Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Candida-diéta: vitaminok, gyógynövények, tápanyagok

Candida-diéta: vitaminok, gyógynövények, tápanyagok

Visszatérő Candida-fertőzéssel küzdesz? Vedd fel a harcot! Erősítsd szervezeted természetes védekezőképességét, próbáld ki ezeket a candida-ellenes tápanyagokat, hatóanyagokat, ételeket, étrend-kiegészítőket.

A Candida egyfajta élesztőgomba, ami kis mennyiségben normál körülmények között is megtalálható a szervezetben: a bőr, a szájüreg, a hüvely, és a bélflóra területén. Legyengült immunrendszer esetén azonban túlszaporodhat és kellemetlen fertőzéseket okozhat, például szájpenészt, hüvelygyulladást, ritka esetekben életveszélyes Candida-vérfertőzést, agyhártyagyulladást. Melyek pontosan a Candida-diéta vitaminok, és milyen tápanyagok bevitele javasolt még?

Az orvosok a Candida-fertőzés kezelésére gombaellenes gyógyszert írnak fel, a gyógyulást ugyanakkor néhány természetes hatóanyaggal is támogatni tudjuk. Az alábbiakban a Candida-diéta vitaminok, hatóanyagokról lesz szó, de előtte még érdemes kihangsúlyozni: az étrendbeli változtatások és étrend-kiegészítők közel sem csodaszerek. Arra jók, hogy a hagyományos kezelést kiegészítsük velük, elősegítve a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást, illetve visszatérő fertőzés esetén megelőzés céljából kifejezetten hasznosnak bizonyulhatnak.

1. Kókuszolaj

A növények is kifejlesztették saját védekezőmechanizmusaikat a Candida és egyéb gombás fertőzések ellen – egyes növények például gombaölő vegyületeket termelnek. Jó példa erre a laurinsav, egy telített zsírsav, amit széles körben vizsgáltak mikroba- és gombaellenes hatásai miatt. A kókuszolaj csaknem 50%-a laurinsav, ennek köszönhetően az egyik leggazdagabb laurinsav-forrás valamennyi élelmiszer közül. Kémcsőben végzett kísérletek alapján a laurinsav rendkívül hatásos a Candida gombák ellen, és a kókuszolajnak valószínűleg hasonló hatása lehet.

A kókuszolaj szájvízként történő használata segíthet a szájban kialakuló Candida-fertőzések ellen.

2. Probiotikumok

Több olyan tényező is van, ami növeli a Candida-fertőzés kialakulásának esélyét. Ilyen például a cukorbetegség, az elnyomott immunrendszer, vagy az antibiotikumok használata, ami a kórokozók elpusztítása mellett a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat is megtizedeli. A probiotikumok fogyasztása segít megőrizni és helyreállítani a bélflóra egészségét, növelve a jótékony baktériumok mennyiségét. Tanulmányok alapján a probiotikumok a Candida-fertőzések megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére is jók lehetnek. Hatásukat vizsgálták szájpenész, gyomorfertőzés és hüvelygyulladás esetén.

Érdemes lehet tehát rendszeresen probiotikus élelmiszereket (erjesztett ételek, élőflórás joghurtok) fogyasztani, illetve probiotikum-tartalmú étrend-kiegészítőket szedni.

3. Immunerősítők

Legyen szó bármilyen fertőzésről (gombás, bakteriális, vírusos), a szervezet természetes védekező képességét mindig érdemes megerősíteni, hiszen az erős immunrendszer kulcsfontosságú a gyógyuláshoz és a megelőzéshez is. Candida-diéta vitaminok többek között a C-vitamin, mely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, gazdag forrásai: csipkebogyó, homoktövis, kivi, paprika, áfonya, fekete ribizli, savanyú káposzta. A megfelelő cinkbevitel ugyancsak fontos a jól működő immunrendszerhez, sőt, a visszatérő gombás fertőzéseket tapasztaló emberek nagyon gyakran cinkhiányban szenvednek. A legjobb cinkforrások: hüvelyesek, tojás, tej, húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak.

Az echinacea egy gyógynövény, ami javítja az immunfunkciót: egy német tanulmányban az echinaceát szedő nők 43 százalékánál kevesebbszer tértek vissza a gombás fertőzések.

4. Fokhagyma

A fokhagyma erős gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amit részben az allicin nevű hatóanyagnak köszönhet. Az allicin a friss fokhagyma összetörése után szabadul fel. Állatkísérletben egereknek adtak nagy mennyiségben fokhagymát, ami segítette a Candida-fertőzés kezelését, ugyanakkor kevésbé volt hatékony, mint a gombaellenes flukonazol nevű gyógyszer. Kémcsőben végzett kísérletek ugyancsak arra utalnak, hogy a fokhagyma-kivonat csökkenti a Candida tapadását a szájban lévő sejtekhez.

Az embereken végzett, nagyméretű kísérletek még váratnak magukra, ugyanakkor több fokhagyma (legalább napi 1 gerezd) fogyasztása semmiképp sem árthat, és remekül kiegészítheti az egyéb kezelési módszereket. Fontos megjegyezni, hogy a kutatásokban nem nyers fokhagymát, hanem kivonatokat alkalmaztak, ezért talán célszerűbb étrend-kiegészítő formájában szedni, ügyelve arra, hogy a termék nagy mennyiségben tartalmazza az allicin hatóanyagot.

5. Kurkumin

A kurkumin a közkedvelt indiai fűszer, a kurkuma egyik fő aktív hatóanyaga. Kémcsőben végzett kísérletek során megfigyelték, hogy a kurkumin képes elpusztítani a Candida gombát, vagy legalábbis csökkenteni annak növekedését. Egy másik kísérletben a kurkumin képes volt csökkenteni a Candida-fajok által okozott szájpenész előfordulását HIV-fertőzött betegek körében.

Habár egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között végzett kísérletekből származó bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, a kurkumin mindenképp ígéretes hatóanyagnak tűnik Candida-fertőzések esetén.

Felhasznált irodalom
https://hu.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans healthline.com/nutrition/5-diet-tips-against-candida villagehealthclinic.ca/pdf/conditions/Yeast_Infection-Candida.pdf
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Fokhagyma kapszula olívaolajjal
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér