Az ősz megjelenésével sokan szeretnek elkezdeni kísérletezni a konyhában, elvégre ilyenkor megjelennek olyan zöldségek és gyümölcsök a piacon és a boltokban, amelyek más évszakokban nehezen beszerezhetőek. Összegyűjtöttünk most 14 olyan szuperételt, amelyekkel őszies ízeket varázsolhatsz a konyhádba, ráadásul jó szolgálatot tesznek az egészségednek is!
1. Alma
Mondanunk sem kell, ha ősz, akkor almaszezon. Az antioxidánsokban és rostokban gazdag gyümölcsöt ekkor lehet a legolcsóbban és a legkönnyebben beszerezni, felhasználási módja pedig szinte végtelen. Próbáld ki pl. a túróval töltött almát - recept ide kattintva.
2. Kelbimbó
A kelbimbót bár sokan nem szeretik, ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. Az már csak ráadás, hogy egy fél adagban több K-vitamin van, mint amennyi egy átlagos ember napi szükséglete, ráadásul vasban és folsavban is gazdag! Próbáld ki kelbimbó fasírt formájában - recept ide kattintva.
3. Paszternák
Bár a paszternák nagyon hasonlít a fehérrépára, avagy petrezselyemre ízében teljesen más, és például a leveseknek egészen különleges ízt kölcsönöz. Az októberben feltűnő zöldség ráadásul tele van káliummal és rosttal.
4. Körte
Az augusztus végétől általában már kapható gyümölcs sokak kedvence, és nemcsak nyersen finom, hanem rengeteg étel tehető édesebbé vele. Mellette pedig az egészségünkre is jó hatással van réz- és C-vitamin tartalma miatt. Próbáld ki a pirított dióval töltött körtét - recept ide kattintva.
5. Karfiol
Rántva, párolva, köretnek, levesnek – a karfiol felhasználásának is ezer módja van, és mivel már szeptembertől hozzá lehet jutni, tökéletes lehet az őszi receptekhez. A karfiolban is rengeteg a C-vitamin, mellette pedig rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, hatóanyagai pedig a rák megelőzésében is fontos szerepet tölthetnek be.
6. Sütőtök
Ha láttál már amerikai filmet, amiben ősz volt, tudod, a sütőtök az Egyesült Államokban szinte egyenlő ezzel az évszakkal. Desszertekhez, főételekhez, köretekhez, de még a kávé ízesítésére is tökéletes, és ennél jobban semminek nincs őszies íze. Mellette pedig tele van káliummal, rostokkal és B-vitaminnal. Sütőtökös receptekért kattints ide, a cikk alján találsz jópárat!
7. Édesburgonya
Ősszel jönnek, és télen mennek, így az édesburgonya is összekapcsolódott ezzel az évszakkal, ráadásul nem csak az íze isteni, tömve van A-vitaminnal, vassal, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Eheted köretként, ha akár sütemény-alapanyagnak is használhatod.
8. Gránátalma
A gránátalma tele van C-vitaminnal és folsavval, ráadásul tele van antioxidánsokkal! Nem véletlenül nevezik tehát az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. És persze ez is ősszel kerül a polcokra. Gránátalmás recepteket ide kattintva találsz.
9. Datolya
Édesítésre, desszertekbe, magában, szárítva, a datolya felhasználására is rengeteg módszer van, ám ha be akarjuk csempészni az étrendünkbe, gyorsnak kell lennünk, mert ez is ősszel a legkönnyebben beszerezhető. Mi például proteingolyót szoktunk készíteni belőle - kattints ide a receptért! Fontos tudnod, hogy bár édes, kalóriatartalma nem magas, valamint rengeteg káliumot és rostot tartalmaz.
10. Kivi
A kivi is egy ősszel megjelenő gyümölcs, amely bármilyen ételt megbolondít egy kis trópusi ízzel, de magában fogyasztva is finom. C-vitaminból pedig több van benne, mint a narancsban, sőt, rézben és káliumban is gazdag. Használd fel smoothie-bowl készítéshez - ötleteket ide kattintva találsz.
11. Grapefruit
Ezt a gyümölcsöt csak imádni vagy utálni lehet! Különleges, kesernyés íze miatt sokan nem kedvelik, pedig egyetlen grapefruitban annyi C-vitamin van, ami a napi ajánlott beviteli érték háromnegyedét fedezi. Salátába is kiváló - próbáld ki ezt a receptünket!
12. Mandarin
A mandarin október környékén jelenik meg a polcokon, és ez az apró, édes gyümölcs is tökéletes arra, hogy feldobj őszies néhány receptet. És persze tele van C-vitaminnal, sőt, béta-karotinnal is. Használd fel reggeli zabkásádhoz - receptet ide kattintva találsz.
13. Szelídgesztenye
A frissen sült gesztenye illata sokaknak egyenlő az őszi-téli hangulattal. A gesztenye ráadásul nem csak finom csemege: jó forrása az élelmi rostnak; 100 grammban kb. 8,1 gramm rost található (az ajánlott napi bevitel 21%-a). A rost többek között segít a koleszterin szint csökkentésében és az egészséges emésztés fenntartásában. Magas az ásványi anyag- és vitamintartalma is: gazdag folátban, B-vitaminokban, cinkben, kalciumban is. A bolti helyett készíts te magad gesztenyepürét - receptet ide kattintva találsz.
14. Szilva
A szilva amellett, hogy egy különleges őszi csemege rendkívül gazdag ún. polifenol-antioxidánsokban (egyes források szerint kétszer annyi van benne mint mondjuk a jóval népszerűbb barackban vagy nektarinban). A polifenolok általában véve rendkívül hasznosak a szervezet számára, támogatják többek között a szív egészségét, de vizsgálatok szerint a szilvában található polifenoloknak mindemellett erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Kombinálj össze két őszi különlegességet: készítsd el szilvásgombócunkat édesburgonyás tésztában - receptet ide kattintva találsz!