fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Hatással van-e az egészségre a zene? A Harvardon megvizsgálták!

Hatással van-e az egészségre a zene? A Harvardon megvizsgálták!

Stressz, idegesség, fáradtság, mozgáskoordináció, szívünk egészsége: milyen hatással van a zene mindezekre? Érdekes kutatási eredmények a zene és az egészség kapcsolatáról!

Mindannyiunk életében nagy szerepet játszik a zene: van, mikor kikapcsolódásra használjuk, van, mikor szórakozásra, de olykor egy nehéz élethelyzeten segít át. A zene szinte mindig velünk van, de valóban képes segíteni vagy csak a szívünk mondatja ezt velünk? A Harvard egyetemen összegyűjtötték a legátfogóbb kísérleteket, melyek a zene egészségünkre gyakorolt hatását vizsgálják!

Stressz és fájdalom

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy stresszes szituációban a zenéhez rohantál menedékért, és azzal próbáltad rábírni magad, hogy megnyugodj. De valóban képes a stressz csillapítására a zene? Több kísérlet is bizonyítja, hogy igen!

A Harvard egyetem honlapján közzétett cikkben egy New York-i kísérletet elevenítettek fel, melyben 70 év feletti, műtét előtt álló betegeknél tesztelték a zene hatását.

Az eredmény egészen megdöbbentő volt, míg a csendes szobában műtétre váró betegek vérnyomása átlagosan 159/92 volt, addig azoké, akik zenét hallgattak a várakozás közben, a műtét alatt, és után, átlagosan 129/82-re normalizálódott!

A zene tehát bizonyítottan képes csökkenteni a stresszt, ez azonban nem minden. Egy 2006-os felmérés során ugyanis megállapították, hogy a zeneterápia képes a fájdalomérzetet is csökkenteni, a depresszió elleni harcban is hatásos tud lenni, sőt, még az alvászavarok esetén is látványos javulás érhető el vele.

Koordinációs képességek

De mi a helyzet a mozgássál? Egyesek szerint az idősebb korosztálynál még ebben is segítségünkre lehet a zene! Ezt egy egészen különleges, 2011-es kísérlet bizonyítja. Ennek során közel 200 olyan férfit és nőt vontak be a tesztbe, akik olyan korba léptek, mikor az esések veszélye ugrásszerűen megnő. A kutatók azt állapították meg, hogy a rendszeres, zenével kísért mozgásterápia segítségével még idős korban is képes az emberi szervezet kialakítani egy különleges ritmusérzéket, ami nemcsak a tánc során jön jól, hanem az egyszerű séta közben is, a mozgáskoordináció és az egyensúlyérzék fejlesztésével.

A számok nyelvén: azok, akik a zene segítségével használták ezt a fejlesztő módszert, 54 százalékkal kevesebbszer estek el az átlaghoz képest.

Szív egészsége

Ami azonban talán még a fentieknél is fontosabb, hogy a zene nemcsak az agyra képes hatást gyakorolni, hanem a szívre is! Az Egyesült Államokban, Wisconsin államban nemrég azt vizsgálták egy kórházban, mi történik, ha olyan betegekkel hallgattatnak lassú, megnyugtató zenét, akik az elmúlt 72 órában átestek egy szívinfarktuson. A kutatás azt mutatta, hogy abban a pillanatban, mikor megszólalt a zene, a betegek szívverése lelassult, a légzésük lassabb és nyugodtabb lett, a szívüknek pedig kevesebb oxigénre volt szüksége.

 

A zene nem csodaszer, és véletlenül sem szabad azt gondolni, hogy alkalmas lehet gyógyszerek, vagy megfelelő orvosi kezelések helyettesítésére. Azt azonban a fenti kísérletek remekül mutatják, hogy a mindennapi fájdalmak és problémák enyhítésére igenis hatékony tud lenni néhány lágy dallam…

Felhasznált irodalom
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/music-and-health
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér