Az egészséges étrend egyik alapköve a megfelelő rostbevitel. Sajnos újra és újra kimutatott tény, hogy a nyugati világ lakossága, beleértve a magyarokat is, nem fogyaszt elegendő rostot – átlagosan kb. napi 10 grammal elmarad a szakértők által ajánlott minimum 30 g beviteltől. Pedig tanulmányok sora bizonyította, hogy az élelmi rostban gazdag táplálkozás támogatja a bél mikrobiom (bélflóra) egészségét és összefügg többek között az emésztési problémák, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával is.1-3
A Netamin Útifűmaghéj Mikrobiom Komplex kapszulában közismert, sokat kutatott természetes rostforrások találhatóak meg: útifűmaghéj, lenmag és almapektin. Emellett pedig jól felszívódó szerves krómot is tartalmaz (króm-pikolinát formájában), amely hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához és részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében.
Az útifűmaghéj az egyiptomi útifű (Plantago ovata), egy Nyugat-Ázsiában és Indiában őshonos, nagy rosttartalmú növény magjából származik. Ez a rost nem durva, hanem nagy vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik, így kíméletesen tisztítja a beleket, és lazítja a székletet. Ezen tulajdonsága miatt különösen ajánlott székrekedés vagy aranyér esetén. Terhesség alatt jelentkező székrekedés kíméletes enyhítésében is segíthet! Vízfelszívó képességével a laza székletet is segít keményebbé tenni, tehát hasmenéskor is remek választás. Kutatások az LDL („rossz”) és teljes koleszterin szintjének csökkentésére, fogyásra, inzulin- és vércukorszint stabilizálására is vizsgálták.4-8
A lenmag kétféle élelmi rostot tartalmaz: oldható (20-40%) és oldhatatlan (60-80%). Az oldható rostok vízzel egyesülve zselészerű anyagot képeznek, ami segít lassítani az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet és támogathatja az egészséges koleszterinszintet. Az oldhatatlan rostok elősegítik a táplálék gyomron és beleken való gyorsabb áthaladását és növelik a széklet tömegét, így segítik a rendszeres bélmozgást és a székrekedés megelőzését. Kutatások a rendszeres lenmagfogyasztás vérnyomásra, vércukorszintre, zsírsav profilra és testsúlyra gyakorolt hatását is vizsgálták.9
Az almapektin az alma héjában található oldható rost, amely az útifűmaghéjhoz hasonlóan viselkedik, szintén segíti a belek tisztítását, a normál bélflóra helyreállítását. Az almapektin egyre népszerűbb hatóanyag a fogyókúrás készítményekben is. Jótékony hatásait tudományos kutatások is vizsgálták: például a koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását (megköti a koleszterint az emésztőrendszerben, így megelőzi véráramba való felszívódását), emésztésre, vércukorszintre, vérnyomásra, testsúlyra gyakorolt hatását és szerepét a hasmenés, székrekedés kezelésében.10-14
A kapszula formának köszönhetően:
• biztos lehetsz benne, hogy minden egyes alkalommal ugyanannyi hatóanyaghoz jutsz
• NEM kell méricskélned, kevergetned (és nem ömlik ki por sehova…)
• egyszerűen magaddal viheted és beszedheted bárhol
• gyorsan, könnyedén lenyelhető
FONTOS: a napi adagot (4 kapszula) oszd el két részre, és mindkét alkalommal 1 nagy pohár (2,5-3 dl) tiszta vizet igyál hozzá! Így tudják a rostok igazán kifejteni jótékony hatásukat.
A mikrobiom a szervezetünkben lévő mikroorganizmusok összessége: mindazok a mikroszkopikus méretű, vagyis szabad szemmel nem látható élőlények, melyek velünk, bennünk, rajtunk élnek.15
Ide sorolhatók a baktériumok, a gombák, a vírusok és egyéb egysejtű organizmusok is – azonban mennyiségüket tekintve a baktériumok egyértelműen az uralkodóak. Ezeknek a parányi lényeknek a jelentése természetes, sőt alapvető fontosságú is számunkra az egészséges élethez. Jelentőségüket az is jól mutatja, hogy a legújabb becslések szerint a baktériumok és emberi sejtek aránya valahol 3:1 és 1,3:1 között lehet – azaz testünkben a baktériumok száma meghaladja a saját sejtjeink számát!16
A mikrobiomot alkotó mikroorganizmusok többsége a bélrendszerben, ezen belül is a vastagbélben található – ezt az alrendszert nevezzük bél mikrobiomnak vagy bélflórának. Itt él körülbelül 100 ezer milliárd baktérium: egy részük az egészségünkre nézve semleges, egy részük kölcsönösen előnyös kapcsolatban áll velünk, és egy részük pedig az egészségünkre káros és patogén (azaz az emberi szervezetben betegséget okozni képes).17,18
De önmagában a káros baktériumok (és egyéb mikroorganizmusok) jelenléte még nem probléma, mindaddig, amíg a hasznos, jó baktériumok vannak túlnyomó többségben és a bélflóra sokszínű, változatos lakóközösségből áll. Ez az egyensúlyi állapot és diverzitás (vagyis minél többféle baktériumtörzs jelenléte) szükséges ahhoz, hogy emésztőrendszerünk és egész testünk a lehető legegészségesebben működjön.19 A jó hír, hogy bélflóránk összetételére a legnagyobb hatással táplálkozásunkkal, illetve táplálékkiegészítéssel tudunk lenni.20
A belekben élő jótékony, vagy más szóval probiotikus baktériumok a számunkra emészthetetlen anyagokkal táplálkoznak, például rostokkal. Egészen pontosan a rostok vízoldékony típusát szeretik: ezeket prebiotikumoknak vagy prebiotikus rostoknak is nevezik, mivel elősegítik a probiotikumok szaporodását és aktivitását. Prebiotikus vízoldékony rostok gazdag forrása az útifűmaghéj, az alma a benne található almapektin miatt, és a lenmag is.
A jó bélbaktériumok a vízoldékony rostokat fermentálás útján rövid láncú zsírsavakká (short-chain fatty acids – SCFA) alakítják, melyek energiaforrásként szolgálnak a beleket bélelő sejtek számára, gyulladásgátló hatással bírnak és segíthetik az immunrendszer támogatását, a vércukorszint, koleszterinszint és vérnyomás szabályozását és a testsúlykontrollt is.21-26
Tudományos kutatások27-35 alapján a bélflóra egyensúlyának kulcsszerepe van:
További ismeretek a témában videónkban! >>
Számos tudományos kutatás foglalkozott már az ideálisnak számító rostbevitel meghatározásával. Ezek alapján elmondható, hogy a napi 25-29 gramm rost megfelelőnek számít, azonban még több jótékony hatása van annak, ha még ezt is meghaladjuk. A jelenlegi legjobb bizonyítékok alapján tehát egészségünk optimalizálásához legalább napi 30 gramm rost bevitelére van szükségünk!6
Ez egyáltalán nem lehetetlen feladat, hiszen nagyon sokféle rostforrás áll rendelkezésünkre. Mégis, a magyar lakosság – illetve általában véve a nyugati világban élők – élelmirost-bevitele jóval elmarad a szakmai ajánlásoktól, átlagosan körülbelül annak csak a kétharmadát éri el.43
OGYÉI szám: 35328/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőség-biztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.
1 Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, et al. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009;67(4):188-205.
2 Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber. J Acad Nutr Diet. 2015;115(11):1861-1870.
3 Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020;12(10):3209.
4 Lambeau KV, McRorie JW Jr. Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapy. J Am Assoc Nurse Pract. 2017;29(4):216-223.
5 Jovanovski E, Yashpal S, Komishon A, et al. Effect of psyllium (Plantago ovata) fiber on LDL cholesterol and alternative lipid targets, non-HDL cholesterol and apolipoprotein B: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2018;108(5):922-932.
6 Gibb RD, Sloan KJ, McRorie JW Jr. Psyllium is a natural nonfermented gel-forming fiber that is effective for weight loss: A comprehensive review and meta-analysis. J Am Assoc Nurse Pract. 2023;35(8):468-476.
7 Belorio M, Gómez M. Psyllium: a useful functional ingredient in food systems. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022;62(2):527-538.
8 Gholami Z, Clark CCT, Paknahad Z. The effect of psyllium on fasting blood sugar, HbA1c, HOMA IR, and insulin control: a GRADE-assessed systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Endocr Disord. 2024;24(1):82.
9 Nowak W, Jeziorek M. The Role of Flaxseed in Improving Human Health. Healthcare (Basel). 2023;11(3):395.
10 Weber AM, Pascale N, Gu F, Ryan EP, Respondek F. Nutrition and health effects of pectin: A systematic scoping review of human intervention studies. Nutr Res Rev. Published online September 26, 2024.
11 Tiwary CM, Ward JA, Jackson BA. Effect of pectin on satiety in healthy US Army adults. J Am Coll Nutr. 1997;16(5):423-428.
12 Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 1999;69(1):30-42.
13 Khan K, Jovanovski E, Ho HVT, et al. The effect of viscous soluble fiber on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018;28(1):3-13.
14 Chutkan R, Fahey G, Wright WL, McRorie J. Viscous versus nonviscous soluble fiber supplements: mechanisms and evidence for fiber-specific health benefits. J Am Acad Nurse Pract. 2012;24(8):476-487.
15 Leonard JM, Toro DD. Defining the Microbiome Components (Bacteria, Viruses, Fungi) and Microbiome Geodiversity. Surg Infect (Larchmt). 2023;24(3):208-212.
16 Johns MS, Petrelli NJ. Microbiome and colorectal cancer: A review of the past, present, and future. Surg Oncol. 2021;37:101560.
17 Ericsson AC, Franklin CL. Manipulating the Gut Microbiota: Methods and Challenges. ILAR J. 2015;56(2):205-217.
18 da Silva Soares NF, Quagliariello A, Yigitturk S, Martino ME. Gut microbes predominantly act as living beneficial partners rather than raw nutrients. Sci Rep. 2023;13(1):11981.
19 Rinninella E, Raoul P, Cintoni M, et al. What is the Healthy Gut Microbiota Composition? A Changing Ecosystem across Age, Environment, Diet, and Diseases. Microorganisms. 2019;7(1):14.
20 Ruiz L, Delgado S, Ruas-Madiedo P, Sánchez B, Margolles A. Bifidobacteria and Their Molecular Communication with the Immune System. Front Microbiol. 2017;8:2345.
21 Koh A, De Vadder F, Kovatcheva-Datchary P, Bäckhed F. From Dietary Fiber to Host Physiology: Short-Chain Fatty Acids as Key Bacterial Metabolites. Cell. 2016;165(6):1332-1345.
22 Bose S, Ramesh V, Locasale JW. Acetate Metabolism in Physiology, Cancer, and Beyond. Trends Cell Biol. 2019;29(9):695-703.
23 Xiong RG, Zhou DD, Wu SX, et al. Health Benefits and Side Effects of Short-Chain Fatty Acids. Foods. 2022;11(18):2863.
24 Vinelli V, Biscotti P, Martini D, et al. Effects of Dietary Fibers on Short-Chain Fatty Acids and Gut Microbiota Composition in Healthy Adults: A Systematic Review. Nutrients. 2022;14(13):2559.
25 Alexander C, Swanson KS, Fahey GC, Garleb KA. Perspective: Physiologic Importance of Short-Chain Fatty Acids from Nondigestible Carbohydrate Fermentation. Adv Nutr. 2019;10(4):576-589.
