Ezen az oldalon az összes D-vitaminról szóló cikkünket megtalálod. Hasznos információkat tudhatsz meg a D-vitamin hiányról és tüneteiről, mik a D-vitamin hatásai a szervezetre vagy arról, hogy túladagolható-e ez, a „napfény vitaminként” is emlegetett tápanyag?
Mit kell tudni a D-vitaminról?
A vitamin megnevezés tulajdonképpen téves, mivel a D-vitamin valójában egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben. A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, másik neve kalcitriol.
D-vitamin formái
Megkülönböztetünk D2-, és D3-vitamint. A D2-vitamin UV-B sugárzás hatására jön létre, legjobb élelmi forrásai az élesztő, a gombák és az anyarozs. A D3-vitamin elsősorban a napfény hatására keletkezik a szervezetünkben. D-vitamin gazdag ételek a zsíros halak, csukamájolaj, tojássárgája, gabonakészítmények és tejtermékek.
D-vitamin hatásai
A D-vitamin egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a kalcium beépítését a csontokba, ily módon szabályozza a szervezet kalciumszintjét. Hatással van csontjainkra, izmainkra és az immunrendszer megfelelő működésére is, de a megfelelő D-vitamin szint hozzájárulhat a daganatos betegségek, magas vérnyomás, szívinfarktus kockázatának csökkentéséhez is.
Válogass cikkeink közül D-vitaminnal kapcsolatos témákban!