen ezért mi szívbarát, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolajban oldva biztosítjuk számodra a fokhagyma-kivonatot – az optimális felszívódás és hasznosulás érdekében. Termék szedésével kapcsolatos figyelmeztetés: véralvadásgátló gyógyszert szedőknél orvosi ellenőrzés javasolt!
OGYÉI szám: 34487/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Swiderski F, Dabrowska M, Rusaczonek A, Waszkiewicz-Robak B. Bioactive substances of garlic and their role in dietoprophylaxis and dietotherapy. Rocz Panstw Zakl Hig. 2007;58(1):41-46.
2 Rahman MS. Allicin and other functional active components in garlic: Health benefits and bioavailability. Int J Food Prop. 2007;10(2):245–268.
3 Subramanian MS, Nandagopal Ms G, Amin Nordin S, Thilakavathy K, Joseph N. Prevailing Knowledge on the Bioavailability and Biological Activities of Sulphur Compounds from Alliums: A Potential Drug Candidate. Molecules. 2020;25(18):4111.
4 Petrovska BB, Cekovska S. Extracts from the history and medical properties of garlic. Pharmacogn Rev. 2010;4(7):106-110.
5 Singh RN, Kumar P, Kumar N, Singh DK. Garlic (Allium sativum): pharmaceutical uses for human health. Int J Pharm Sci & Res. 2020;11(9):4214-28.
6 Varshney R, Budoff MJ. Garlic and Heart Disease. J Nutr. 2016;146(2):416S-421S.
7 Majewski M. Allium sativum: facts and myths regarding human health. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(1):1-8.
8 Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1-14.
9 Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630.
10 Shang A, Cao SY, Xu XY, et al. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019;8(7):246.
11 Rana SV, Pal R, Vaiphei K, Sharma SK, Ola RP. Garlic in health and disease. Nutr Res Rev. 2011;24(1):60-71.
12 Chauvin JR, Griesser M, Pratt DA. The antioxidant activity of polysulfides: it's radical!. Chem Sci. 2019;10(19):4999-5010.
13 Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001;18(4):189-193.
14 Nantz MP, Rowe CA, Muller CE, Creasy RA, Stanilka JM, Percival SS. Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clin Nutr. 2012;31(3):337-344.
Adagolás: Felnőtteknek napi 1 kapszula egészben lenyelve, bő folyadékkal, közvetlenül étkezés előtt.
Két havi folyamatos szedés után két hét szünet tartása javasolt!
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (1 db lágyzselatin kapszula) NRV% Fokhagymaolaj
(100:1 kivonat) 10 mg -
olívaolaj, bevonó (zselatin, glicerin), tisztított víz, fokhagymaolaj
Kedvenc termékem, érezhetően jót tesz a vérnyomás csökkentésében, jelenleg is szedem, ajánlom.