fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Emésztés
Élelmi rostok: két gyakori tévhit és a meglepő igazság

Élelmi rostok: két gyakori tévhit és a meglepő igazság

"Elég rostot eszem, mert müzlivel indítom a napot. Egyébként is jó az emésztésem, akkor meg minek foglalkozzam ezzel?" - ismerős gondolatok? Pedig a kérdés nem ilyen egyszerű. Olvass részletesen arról, miért fontosak a rostok az egész szervezet egészséges működéséhez és mit kell (t)enned, hogy kihasználd az előnyeit!

Élelmi rostok: két gyakori tévhit és a meglepő igazságAz élelmi rostok a növények sejtfalát alkotó anyagok összessége. Erre a tápanyagra a növényeknek kizárólagos monopóliuma van. Ez azt jelenti, hogy ha hozzá szeretnél jutni, csak egyetlen természetes út van rá: növényeket kell enned!

Táplálkozási szempontból a rostok szénhidrátok – egészen pontosan komplex szénhidrátok. Amikor három vagy több cukormolekula lánccá összekapcsolódik, akkor létrejön a rost. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rost cukorként is viselkedne a szervezetben. Egyáltalán nem.

A finomított cukor emésztése a szájban kezdődik és kb. 20 perccel később már fel is szívódik a vékonybélben. Ezzel szemben a rostok molekulái között olyan erősek a kötések, hogy a szervezet enzimei nem képesek felbontani azokat. A rostok tehát lényegében változatlanul haladnak a szájtól a gyomron és vékonybélen át a vastagbélig.

A rostokkal kapcsolatos két leggyakoribb tévhit, hogy mindegyik egyforma, illetve hogy semmi mást nem csinálnak, csak áthaladnak a szervezeten. Hogy miért is nem igaz egyik állítás sem? Olvass tovább és megtudod!

1. tévhit: Minden rost egyforma, és elég, ha csak a grammokat számolod.

Az élelmiszerüzletek kínálatát böngészve, a csomagolásokat olvasgatva, könnyedén arra a következtetésre juthatsz, hogy minden rost egyforma. Jó rostforrás a reggelizőpehely, a zabkása, vagy éppen a granola szelet is, és ezek mind egymással felcserélhetőek. Elég, ha ügyelsz a napi rostmennyiségre, mással nem is kell foglalkoznod. Ez azonban nincs így!

A bevitt rost forrása rendkívül fontos. A müzlidben vagy reggeli kekszedben lévő rost nem ugyanaz, mint a quinoában lévő rost. Ez lényegében ahhoz hasonlítható, ahogyan a bevitt zsírok és fehérjék forrásának is jelentős szerepe van a bélflórára gyakorolt hatás szempontjából.

Túlzott leegyszerűsítés a rostokat pusztán grammokban mérni és úgy tenni, mintha mind egyenlő lenne. Egyszerűen nem elegendő pusztán a mennyiséget nézni, mert a forrás is kritikusan fontos. A grammokra történő koncentrálás két okra vezethető vissza. Egyrészt, ez egyszerű, az egyszerűség pedig kényelmes. Másrészt, fogalmunk sincs, hogy valójában hányféle rost létezik a természetben.

Az élelmi rostok kémiai szerkezetének vizsgálata hihetetlenül bonyolult feladat, a bolygónkon pedig 400 ezer különböző növény létezik, amiből 300 ezer ehető. Feltehetően több százezer, ha nem több millió rostféle lehet a természetben. Ennek csak a töredékét azonosítottuk eddig.

Az élelmi rostok átfogó elemzésének komplexitása miatt leegyszerűsítettük a dolgokat, és csak két fő kategóriába soroljuk be őket: oldható és oldhatatlan rostok. Az oldható rost könnyen feloldódik a vízben és ragadós, gélszerű anyaggá válik. Az oldhatatlan rost egyáltalán nem oldódik vízben, lényegében változatlan marad a formája. A legtöbb növényben mindkettő megtalálható, bizonyos arányokban, ezért erre annyira nem fontos figyelned.

A grammok mellett a sokszínűségre érdemes figyelned, vagyis hogy minél változatosabb növényi táplálékokat fogyassz, hiszen így tudsz a lehető legtöbbféle rosthoz (és egyéb hasznos tápanyaghoz) hozzájutni. Ne támaszkodj csak quinoára, zabkására és édesburgonyára rostforrásként, igyekezz minden nap másféle zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket és hüvelyeseket enni!

Élelmi rostok: két gyakori tévhit és a meglepő igazság2. tévhit: A rostok szimplán csak áthaladnak rajtad.

Ha végzel egy gyors internetes keresést, könnyen rátalálsz a rostok alapvető egészségügyi előnyeire: segítik a rendszeres és hatékony székletürítést a hasmenés és a székrekedés megszüntetése, illetve a széklet tömegének és méretének növelése révén, csökkentik a koleszterinszintet, és optimalizálják a vércukorszintet.

Ezek természetesen mind nagyszerű dolgok, az élelmi rostok ezen jótékony hatásait mindenképpen el kell ismerni. Másfelől azonban ha ott megállunk, hogy jót tesznek az emésztésnek és a bélmozgásnak, akkor egyértelműen alulbecsüljük a rostok egyedülálló képességeit.

Amit a rostokról mindenki megtanult az az, hogy „elöl” bemennek, majd „hátul” távoznak, útjuk során pedig kitakarítják a bél nyálkahártyáját és elősegítik az emésztőrendszer megtisztulását a salak- és méreganyagoktól. Ez mind igaz, de ha csak ennyit állítunk, azzal végtelenül leegyszerűsítünk egy amúgy elképesztően komplex tápanyagot. Érdemes közelebbről is megismerni az élelmi rostokat.

Mi emberek nem tudjuk magunktól feldolgozni a rostokat. Persze, rendelkezésünkre állnak olyan enzimek, mint a glikozid-hidrolázok, amelyek segítenek lebontani a komplex szénhidrátokat, de csak 17 van belőlük. 17, és egyik sem képes a rosthoz hasonló nagyobb méretű molekulák lebontására. A rostok feldolgozása tehát szó szerint lehetetlen feladat számunkra.

Ha egy steril, baktériummentes buborékban élnénk, soha nem tapasztalhatnánk meg a rostok előnyös tulajdonságait. Szerencsénkre nincs így, ezért kis barátaink tudnak nekünk segíteni. Az emberi bél-mikrobiom vagy más néven bélflóra ugyanis tele van a rostok és komplex szénhidrátok feldolgozását végző enzimekkel.

Szervezetünk saját 17 enzime eltörpül a bélflórában található akár 60 ezer hasznos enzim mellett. Figyelembe véve, hogy a természetben 300 ezer ehető növény van és akár milliónyi rostféle létezhet, nem is annyira meglepő, hogy mikrobiomunkban ilyen sok enzim áll rendelkezésünkre.

A rostok emésztését „kiszervezzük” a mikrobák felé, kihasználva alkalmazkodóképességüket. Minden egyes növényhez, minden egyes rosttípushoz meghatározott mikrobák csapatmunkájára van szükség. A feladat nem egyszerű, de ezek az apró, ám hatékony élőlények hibátlanul megoldják.

A rostok a bélflóra összetételét megváltoztatják, a hasznos baktériumok javára, ami lényegében az egész szervezetnek jót tesz, beleértve az immunrendszert, az agyat, az idegrendszert, a szív- és érrendszert és az anyagcserét is.

Felhasznált irodalom
mindbodygreen.com/articles/two-of-the-biggest-fiber-myths-debunked
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal