Lépten-nyomon hallani az antioxidánsokról és szabad gyökökről, de tulajdonképpen mit is jelentenek ezek a szavak?
Mik azok az antioxidánsok?
Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egyik részükhöz csak növényi forrásból tudunk hozzájutni, míg másik részükhöz csak állati eredetű ételekből. Olyan vegyületek, melyek gátolják az oxidációs folyamatokat, melynek során szabad gyökök keletkeznek. Szabad gyökök a természetes anyagcsere folyamatok során is létrejönnek, de egyéb környezeti ártalmak vagy a stressz hatására is kialakulhatnak. A szabad gyökök káros hatást gyakorolnak a szervezetre, az antioxidánsok feladata pedig ezek megkötése, semlegesítése, ezáltal megelőzhetjük, vagy csökkenthetjük komolyabb betegségek kockázatát, mint például ízületi gyulladás, rák, szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.
Melyek a legjobb antioxidáns források?
Az antioxidánsok elsődleges és legjobb forrásai a vitaminban és ásványi-anyagokban gazdag zöldségek és a gyümölcsök. Legmagasabb antioxidáns tartalmúak ezek közül a bogyós gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, a magvak és diófélék, a narancs, a goji bogyó és az élénk színű gyümölcsök és zöldségek. A legismertebb és legjelentősebb antioxidáns a C-vitamin, de szintén fontosak az E-, és A-vitaminok a karotionoidok és flavonoidok is.
Cikkeinkből megtudhatod milyen hatással vannak az antioxidánsok szervezetünkre, melyek a legfontosabb antioxidánsok, vagy hogy milyen formában érdemes bevinni őket a szervezetünkbe.