fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Karácsony
5 karácsonyi film, 5-féle hangulathoz, különböző műfajokból

5 karácsonyi film, 5-féle hangulathoz, különböző műfajokból

Egy igazán jó karácsonyi film képes ráhangolni minket az ünnepre, vagy egyszerűen csak tovább emelni az ünnepi hangulatot. Ezért is gyűjtöttünk csokorba néhány filmet, ami szerintünk minőségi, szórakoztató kikapcsolódás ebben az időszakban - filmajánlónk mindenféle műfajban és hangulatra!

5 karácsonyi film, 5-féle hangulathoz, különböző műfajokbólA film, mint médium varázslatos dolgokra képes: erejét mi sem mutatja jobban, minthogy másfél-két órára egy teljesen más világba tud repíteni minket, letűnt, vagy éppen soha nem is létező korokba, megtörtént vagy akár fantasztikus események közepébe. Egy igazán jó karácsonyi film képes ráhangolni minket az ünnepre, vagy egyszerűen csak tovább emelni az ünnepi hangulatot. Persze előfordul, hogy valaki a meghittség helyett inkább nevetni vagy akár borzongani szeretne karácsonykor is. Filmajánló cikkünkben mindenkire gondoltunk: igyekeztünk merőben eltérő hangulatú, ám mindenképpen minőségi, szórakoztató karácsonyi filmeket összegyűjteni!

Ha szívmelengető történetet keresel...

[caption id="attachment_26650" align="alignright" width="203"] A kép forrása: imdb.com[/caption]

Az ember, aki feltalálta a karácsonyt (2017)

Igazi ünnepi tündérmese ez a film, mely Charles Dickens angol író egyik legismertebb művének, a Karácsonyi ének című regénynek a megszületéséről szól. 1843 októberében járunk. A Twist Olivér világhírűvé tette Dickenst, ugyanakkor az azóta megjelent alkotásai egytől egyig megbuktak. Kudarcai miatt pénzügyi helyzete egyre kilátástalanabb, feleségétől és gyermekeitől eltávolodott, és édesapjával való kapcsolata sem nevezhető épp rózsásnak. Egyetlen reménye, hogy megír és önállóan kiad egy könyvet, amivel újjáélesztheti karrierjét és eltarthatja családját. Az ötlet már megvan, de sikerül-e befejezést találnia történetéhez még karácsony előtt?

Habár a film sztorija szinte teljes egészében fikció, tehát nem valós eseményeken alapul, ez mit sem von le az értékéből. Varázslatos kalandra viszi a nézőt, és erejét jelentős részben kiváló szereplőgárdájának köszönheti: a Downton Abbey című sorozatból ismert Dan Stevens játssza Dickenst, emellett főszerepekben látható Jonathan Pryce és Christopher Plummer is, valamint számos közismert és tehetséges brit színész feltűnik még a filmben.

Ha nevetni szeretnél…

[caption id="attachment_26649" align="alignright" width="203"] A kép forrása: imdb.com[/caption]

Szellemes karácsony (1988)

E sorok szerzője szerint a Szellemes karácsony Charles Dickens Karácsonyi énekének egyik legjobb filmadaptációja – de mindenképpen az egyik legfurcsább és legviccesebb. Ebben a modern környezetbe helyezett átiratban a legendás Bill Murray játssza Ebenezer Scrooge-ot, pontosabban modernizált változatát, Frank Castle-t. Castle egy önimádó, karrierista tévés szakember, aki még szenteste is képes kirúgni az egyik beosztottját. Magányosan él, családjától teljesen elhidegült és a közös karácsonyi vacsorákra sem megy el soha, csak a munka és a karrier érdekli. A szeretet, és az ünnep igazi értékéről fogalma sincs, de kap egy utolsó lehetőséget a megjavulásra, amikor három szellem látogatja meg és betekintést nyer múltjába, jelenébe és jövőjébe.

A Szellemes karácsony tele van humorral, verbális és vizuális gegekkel egyaránt, a poénok szinte megállás nélkül záporoznak. Emellett a film látványos, időnként kicsit sötét és félelmetes, de jó adag romantika és meghittség is található benne. Természetesen a klasszikus történet boldog befejezése sem marad el, Bill Murray pedig ezúttal is tökéletesen játssza a tőle megszokott cinikus, egoista, de belül aranyszívű karaktert.

