A gránátalma a világ egyik legegészségesebb gyümölcse, tele értékes, egyedülálló tápanyagokkal. Számos kutatás bizonyította kedvező hatásait a teljes emberi szervezetre, beleértve bizonyos betegségek megelőzésében betöltött lehetséges szerepét. 1-2 Most Neked is lehetőséged nyílik arra, hogy kihasználd ezen lenyűgöző gyümölcs erejét – a Netamin Gránátalma-kivonat segítségével!
A gránátalma legősibb gyümölcseink egyike: az első feljegyzések róla körülbelül Kr. e. 4000 évvel születtek. Őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A közel-keleti civilizációk 6000 évvel ezelőtt alapvető élelemként tekintették, a gyümölcslé pedig fontos szomjoltó és tápanyagforrás volt a hosszú utakon. Az ősi indiai gyógyászatban évezredek óta alkalmazzák, például a gyümölcs magját és levét szív-tonizálóként. E
gészségre gyakorolt, széleskörűen kutatott pozitív hatásainak köszönhetően sokszor szupergyümölcsként hivatkoznak rá. Ezt a jelzőt azok a gyümölcsök kapják, melyek tápanyagokban és vitaminokban kimagaslóan gazdagok. Az utóbbi években egyre több figyelem fordult a gránátalma gyógyhatására: egy 2015-ös kutatás szerint egyetlen év alatt 194 tudományos publikáció jelent meg a gránátalmáról, több mint bármelyik más gyümölcsről.3
A gránátalma gazdag forrása biológiailag aktív vegyületeknek: 124 különböző növényi hatóanyagot azonosítottak benne.4 Ezek egymással összhangban működve fejthetik ki antioxidáns, gyulladáscsökkentő, bőrvédő és egyéb jótékony hatásaikat.
A Kaliforniai Egyetem kutatói az úgynevezett TEAC módszer segítségével megállapították, hogy a gránátalma lé antioxidáns hatása háromszor akkora, mint a zöld teának. 5 Az élelmiszerek antioxidáns kapacitását mérő ORAC érték alapján a gránátalma 3-szor erősebb az áfonyánál, illetve 4-szer erősebb a szilvánál és a narancsnál.6 Három különböző polifenol található meg benne különösen nagy mennyiségben, tanninok, antociánok és ellagsav.
Legnagyobb antioxidáns hatással bíró alkotóeleme a punicalagin, amely kizárólag a gránátalmában található meg. A gránátalma antioxidáns aktivitásának több mint felét a punicalaginnak köszönheti.7 A punicalagin megdöbbentően jó, 95%-os felszívódással rendelkezik!8 Embereken végzett kutatások demonstrálták, hogy a gránátalma fogyasztása jelentősen megnöveli a vérplazma antioxidáns kapacitását.9
A gránátalma antioxidáns hatása révén segíthet a sejteket károsító szabad gyökök elleni harcban. A szabad gyökök okozta oxidatív stressz bizonyítottan szerepet játszik a sejtek idő előtti öregedésében (így pl. a bőr öregedésében is), illetve fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, és számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát.10
A szívünk keményebben dolgozik, mint bármelyik másik izom a testünkben. Életben maradásunk, és egészségünk kulcsa, hogy a szív megállás nélkül tudja a vért pumpálni az egész testbe. Sajnos a szívbetegség világszinten a korai halálozás leggyakoribb oka. Egy bonyolult betegségről van szó, amit számos tényező befolyásol, például az erek egészsége, a vérnyomás vagy a koleszterinszint.
Egy olyan keményen dolgozó szerv, mint a szív, különleges odafigyelést igényel. A természet szerencsére segít nekünk, mégpedig a gránátalma formájában. Dr. James A.
Duke 2008-ban, az Alternative Therapies című tudományos folyóiratban publikált cikkében bemutatta, hogy a gránátalma legalább 14 különböző hatásmechanizmus révén támogatja a szív egészségét.11 Ezek közül néhány:
• A véráramlás 35%-os javulása: Egy, a Journal of Cardiology című orvosi lapban publikált klinikai kutatás szerint, akik 3 hónapon át minden nap ittak gránátalma levet, azoknál 35 százalékkal jobb volt a szívizom vérellátása azokkal szemben, akik egyáltalán nem fogyasztottak gránátalma levet. 12
• A vérnyomás csökkenése: A gránátalma természetes ACE-gátlóként működhet, hasonlóan a vérnyomás csökkentésére felírt gyógyszerekhez. 13 Egy 2013-as kutatásban a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél a gránátalma lé fogyasztása már 2 hét alatt képes volt szignifikáns módon csökkenteni a vérnyomást. 14 További vizsgálatok hasonló hatást mutattak ki, különösen a szisztolés vérnyomás csökkentésében.15-16
• Egészséges koleszterinszint: Egy 2004-ben publikált kutatás eredményei szerint a gránátalma lé fogyasztása már 8 hét alatt képes volt javítani a koleszterinszintet. 17 Egy 2010-es kutatás szerint a gránátalma hasznosnak bizonyulhat a triglicerid-szint csökkentésében és az egészséges triglicerid/HDL arány fenntartásában is.18
• 90%-kal kevesebb oxidált koleszterin: A Clinical Nutrition című orvosi folyóirat 2004. júniusi számában kutatók bizonyították, hogy a gránátalma lé fogyasztása már 12 hónap után 39%-kal csökkentette az ütőerek (artériék) belső falainak vastagságát, a placebót szedő alanyokhoz képest. A gránátalma levet fogyasztók vérében az érelmeszesedést okozó oxidált koleszterin mennyisége is 90%-kal kevesebb volt, mint a kutatás megkezdése előtt. 19
És ez csak néhány példa az elérhető szakirodalomból. Egy 2013-as, közel 60 hivatkozást tartalmazó szakcikk összefoglalta az addig elérhető bizonyítékokat a gránátalma szív- és érrendszer egészségére gyakorolt hatásairól.20
A gyulladás egy természetes folyamat, a szervezet válaszreakciója, általában valamilyen kórokozóra. Ám a túlzottan erős, és sokáig fennálló (krónikus) gyulladás sejtkárosodáshoz és olyan betegségekhez vezethet, mint például az ízületi gyulladás, gyulladásos bélbetegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy cukorbetegség.
A gránátalma kutatások alapján igen hatékonynak bizonyul a gyulladások csökkentésében. A vizsgálatok során a kutatók többféle lehetséges mechanizmust is azonosítottak, ezeknek lényege a különböző gyulladáskeltő anyagok (fehérjék, enzimek és citokinek) blokkolása. 21 Ebből következően kutatások sora született, melyek a gránátalma gyulladásos betegségekre (ízületek, agy, emésztőrendszer, szív- és érrendszer) gyakorolt hatását vizsgálták.
Ígéretesnek bizonyuló kutatások születtek, melyek szerint a gránátalma segíthet az ízületek gyulladásos megbetegedésének kezelésében. A krónikus ízületi gyulladás egyik leggyakrabban előforduló változata az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás. Ez a betegség a porcot és csontot is érinti. Laboratóriumi körülmények között megállapították, hogy a gránátalma-kivonat csökkenti a gyulladást és a porcállomány leépülését kiváltó interleukin-1b szintjét. 22 E
gy másik kutatásban a gránátalma gyümölcs kivonata sikeresen gátolta a gyulladásért felelős ciklooxigenáz (COX) enzimek termelését és működését. 23 A COX-enzimek blokkolása az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis kezelésében is fontos szerepet tölt be. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a gránátalma-kivonat a porcot lebontó, mátrix metalloproteináz nevű enzimek (MMP-k) képződését is gátolhatja. Állatkísérletek alapján a gránátalma szignifikáns módon csökkenti az arthritis súlyosságát, az ízületek gyulladását és a gyulladást jelző interleukin-6 és interleukin-1b fehérje szintjét. 24
Több kutatás foglalkozott már a gránátalma csontvesztésre gyakorolt hatásával, olyan betegségek esetében, mint a csontritkulás (osteoporosis), porckopás (osteoarthritis) és rheumatoid arthritis. Egy 2013-ban publikált tanulmány 7 vizsgálat eredményeit foglalta össze: valamennyi pozitív hatást mutatott, azaz ezek alapján a gránátalma segíthet a csontvesztés megelőzésében is.25
Laboratóriumi körülmények között a gránátalma vírusellenes és baktériumellenes hatást mutat. A gránátalma mikroba-ellenes tulajdonságait már széles körben elismerték. A vizsgálatok eredményei alapján segíthet a Candida albicans fertőzésnél, a meticilinnel szemben ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) és a meticilinre érzékeny Staphylococcus aureus (MSSA) leküzdésében, valamint erős antibakteriális hatást mutatott az E. coli fertőzéssel szemben.26 Egy 2013-as kutatás szerint a gránátalma számos, az emberi egészséget befolyásoló baktérium és vírus ellen jelenthet hatékony segítséget.27
A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon, amely kulcsszerepet játszik az izomtömeg és csonttömeg fenntartásában, a zsíranyagcserében, a szexuális vágy, energiaszint és hangulat szabályozásában. Sajnos az alacsony tesztoszteronszint világméretű probléma, aminek hátterében pl. táplálkozás, életmód és külső, környezeti tényezők is állnak.
De egy férfi sem tehetetlen a tesztoszteroncsökkenéssel szemben! A kiegyensúlyozott, vegyes étrend és egészséges életmód mellett kutatások szerint a gránátalma is támogathatja az optimális tesztoszteronszint elérését.28-30 A pozitív hatás a gyümölcs elképesztő antioxidánsainak köszönhető, amelyek csökkentik a nemi hormonok termelését megzavaró kortizol és oxidatív stressz szintjét.
Egy 2012-es vizsgálatban napi 1 pohár gránátalmalé elfogyasztása két hét alatt 24%-kal növelte a férfiak tesztoszteronszintjét, sőt emellett a vérnyomást és a hangulatot is jelentősen javította!30
Jelenleg is rengeteg olyan kutatás folyik, amely a gránátalma további pozitív egészségügyi hatásaival foglalkozik, felsorolni is nehéz lenne mindet. A gránátalmáról általánosan elmondható a fentiek fényében, hogy különösen hasznos kiegészítő lehet 40 éves kor fölött.
A Netamin Gránátalma-kivonat napi adagja 400 mg gránátalma-kivonatot tartalmaz, 40% polifenol tartalomra standardizálva. Szedésével a gránátalma jótékony hatásait gyors, kényelmes módon élvezheted, anélkül hogy a gyümölcsből minden nap nagy mennyiséget el kéne fogyasztanod.
A termék szedéséről további információk a részletek fül alatt olvashatóak. A termék hatása egyénenként eltérő lehet és nem garantált.
OGYÉI szám: 19390/2017. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
Termék szedésével kapcsolatos figyelmeztetés: terhesség vagy szoptatás alatt kérje ki kezelőorvosa tanácsát a termék szedéséről! A termék hatása egyénenként eltérő lehet és nem garantált. Természetes színeltérés előfordulhat ebben a termékben. Ahogyan a természetes növényi nyersanyagok sem "egyenszínűek", a kapszuláink tartalmában is megfigyelhetők színbeli eltérések, variációk. Míg sok más gyártó szintetikus festékek és színezékek használatával éri el, hogy minden egyes kapszula egyformán nézzen ki, addig a Netamin termékeivel mi minden erőnkkel törekszünk a lehető legtermészetesebb megoldásokra. Ezért úgy gondoljuk, jobb, ha az összetevőket eredeti, természetes állapotukban hagyjuk - így egészségre gyakorolt pozitív hatásuk sem szenvedhet kárt.
Hivatkozások:
1 Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary, Shaghayegh Haghjoo Javanmard. Potent health effects of pomegranate. Adv Biomed Res. 2014; 3: 100.
2 Hamid Reza Rahimi, Mohammad Arastoo, Seyed Nasser Ostada. A Comprehensive Review of Punica granatum (Pomegranate) Properties in Toxicological, Pharmacological, Cellular and Molecular Biology Researches. Iran J Pharm Res. 2012 Spring; 11(2): 385–400.
3 http://www.express.co.uk/life-style/health/556006/Pomegranate-king-super-fruit-health-benefits
4 Heber D. Pomegranate Ellagitannins. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 10.
5 Gil MI, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B, Holcroft DM, Kader AA. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing.J Agric Food Chem. 2000 Oct;48(10):4581-9.
6 http://blog.lifeextension.com/2011/09/antioxidants-punch-that-powers.html
7 Heber D. Pomegranate Ellagitannins. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 10.
8 Cerdá B, Llorach R, Cerón JJ, Espín JC, Tomás-Barberán FA. Evaluation of the bioavailability and metabolism in the rat of punicalagin, an antioxidant polyphenol from pomegranate juice. Eur J Nutr. 2003 Jan;42(1):18-28.
9 Jurenka JS. Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):128-44.
10 Lien Ai Pham-Huy, Hua He, Chuong Pham-Huy. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun; 4(2): 89–96.
11 James A. (“Jim”) Duke. Alternative and Complementary Therapies. April 2008, 14(2): 57-63. https://doi.org/10.1089/act.2008.14205
12 Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, et al. Effects of pomegranate juice consumption on myocardial perfusion in patients with coronary heart disease. Am J Cardiol. 2005;96:810–14.
13 Aviram M, Dornfeld L. Pomegranate juice consumption inhibits serum angiotensin converting enzyme activity and reduces systolic blood pressure. Atherosclerosis. 2001;158:195–8.
14 Asgary S, et al. Clinical Evaluation of Blood Pressure Lowering, Endothelial Function Improving, Hypolipidemic and Anti-Inflammatory Effects of Pomegranate Juice in Hypertensive Subjects. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):193-9.
15 Stowe CB. The effects of pomegranate juice consumption on blood pressure and cardiovascular health. Complement Ther Clin Pract. 2011;17:113–15.
