fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Karácsonyi készülődés és ünnepek - mentes, vegán és környezettudatos szemszögből

Karácsonyi készülődés "mentes", vegán és környezettudatos szemszögből

Hogyan ne legyen lelkiismereti vagy világnézeti probléma a karácsonyból? Tippjeink vegánoknak és/vagy környezettudatos olvasóinknak. az ünnepekre!

Már csak egy kevés idő van karácsonyig. Ez egy nagyon kellemes és szép időszaka tud lenni az évnek, ha szereted az ünnepeket. Lehet ajándékokon gondolkozni és beszerezni őket, készülni a szabadnapokra programokkal, összeszervezni a családot és barátokat, karácsonyi vásárokban hömpölyögni és szívni magadba ezt a hangulatot... De ha érdekel a környezetvédelem, esetleg teljesen vegán vagy és ezt már nem csak a étkezésekben érzed magadon, akkor hogyan tudsz lelkiismeret furdalás nélkül ajándékozni, fát díszíteni és jókat ebédelni a kevésbé fegyelmezett családtagokkal is? Ehhez próbálunk összegyűjteni most hasznos tanácsokat.

1, Karácsonyfa

Rögtön felmerül a kérdés, hogy mi legyen a karácsonyfával, ha rossz érzéssel tölt el, hogy  ki kell vágni egy fenyőt, csak hogy betegyük a szobába pár napra. Van, akinek egyáltalán nem hiányzik a fa és minden gond nélkül lemond róla. Van, aki megelégszik pár fenyőággal egy vázában és így is teljesen karácsonyi hangulatba tud kerülni, esetleg csodálatos dekoráció költeményeket tud készíteni fa nélkül is (keress csak rá a pinteresten...).

Ha  mindenképp szeretnél fát, vagy a család ragaszkodik hozzá, akkor mi a jobb, a mű vagy az igazi? Régebben sokan bevásároltak műanyag fából pont környezettudatosságra hivatkozva, de ha jobban utánanézünk kiderül, hogy 10-20 évig is kéne egy műfenyőt használni ahhoz, hogy ez legyen a környezet kímélőbb megoldás. Ha már van műfenyőd, akkor persze használd, ha még nincs és mindenképpen azt akarsz venni, akkor próbálj olyat találni, amit nem a világ másik végében gyártottak és válassz kisebbet, mert műanyagnál igenis a méret is lényeg.

Igazi fenyőből jó megoldás lehet a földlabdás, de ehhez tisztában kell lenned pár dologgal. Először is gondold át, hogy hová fogod tenni az ünnepek után. Ha van is kerted, szeretnél-e pár év múlva fenyőerdőt belőle? Mert ha kiülteted és jól érzi magát, megnő és jövőre meg azután és azután is így oldod meg a karácsonyfa-kérdést, akkor szép lassan kiszorítanak majd a fenyők a kertedből. Ha van ismerősöd, akinek odaadnád kiültetésre, akkor előre beszéld meg vele, mekkora és milyen fajta fát szeretne - végül is ő fogja tovább nézni, neked csak 1-2 hétre lesz rá szükséged.

Van olyan kertészet, ahova ünnepek után vissza lehet vinni a földlabdás fenyőt. Ezt a szolgáltatást akkor érdemes kihasználni, ha a közeledben van ilyen és nem kell több száz kilométert utaztatni a fát. Viszont ha van erkélyed vagy egy olyan kiskertje akár a társas háznak, ahol elfér egy kisebb dézsás fa, több évig is tudsz egyet használni.

Élő fenyőt mindig fokozatosan kell hozzászoktatni a meleghez illetve a hideghez, mikor kikerül a lakásból. Ennek a pontos metódusát elmondják ott is, ahol ilyen fát tudsz venni. A lakásban olyan helyet válassz neki, ami minél messzebb van a fűtőtesttől. Spricceld le minden nap vízzel, hogy ne száradjon nagyon ki és a locsolásról se feledkezz meg. A díszek  pedig, amiket ráteszel, ne legyenek túl nehezek.