Ha a családdal közösen néznétek valamit…

[caption id="attachment_26653" align="alignright" width="300"] A kép forrása: imdb.com[/caption]

Karácsonyi misztérium (2009)

A karácsony közeledtével az általános iskolai tanárt, Paul Maddent (Martin Freeman) megbízzák, hogy állítsa színpadra a Születés című musicalt. A szomszédos elit iskolával versengenek az elismerésért. Paul meggondolatlanul azzal dicsekszik a riválisának, hogy egy hollywoodi producer (Paul volt barátnője, Jennifer) is eljön megnézni a bemutatót, és talán filmet készítenek belőle. Az igazság azonban az, hogy ő már évek óta nem beszélt Jenniferrel. A hír persze nem marad titokban, és Paul iskolai darabja így hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Vajon hogyan sikerül hősünknek kimásznia ebből a slamasztikából?

Igazi „feel-good” film, az egész család számára! Magyarországon valószínűleg kevesen ismerik a Karácsonyi misztériumot, és talán még kevesebben tekintenek rá ünnepi klasszikusként, hazájában, az Egyesült Királyságban azonban rendkívül népszerű. Olyannyira, hogy egy 2018-as felmérésben a britek még a 20 valaha készült legjobb karácsonyi film közé is beszavazták. Aranyos, vicces alkotás, amiben nemcsak a felnőtt-, hanem a gyerekszereplők is kivételesen jól teljesítenek. A filmben elhangzó eredeti dalok pedig kifejezetten fogósak!

Ha egy kis borzongásra vágysz...

[caption id="attachment_26652" align="alignright" width="188"] A kép forrása: imdb.com[/caption]

Krampusz (2015)

A karácsony és a horror talán sokak számára szokatlan párosítás – sőt, egyesek a horrorfilmeket inkább egész évben jó messziről elkerülik – de ha valaki mégis ünnepi borzongásra vágyna, akkor a néhány évvel ezelőtt bemutatott Krampusz kiváló választás. Egyik különlegessége, hogy az ijesztő elemek mellett a humor sem hiányzik belőle, persze az is kétségkívül a sötétebb, morbid fajtából való. A film emiatt leginkább talán egy másik karácsonyi horror-vígjátékhoz, a mára már klasszikusnak számító Szörnyecskékhez hasonlítható.

A történet középpontjában a Mikulás segédje, az ördögszerű krampusz áll. Adott egy kb. 12 éves srác, Max, akinek családtagjai még az ünnepek idején is egymásnak esnek, ezért kiábrándulva az egészből, hátat fordít a karácsonynak. Nem sejti azonban, hogy az ünnep elutasításával magára szabadította egy ősi démoni erő, a Krampusz haragját, aki eljön megbüntetni a hitetleneket. A családnak össze kell fognia, és közösen kell felvennie a küzdelmet a gonosz ellen.

A film megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Ha romantikus hangulatban vagy…

[caption id="attachment_26651" align="alignright" width="203"] A kép forrása: imdb.com[/caption]

Aludj csak, én álmodom (1995)

Talán nem túlzás alulértékelt karácsonyi filmnek nevezni, bár ebben talán annak is szerepe lehet, hogy a története nem magáról az ünnepről szól. Ennek ellenére nagyon is meghitt hangulatot tud varázsolni, szeretni való karaktereivel, bájos humorával és szívmelengetően romantikus sztorijával.

Lucy (Sandra Bullock) egy csinos, ám magányos lány, aki jegyárusként dolgozik a metróban. Karácsony napján megmenti egy sínekre került férfi, Peter (Peter Gallagher) életét, akit egyébként nap mint nap látni szokott, és titkon régóta belé is van esve. Peter sajnos mély kómába kerül, Lucy-t pedig egy félreértés folytán a menyasszonyának hiszik a rokonok. A lány nem ellenkezik, és a családdal töltött idő alatt rájön, hogy beleszeretett Peter bátyjába, Jackbe (Bill Pullman). Mi lesz ebből, ha Peter felébred a kómából, és fény derül az igazságra?

Az Aludj csak, én álmodom nem váratlan fordulatai vagy formabontó elemei miatt jó, hanem azért, mert nem akar több lenni annál, ami: elragadó romantikus vígjáték. A giccsességet gyakorlatilag teljesen sikerül elkerülnie, és bár a kezdetektől tudjuk, hogy mi lesz a végkifejlet, mégis kész öröm nézni az odáig vezető lépéseket. És persze közben hó, karácsonyfa, fagyöngy, és ünnepi fények látványa emlékeztet minket az ünnepre is.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér