fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
A túl sok ülés veszélyei - Hogyan változtass?

A túl sok ülés veszélyei - Hogyan változtass?

Napi 6 óránál hosszabb ülés akár 40 százalékkal növeli a 15 éven belüli halálozás esélyét, azokhoz képest, akik csak kevesebb mint 3 órát ülnek naponta. Mit tehetsz ellene? Olvasd el!

A testünk nem a sok ülésre lett kitalálva: ez a lakosság egészségi állapotából is egyre nyilvánvalóbb. Mik az ülés negatív hatásai és mit tehetsz ezek elkerülése érdekében? Gyors összefoglaló következik!

Mindegy, hogy növényt termesztettek vagy épp vadásztak, az emberek régen az életük java részét állva élték le. A televízió, a számítógépek és az irodai munkák korában azonban több időt töltünk ülve, mint bármikor korábban a történelem során. A legfrissebb felmérés szerint a magyarok átlagosan 5,6 órát ülnek naponta. Ez nem is tűnik olyan soknak, ám a részletes adatok már kevésbé biztatóak: a 18-29 évesek harmada legalább 8 órát ül mindennap, míg a diplomás férfiak ötöde sokszor napi 12 órát is egyhelyben tölt. A nők egészségtudatosabbak és aktívabbak, de ők is napi 4-6 órát ülnek az irodában vagy otthon.

Az ülés akár 40%-kal növeli a halálozás kockázatát

Napi 6 óránál hosszabb ülés akár 40 százalékkal növeli az esélyét annak, hogy 15 éven belül meghalsz, azokhoz képest, akik csak kevesebb mint 3 órát ülnek naponta. Még akkor is, ha rendszeresen edzel.

Kutatások azt mutatják, hogy egyedül az üléssel töltött idő csökkentése segíthet. Az tehát már világos, hogy az ülés öl: de hogyan?

A túl sok ülés hizlal

A túlsúlyos emberek napi 2,5 órával többet ülnek, mint a vékonyabbak. Magyarországon minden 4. ember túlsúlyosnak számít.

• A felnőtt lakosság fele egyáltalán nem végez intenzív testmozgást. Harmada még mérsékelt testmozgást sem végez.

• A férfiak (15-74 év között) ma Magyarországon átlagosan szabadidejük 8 százalékát fordítják sportra, testedzésre vagy sétára. A nőknél ez az arány 6 százalék.

• 1990 és 2010 között megduplázódott az elhízottak száma Magyarországon.

Az ülő pozíció szinte semmi energiát nem igényel. Sétálás közben 150%-kal több energiát használ fel a szervezet, mint ülés során. A lépcsőzés 220%-kal több energiát igényel.

Az ülésnek azonban nem csak hosszú távú hatásai vannak. Abban a pillanatban, hogy leülsz, a tested működése rögtön megváltozik.

Így teszi tönkre az ülés a testedet

Amint leülsz:

• A lábizmok elektromos aktivitása megszűnik

• A kalóriaégetés lecsökken 1 kalória/percre

• A zsírbontó enzimek mennyisége 90%-ra csökken

2 óra ülés után:

• A jó koleszterin szintje 20%-kal csökken

24 óra ülés után:

• Az inzulin hatékonysága 24%-kal csökken és megnő a cukorbetegség kockázata

Az ülőmunkát végző embereknél kétszer gyakoribb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint az álló munkát végzőknél.

Ezt kell tenned, hogy a sok ülés mellett is egészséges maradj

Sokunk számára elkerülhetetlen, hogy naponta 8 órát üljünk a munkahelyünkön. De a munkán kívüli extra ülés az, ami igazán halálossá teszi a problémát.

Az ajánlott napi 30 perc testmozgás önmagában nem elég.

- Állj fel a székből, amilyen gyakran csak tudsz! Legalább óránként pár percet mozogj, ha kell, állíts be figyelmeztetést a telefonodon.

- Végezz nyújtógyakorlatokat, vagy mozgasd át a tested kicsit egy fitneszszalag segítségével.

- Sétálj (akár helyben járás is lehet) vagy ugrálj kicsit (ha van módod rá)! A séta 3-5-ször több kalóriát éget, mint az ülés. Ragadj meg minden alkalmat egy kis sétára az irodában!

- Ha lehetőséged van rá, akkor pl. a munkahelyi megbeszéléseket tartsátok állva. Az ún. "álló meeting" sok szempontból hatékonyabb, segít abban is, hogy jobban fókuszáljatok a megbeszélendő feladatra.

Kelj fel a kanapéról!

Azok, akik napi 3 órát vagy többet töltenek a TV előtt, 64%-kal nagyobb eséllyel halhatnak meg szívbetegségben.

A napi 3 órát TV-nézéssel töltő emberek közül a testmozgást végzők ugyanolyan kövérek, mint azok, akik semmit se mozognak.

Minden TV előtt töltött óra 11%-kal növeli a halálozás kockázatát.

Tedd meg az extra lépést!

Napi séta, tízezer lépés az egészségértMindegy, hogy az asztalnál vagy épp az autóban ülünk, a sok üléssel töltött idő összeadódik. Sétálj, biciklizz, és inkább a lépcsőt használd a lift helyett! Amikor csak tudod, szakítsd meg az ülést és mozogj egy kicsit!

TIPP: Üléskor a legegészségesebb, ha a lábak és a hát egymással kb. 135 fokos szöget zárnak be. Ez jóval kevesebb megterhelést jelent a hátnak, mint az előredőlés vagy akár az egyenes ülés.

Az emberi test nem arra lett tervezve, hogy hosszú ideig ülő helyzetben legyen. Tudományos tanulmányok sora bizonyította már, hogy az ülés nem tesz jót a testnek. Alig száz évvel ezelőtt a legtöbb ember még a földeken vagy gyárakban dolgozott, és az elhízás szinte ismeretlen fogalom volt. Mivel manapság már nem futkározhatunk szabadon a mezőkön életünk végéig, ezért máshogy kell segítenünk a testünknek. Itt az ideje felkelni a fenekünkről és cselekedni!

Kérlek, tegyél meg valamit: ezt a cikket oszd meg ismerőseiddel is, különösen, ha ülőmunkát végeznek!

Felhasznált irodalom
http://lifehacker.com/5800720/the-sitting-is-killing-you-infographic-illustrates-the-stress-of-prolonged-sitting-importance-of-getting-up
http://www.gyogyhir.hu/cikk/2864
http://www.sem2018.hu/news/az-egeszseg-teren-magyarorszag-rosszul-teljesit
http://inforadio.hu/belfold/2015/05/22/megduplazodott_magyarorszagon_az_elhizottak_aranya-728709/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Fitnesz szalag gyakorlatok: 23 példa a használatára VIDEÓVAL
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal