Lassan itt a nyár közepe, tombol a kánikula, az ember egyre több időt tölt a kertben. Végre több idő jut lazulni, baráti vagy családi összejöveteleket rendezni. Ilyenkor rendszerint előkerül a grillsütő, vagy belobban a tűzrakó hely. De mit ehet egy vegán, mikor a többiek grillkobászok és húsok tömkelegét pörkölik a tűzön? Mi van, ha ennél egy igazán jót és laktatót, de nem akarsz félkész vegán virsliket és hamburgerpogácsákat sütni? Miért is kéne húsutánzó ételeket fogyasztanod, mikor annyi ízletes és laktató növény van a földön? Nézzük hát végig, mit érdemes megsütnöd a nyár(s)on.
Rengeteg zöldség nagyon finom grillezve, bármit el lehet a tűzön készíteni, amit hirtelen sütve serpenyőben már teszteltél. Grillezhetsz cukkinit, répát, céklát, csöves kukoricát, spárgát, hagymát, papriká például. Népszerűsítheted is őket köretként a húsevő ismerőseidnél, de ezek kevésbé laktatóak, tehát érdemes párosítani valami olyannal, ami megállja ebből a szempontból is a helyét a hússal szemben. Alkalmas erre a padlizsán, a gombák és a hüvelyesek - illetve a magok, de azokat ilyen formán nehezebb beépíteni a menübe.
Először is találd ki, milyen jellegű ételt szeretnél - hamburgert készítenél hús nélkül, grilltálat salátával, vagy nyársra tűznéd a hozzávalókat?
1, vegán burger
Egyik legnépszerűbb "junk food" a hamburger - valld be, hogy te is időről időre megkívánod, akár milyen tudatosan is étkezel. Grill változatban készítheted kevesebb macerával egy szép vastagabb szelet, jól megolajozott és fűszerezett padlizsánnal vagy gombafejjel a közepén (portobello illik a legjobban hozzá a mérete miatt, ami tulajdonképpen egy jó nagyra nőtt csiperke). Ha ezeket jó füstös ízűre grillezed, csak beteszed hús helyett a zsemlébe és megtömöd minden egyéb jóval ízlés szerint (saláta, hagyma, paradicsom, ketchup, csalamádé ha retro hangulatban vagy) és már kész is vagy. Ennél egy fokkal macerásabb de simán vállalható, ha valamilyen masszát sütsz ki a grillen húspogácsa helyett. Ehhez érdemes valamilyen előfőzött hüvelyest összedolgozni némi darált maggal, aprított hagymával, reszelt fokhagymával, jó sok fűszerrel, zsemlemorzsával/liszttel, esetleg kevés főtt krumplival. Tehetsz bele valamilyen natúr fehérje port is, hogy megfelelő állaga legyen, bele és rá is egy kis olaj, majd sütheted is. Ha nem vagy kísérletezős kedvedben, használd például az édesburgonyás vegaburger vagy a tökös protein burger receptünket. Bár meg kell jegyezni, hogy igazi spontán lakomák tudnak születni a hűtő-kamra készletkisöpréskor.
2, vegán saslik
Egyszerű és látványos, minden igényt kielégítő grill étel a saslik, de tábortűz felett nyárson is jól működik. Vágj fel kellemesen nagy falatnyi kockákra lilahagymát, paprikát, cukkinit, gombát, padlizsánt, tofut. Ha van alkalmad előre készülni, készíts valamilyen pácot és abban hagyd állni a hozzávalókat néhány óráig a hűtőben, - akkor lesz igazán szaftos és ízes a végeredmény. Ha erre nincs időd, akkor csak keverj össze fűszereket olajjal, sóval és forgasd át benne a zöldségeidet. Használhatsz az olajon és fűszereken kívül szójaszószt, balzsamecetet, mustárt, citromlevet, zúzott fokhagymát, ketchupöt vagy valamilyen szirupot is, ha mézes pácot veganizálnál.
Tűzd fel a kockákat egy bambusz hústűre vagy nyársra. Legyen megfelelő arányban az elején említett húspótlókból és a "köretnek való" alapanyagokból vegyesen. Ha nem randin vagy, tegyél hagymát elválasztónak minden egyéb közé ;). Koktélparadicsomokat is feltűzhetsz, mutatósak és finomak is megpörkölve.
2 könnyű pácrecept kezdetnek:
- olívaolaj, mézhelyettesítő (pl. agavé szirup), mustár egyenlő arányban összekeverve, sóval, borssal és egy kis fokhagymával megbolondítva.
- olívaolajba nyomj citromlevet, reszeld bele a héját is, ha kezeletlen, reszelj még hozzá egy gerezd fokhagymát és keverj bele egy kis zöld fűszert
Ha már rutinos grillező vagy, kísérletezz az egyébként kedvenc fűszereiddel. Gyömbéres-citromos, currys vagy toszkán fűszerkeverékkel egészen más íze lesz ugyan azoknak a zöldségeknek!
3, Klasszikus grillzöldség
Ez is tökéletes megoldás - simán csak grillezd meg a zöldségeket! Tényleg bármi süthető nyílt tűzön is, nem csak a konyhában, serpenyőben. A szokásos padlizsán, cukkini, paprika, hagyma és gomba mellet készíthető spárga, répa, zeller, cékla, csöves kukorica felkarikázva, de még a maradék karfiollal vagy brokkolival is nyugodtan megpróbálkozhatsz. Lényeg, hogy olajban forgasd át, vagy olajspray-vel fújd be a nyers zöldségeket, hogy ne legyen túl száraz a kész étel. Pácot is használhatsz persze, mint a sasliknál, de ha csak sózod és borsozod, úgy is nagyon finom lesz.
A grillezett zöldség tökéletes párosítás valamilyen laktató szósszal és salátával. Tegyél mellé egy kis hummuszt és garantáltan nem fogsz éhen maradni.
Ha különleges desszertre vágysz, grillezz meg pár szelet almát, körtét, ananászt vagy felszeletelt görögdinnyét. Tegyél egy kis barna cukrot vagy növényi szirupot azokra az oldalaikra, amik a grillel érintkezni fognak és hirtelen süsd őket addig, amíg nem lesz karamell a cukorból. Itt is használhatsz a gyümölcsödhöz illő fűszert, például fahéjat, vaníliát vagy gyömbért. Ezt már csak azzal tudod fokozni, ha mellé teszel egy SOS készített fagyit fagyasztott banánból. Ebből tuti, hogy a húsevő ismerősök is kunyerálnak majd ;).... Jó szórakozást!