Modern korunkban a szervezetünkbe túl sok fehérjét, finomított lisztet és cukrot juttatunk, ún. junk-foodot (szó szerinti fordításban „szemét ételt”, azaz gyors/készételt), melyek megemésztése során sok értékes ásványi anyagot használunk fel, amiket a már meglévő raktárakból veszünk el. Így a szervezetünk hiányolja e értékes anyagokat, melyeket zöldségekből és gyümölcsökből pótolhatunk. Ezek fogyasztása napi öt adagot kellene, hogy kitegyen, de hazánkban ez sajnos nem valósul meg. A rosthiányos étrend és a túl sok fehérje, szénhidrát és zsír lebontása nagy terhet ró a szervezetünkre. A bomlástermékek a bélrendszerben plakkokat alakítanak ki, melyek ún. bélkővé alakulhatnak át. A bomlástermékek a bélfalon keresztül elsavasítják szervezetünket, mely betegségekhez vezethet. Testünk nem mindig képes semlegesíteni ezeket a savakat, sókat képez belőlük és a zsírszövetbe rakja le azokat, mely elhízáshoz vezethet.
Az egészséges étrend részét kell képezze a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A legtöbb ember csak mintegy 15g rostot fogyaszt naponta, míg a megfelelő mennyiség több mint 25g lenne. A rostbevitelt növelhetjük értékes lenmagpehellyel és zabkorpával is. A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyást azáltal is, hogy a vízfelvevő képességük miatt hamarabb kialakítják a teltségérzetet, diétázás során jól alkalmazhatók. A gyümölcsökben lévő duzzadó rostok vagy pektinek kiemelkedő hatásúak a bélvédelem és toxin megkötés szempontjából. Ilyen hatású az almából kivont almapektin is, amely fogyókúrás, teltségfokozó és koleszterin megkötő hatással is bír.
A legújabb hasonló hatású növény az útifű maghéj. A növény Indiában és Iránban őshonos, a magokat pedig leggyakrabban gyógyászati célokra használják.
Az útifű maghéj kúraszerű használata rendszeressé teszi az emésztést, megszünteti a székrekedést, segíti a plakkok eltávolítását, csökkenti az éhségérzetet. Magas rosttartalma révén a bélfal megtisztul, a bélbolyhok, a bélflóra újra jól működnek, mely által immunrendszerünk erősödik. Ez a rost nem durva, hanem nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik, és kíméletesen tisztít. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazása során minimum két liter vizet fogyasszunk el (1 gramm rost fogyasztása mellé további 0,5 liter víz elfogyasztását kell számolni)!
Az útifű maghéj 85%-os rosttartalmával a fentieken túl, csökkenti a triglicerid- koleszterin- és vércukor szintet, az egészséges HDL szintet nem befolyásolja. Megköti a káros zsírsavakat, tisztítja a nyirokrendszert, enyhíti a fáradtságot, migrénes panaszokat, segít székrekedés esetén. Az aranyér tüneteit is enyhíti, pl. a fájdalmat és a vérzést, de az irritációs bélszindróma, bél- és gyomorhurut, húgyvezeték- húgyhólyaggyulladás, fekélyek esetében is jótékony hatása van. Használata hozzájárul olyan bőrbetegség leküzdéséhez, mint a pikkelysömör, ekcéma, akné és a bélflóra regenerálásához antibiotikumos kezelések alatt és után.
Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, mind italokba keverve (víz, tea, gyümölcslé), mind ételekbe keverve, azok sűrítésére is (müzli, joghurt, levesek, főzelékek, stb.), de kapható tablettaként is. Rendszeres, vagy kúraszerű fogyasztása esetén sem alakul ki hozzászokás.
Étkezés előtt és gyógyszerbevétel után minimum egy órával használjuk.