16 Lynn A, Hamadeh H, Leung WC, Russell JM, Barker ME. Effects of pomegranate juice supplementation on pulse wave velocity and blood pressure in healthy young and middle-aged men and women. Plant Foods Hum Nutr. 2012;67:309–14.
17 Esmaillzadeh et al. Concentrated pomegranate juice improves lipid profiles in diabetic patients with hyperlipidemia. J Med Food. 2004 Fall;7(3):305-8.
18 Mirmiran P et al. Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6.
19 Aviram M, Rosenblat M, Gaitini D, et al. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clin Nutr. 2004 Jun;23(3):423-33
20 Aviram M, Rosenblat M. Pomegranate for your cardiovascular health. Rambam Maimonides Med J. 2013 Apr 30;4(2):e0013.
21 Hamid Reza Rahimi, Mohammad Arastoo, Seyed Nasser Ostada. A Comprehensive Review of Punica granatum (Pomegranate) Properties in Toxicological, Pharmacological, Cellular and Molecular Biology Researches. Iran J Pharm Res. 2012 Spring; 11(2): 385–400
22 Rasheed Z, Akhtar N, Haqqi TM. Pomegranate extract inhibits the interleukin-1b-induced activation of MKK-3, p38a-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes -Arthritis Res Ther. 2010;12:195.
23 Nahid Akhtar, Tariq M. Haqqi. Current nutraceuticals in the management of osteoarthritis: a review. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2012 Jun; 4(3): 181–207.
24 Shukla M, Gupta K, Rasheed Z, Khan KA, Haqqi TM. Bioavailable constituents/metabolites of pomegranate (Punica granatum L) preferentially inhibit COX2 activity ex vivo and IL-1beta-induced PGE2 production in human chondrocytes in vitro. J Inflamm (Lond) 2008;5:9
25 Shuid AN, Mohamed IN. Pomegranate use to attenuate bone loss in major musculoskeletal diseases: an evidence-based review. Curr Drug Targets. 2013 Dec;14(13):1565-78.
26 Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary, Shaghayegh Haghjoo Javanmard. Potent health effects of pomegranate. Adv Biomed Res. 2014; 3: 100.
27 Howell AB, D'Souza DH. The pomegranate: effects on bacteria and viruses that influence human health. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:606212.
28 Türk G, Sönmez M, Aydin M, Yüce A, Gür S, Yüksel M, Aksu EH, Aksoy H. Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats. Clin Nutr. 2008 Apr;27(2):289-96.
29 Beigi Boroujeni M, Shahrokhi SS, Birjandi M, Abbaszadeh A, Beyranvand F, Hamoleh S, Zandbaf Z, Gholami M. Effects of pomegranate peel extract on histopathology, testosterone levels and sperm of testicular torsion-detorsion induced in adult Wistar rats. J Complement Integr Med. 2017 Jul 22;14(4):/j/jcim.2017.14.issue-4/jcim-2017-0009/jcim-2017-0009.xml.
30 Al-Dujaili E, Smail N. Pomegranate juice intake enhances salivary testosterone levels and improves mood and well being in healthy men and women. Endocr Abstr. 2012;28:313.
Adagolás: Naponta két kapszula főétkezés előtt, bő folyadékkal, egészben lenyelve.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz
(2 kapszula) NRV% Gránátalma kivonat
(Punica Granatum L.)
40% polifenol tartalommal 800 mg -
gránátalma kivonat (Punica Granatum L), csomósodást gátló (zsírsavak magnéziumsói), növényi kapszula
Szeretem, és használom. Csodás hatást gyakorol a szervezetemre. Elégedett vagyok.
Az egészségem érdekében kezdtem el szedni, tényleg csökkent tőle a vérnyomásom.
Nemrég kezdtem el szedni, a többi kiegészítőmmel együtt. 56 éves vagyok és úgy gondoltam hozzá tesz valamit az egészségemhez. Sokat sportolok, és úgy érzem hozzá járul a teljesítményem szinten tartásához. Javított szerintem az általános közérzetemen, jobban érzem magamat a bőrömben.
Jó hatással van rám, a magas vérnyomásomon és a fejfájásomon sokat segített. Az immunrendszerem stabilitásában is segít (D vitaminnal karöltve), körülöttem minden kolléganő beteg volt és a párom is kétszer, de nem kaptam el tőlük - tavaly nem szedtem ezeket a vitaminokat és akkor mindenkitől elkaptam a betegségeket, nincs jó immunrendszerem. Szerintem lehet még egyéb hatása is, amit nem érzékeltem még a másfél hónapos szedés alatt, de mindenképpen jó készítménynek tartom.