A Candida egyfajta élesztőgomba, ami kis mennyiségben normál körülmények között is megtalálható a szervezetben: a bőr, a szájüreg, a hüvely, és a bélflóra területén. Legyengült immunrendszer esetén azonban túlszaporodhat és kellemetlen fertőzéseket okozhat, például szájpenészt, hüvelygyulladást, ritka esetekben életveszélyes Candida-vérfertőzést, agyhártyagyulladást. Melyek pontosan a Candida-diéta vitaminok, és milyen tápanyagok bevitele javasolt még?
Az orvosok a Candida-fertőzés kezelésére gombaellenes gyógyszert írnak fel, a gyógyulást ugyanakkor néhány természetes hatóanyaggal is támogatni tudjuk. Az alábbiakban a Candida-diéta vitaminok, hatóanyagokról lesz szó, de előtte még érdemes kihangsúlyozni: az étrendbeli változtatások és étrend-kiegészítők közel sem csodaszerek. Arra jók, hogy a hagyományos kezelést kiegészítsük velük, elősegítve a gyorsabb és hatékonyabb gyógyulást, illetve visszatérő fertőzés esetén megelőzés céljából kifejezetten hasznosnak bizonyulhatnak.
1. Kókuszolaj
A növények is kifejlesztették saját védekezőmechanizmusaikat a Candida és egyéb gombás fertőzések ellen – egyes növények például gombaölő vegyületeket termelnek. Jó példa erre a laurinsav, egy telített zsírsav, amit széles körben vizsgáltak mikroba- és gombaellenes hatásai miatt. A kókuszolaj csaknem 50%-a laurinsav, ennek köszönhetően az egyik leggazdagabb laurinsav-forrás valamennyi élelmiszer közül. Kémcsőben végzett kísérletek alapján a laurinsav rendkívül hatásos a Candida gombák ellen, és a kókuszolajnak valószínűleg hasonló hatása lehet.
A kókuszolaj szájvízként történő használata segíthet a szájban kialakuló Candida-fertőzések ellen.
2. Probiotikumok
Több olyan tényező is van, ami növeli a Candida-fertőzés kialakulásának esélyét. Ilyen például a cukorbetegség, az elnyomott immunrendszer, vagy az antibiotikumok használata, ami a kórokozók elpusztítása mellett a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat is megtizedeli. A probiotikumok fogyasztása segít megőrizni és helyreállítani a bélflóra egészségét, növelve a jótékony baktériumok mennyiségét. Tanulmányok alapján a probiotikumok a Candida-fertőzések megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére is jók lehetnek. Hatásukat vizsgálták szájpenész, gyomorfertőzés és hüvelygyulladás esetén.
Érdemes lehet tehát rendszeresen probiotikus élelmiszereket (erjesztett ételek, élőflórás joghurtok) fogyasztani, illetve probiotikum-tartalmú étrend-kiegészítőket szedni.
3. Immunerősítők
Legyen szó bármilyen fertőzésről (gombás, bakteriális, vírusos), a szervezet természetes védekező képességét mindig érdemes megerősíteni, hiszen az erős immunrendszer kulcsfontosságú a gyógyuláshoz és a megelőzéshez is. Candida-diéta vitaminok többek között a C-vitamin, mely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, gazdag forrásai: csipkebogyó, homoktövis, kivi, paprika, áfonya, fekete ribizli, savanyú káposzta. A megfelelő cinkbevitel ugyancsak fontos a jól működő immunrendszerhez, sőt, a visszatérő gombás fertőzéseket tapasztaló emberek nagyon gyakran cinkhiányban szenvednek. A legjobb cinkforrások: hüvelyesek, tojás, tej, húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak.
Az echinacea egy gyógynövény, ami javítja az immunfunkciót: egy német tanulmányban az echinaceát szedő nők 43 százalékánál kevesebbszer tértek vissza a gombás fertőzések.
4. Fokhagyma
A fokhagyma erős gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amit részben az allicin nevű hatóanyagnak köszönhet. Az allicin a friss fokhagyma összetörése után szabadul fel. Állatkísérletben egereknek adtak nagy mennyiségben fokhagymát, ami segítette a Candida-fertőzés kezelését, ugyanakkor kevésbé volt hatékony, mint a gombaellenes flukonazol nevű gyógyszer. Kémcsőben végzett kísérletek ugyancsak arra utalnak, hogy a fokhagyma-kivonat csökkenti a Candida tapadását a szájban lévő sejtekhez.
Az embereken végzett, nagyméretű kísérletek még váratnak magukra, ugyanakkor több fokhagyma (legalább napi 1 gerezd) fogyasztása semmiképp sem árthat, és remekül kiegészítheti az egyéb kezelési módszereket. Fontos megjegyezni, hogy a kutatásokban nem nyers fokhagymát, hanem kivonatokat alkalmaztak, ezért talán célszerűbb étrend-kiegészítő formájában szedni, ügyelve arra, hogy a termék nagy mennyiségben tartalmazza az allicin hatóanyagot.
5. Kurkumin
A kurkumin a közkedvelt indiai fűszer, a kurkuma egyik fő aktív hatóanyaga. Kémcsőben végzett kísérletek során megfigyelték, hogy a kurkumin képes elpusztítani a Candida gombát, vagy legalábbis csökkenteni annak növekedését. Egy másik kísérletben a kurkumin képes volt csökkenteni a Candida-fajok által okozott szájpenész előfordulását HIV-fertőzött betegek körében.
Habár egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között végzett kísérletekből származó bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, a kurkumin mindenképp ígéretes hatóanyagnak tűnik Candida-fertőzések esetén.