26 Facchin S, Bertin L, Bonazzi E, et al. Short-Chain Fatty Acids and Human Health: From Metabolic Pathways to Current Therapeutic Implications. Life (Basel). 2024;14(5):559.
27 Valdes AM, Walter J, Segal E, Spector TD. Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ. 2018;361:k2179.
28 Flint HJ, Scott KP, Louis P, Duncan SH. The role of the gut microbiota in nutrition and health. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2012;9(10):577-589.
29 Jandhyala SM, Talukdar R, Subramanyam C, Vuyyuru H, Sasikala M, Nageshwar Reddy D. Role of the normal gut microbiota. World J Gastroenterol. 2015;21(29):8787-8803.
30 Guinane CM, Cotter PD. Role of the gut microbiota in health and chronic gastrointestinal disease: understanding a hidden metabolic organ. Therap Adv Gastroenterol. 2013;6(4):295-308.
31 Afzaal M, Saeed F, Shah YA, et al. Human gut microbiota in health and disease: Unveiling the relationship. Front Microbiol. 2022;13:999001.
32 Tooley KL. Effects of the Human Gut Microbiota on Cognitive Performance, Brain Structure and Function: A Narrative Review. Nutrients. 2020;12(10):3009.
33 Xiong RG, Li J, Cheng J, et al. The Role of Gut Microbiota in Anxiety, Depression, and Other Mental Disorders as Well as the Protective Effects of Dietary Components. Nutrients. 2023;15(14):3258.
34 Noor J, Chaudhry A, Batool S, Noor R, Fatima G. Exploring the Impact of the Gut Microbiome on Obesity and Weight Loss: A Review Article. Cureus. 2023;15(6):e40948.
35 Hou K, Wu ZX, Chen XY, et al. Microbiota in health and diseases. Signal Transduct Target Ther. 2022;7(1):135.
36 Mehmood MH, Aziz N, Ghayur MN, Gilani AH. Pharmacological basis for the medicinal use of psyllium husk (Ispaghula) in constipation and diarrhea. Dig Dis Sci. 2011;56(5):1460-1471.
37 McRorie JW Jr, McKeown NM. Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence-Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber. J Acad Nutr Diet. 2017;117(2):251-264.
38 Prasad KN, Bondy SC. Dietary Fibers and Their Fermented Short-Chain Fatty Acids in Prevention of Human Diseases. Bioact Carbohydr Diet Fibre. 2019;17:100170.
39 www.lipid.org/sites/default/files/adding_soluble_fiber_final_0.pdf
40 Giuntini EB, Sardá FAH, de Menezes EW. The Effects of Soluble Dietary Fibers on Glycemic Response: An Overview and Futures Perspectives. Foods. 2022;11(23):3934.
41 Rungsiprakarn P, Laopaiboon M, Sangkomkamhang US, Lumbiganon P, Pratt JJ. Interventions for treating constipation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(9):CD011448.
42 Turawa EB, Musekiwa A, Rohwer AC. Interventions for preventing postpartum constipation. Cochrane Database Syst Rev. 2020;8(8):CD011625.
43 McKeown NM, Fahey GC Jr, Slavin J, van der Kamp JW. Fibre intake for optimal health: how can healthcare professionals support people to reach dietary recommendations?. BMJ. 2022;378:e054370.
Napi kétszer 2 kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, étkezés előtt.
Hatóanyag A napi adag tartalmaz (4 kapszula) NRV%* Útifűmaghéj
- amelyből rost1000 mg
700 mg** Lenmag
- amelyből rost667 mg
200 mg** Almapektin
- amelyből rost333 mg
100 mg** Króm (króm(III)–pikolinát szerves formában) 40 μg 100%
* = Napi beviteli referencia érték százaléka (felnőttek esetén)
** = Nincs meghatározott napi beviteli referencia érték.
Összetevők: útifűmaghéjpor (Plantago ovata), lenmagpor, növényi kapszulahéj (hidroxipropil-metilcellulóz), almapektin, tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz), csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói, szilícium-dioxid), króm(III)–pikolinát.