Ha van kerted és van már benne fenyő, díszítheted azt is - nem muszáj, hogy a szobában álljon a fa. Kimondottan hangulatos lehet az ablakból nézni a fánkat, amire madáreleséget is lógathatsz a díszek közé.

2, Ajándékok

Nem ciki beszélni róla - ha tudod, hogy valaki szeretne megajándékozni, nyugodtan mond el neki, mi az, aminek örülnél. Közeli barátoknak, családtagoknak akik ismernek annyira, hogy ezen ne sértődjenek meg, küldhetsz akár télapónak címzett levelet is poénból. Persze cserébe elkérheted az ő télapós levelüket is. Lényeg, hogy ne kacatokat vegyetek egymásnak, amikre senkinek semmi szüksége.

Jó megoldás még az élmény ajándékozás, amit adhatsz kupon formájában, de te is megírhatod - például elviszlek a kedvenc helyedre ebédelni és egy jót beszélgetünk. Nem muszáj  több százezres wellness utazásban gondolkozni, élményt mindenféle árkategóriában tudsz adni. Egy dolgot ne felejts, annak kell tetszen, aki kapja. Olyat adj, ami neki örömet fog okozni, ne olyat, aminek te örülnél - a kettő nem feltétlen egyezik.

Ha kézzelfogható apróságot szeretnél ajándékozni, akkor  lehet ehető, vagy egyéb módon elfogyasztható dolgot adni - például natúr kozmetikumot, akár saját kezűleg elkészítve. Viszont előbb gondold át, mennyire vevő az ilyesmire az, akinek adod. Hiába vegán, mindenmentes és öko amit veszel, ha szemétként végzi, akkor ez is csak pazarlás.

3, Étkezés

Van olyan család, társaság ahol az elfogadás teljesen gördülékenyen megy, van, ahol viszont kész háborús övezet alakul ki a nézetek és szokások különbözősége miatt. Ha világnézeti okokból nem eszel meg bármit, akkor fogadd meg, hogy nem beszélsz ilyenekről az ünnepek alatt. Persze ha kérdeznek, válaszolj, de ne menj bele végtelen vitákba pro és kontra. Mutass példát és kínálj meg mindenkit a fogásaidból, de ne kardoskodj a saját nézeteid mellett és próbáld valami poénnal leszerelni, ha valaki emiatt rád száll. Legyél türelmes és jó fej - sokkal jobban lehet úgy hatni az emberekre hosszú távon, mint habzó szájú érveléssel. Te se köss bele senkibe a hagyományos étrendje miatt, az ünnepek nem arra valók, hogy egymásnak essetek fölöslegesen.

Ha meg vagy hívva olyan helyre, ahol még nem ismerik az étrendi maceráidat - legyen az vegetáriánus, vegán, glutén- vagy laktózmentes - szólj időben előre, hogy miket nem eszel/ehetsz. Fel is ajánlhatod, hogy viszel magadnak ennivalót, hogy ne okozz problémát annak, aki még sose főzött így és nem tudja, hogy kezdjen neki. Ha ez sértődés-esélyes, akkor süss valami vegán/mentes finomságot és vidd mint ajándékot az ünnepi asztalra - ha mást nem is biztos, hogy fogsz tudni enni, a saját kreálmányodat biztosan. Ez lehet valami süti de akár egy szépen feldíszített quiche is, ha valami ebédféle sóssal is be akarod biztosítani magad ;)..

Nem baj azért, ha a táskádban van valami olyan, amit be tudsz kapni titokban, ha még a krumplit is hússzaftban sütötték és húsleves alaplével öntötték fel a rizst. Olyan túlélő készletet tegyél el, aminek nem lesz baja, ha nincs behűtve és nem romlik meg, ha mégsem nyúlsz hozzá. Legyen ez valamilyen keksz, puffasztott rizs, magvak vagy aszalványok például.

Összességében egy kis kreativitással és empátiával a karácsony sem jelenthet gondot - nem kell félretenni az elveidet ahhoz, hogy ki tudd élvezni az ünnepeket, csak egy kicsit át kell alakítani a régi szokásokat ;)...

Ezt láttad már?
4 karácsonyi ajándékötlet, amit otthon, saját kézzel készíthetsz!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér