fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Tuti Fogyás Rovat
Keserű narancs – örök sláger a fogyásban

Keserű narancs – örök sláger a fogyásban

A keserű narancs – latin nevén Citrus aurantium, angolul bitter orange – a narancsfélék családjába tartozó növény. A termésében található anyagok több oldalról is támogatják a fogyást. Szénhidrát és zsírégetés hatékonyan - olvasd el a cikket!

Keserű narancs – örök sláger a fogyásbanA keserű narancs – latin nevén Citrus aurantium, angolul bitter orange – a narancsfélék családjába tartozó növény. Termése nagyon hasonló az általunk ismert narancséhoz, de attól keserű íze mellett sok mindenben, többek között jótékony hatóanyagaiban is különbözik. A tudományos világ most a testsúlycsökkentés területén fedezte fel ennek a fantasztikus növénynek a hatását!

Mi is az a keserű narancs?

A keserű narancs, vagy más néven szevillai narancs déligyümölcs a citrusok nemzetségéből, rutafélék családjából. Délkelet-Ázsiában, Polinéziában honos növény, főleg a Fidzsi-szigeteken, Szamoán és Guamban. Napjainkban már széles körben termesztik, olyan meleg éghajlatokon, mint például Kalifornia, Hawaii, Olaszország, Spanyolország, Karib-térség.

A keserű narancsot Európában egészen a 15. századig egyáltalán nem ismerték, gyógyászati célú használata azonban évezredekre nyúlik vissza. Jótékony hatását számos kultúrában felfedezték, tradicionálisan többek között a székrekedés, hasi fájdalmak és görcsök, láz, megfázás, emésztési és epehólyag problémák enyhítésére fogyasztották. Külsőleg is alkalmazták, bőrfoltok és bőrsérülések kezelésére.

A keserű narancs szerepe a fogyókúra támogatásában: ezt mondják a kutatások!

A keserű narancs napjainkban főleg testsúlycsökkentő hatásai miatt került a tudósok – és a fogyni vágyók – figyelmének a középpontjába. Egy 6 hétig tartó kutatásban, amit a Current Therapeutic Research című tudományos folyóiratban publikáltak, tudósok keserű narancs, koffein és orbáncfű kombinációját adták 20 túlsúlyos embernek. A kutatás végeztével a keserű narancsot fogyasztó emberek jelentős fogyást tapasztaltak, míg a hatóanyagmentes placebót szedő alanyok nem.

Egy másik kutatásban olyan készítmény hatását vizsgálták meg, ami többek között keserű narancs kivonatot, guaranát, zöld teát, és krómium-pikolinátot tartalmazott. 8 hét elteltével a kezelést kapó csoport átlagosan 2,9 kg testsúlyt veszített, míg a hatóanyagot nem tartalmazó placebót szedők csoportja átlagosan csak 1,5 kg-ot.

2011-ben a keserű narancsban található egyik alkaloid vegyület, a p-szinefrin hatását vizsgálták és kimutatták, hogy 6,9%-kal képes megnövelni a nyugalmi anyagcserét. Egy 2016-ban, a British Journal of Clinical Pharmacology című szaklapban megjelent tanulmány ugyancsak megerősítette a keserű narancs zsírégető, fogyást támogató hatását. Ebben a placebo-kontrollált kísérletben 18 résztvevőt vizsgáltak, kétféle helyzetben: p-szinefrin fogyasztása, illetve hatóanyag nélküli placebo bevétele után. Az eredmények azt mutatták, hogy a keserű narancsban megtalálható p-szinefrin alacsony és mérsékelt intenzitású mozgásnál is segít gyorsabban égetni a zsírt és a szénhidrátot.

2017-ben egy áttekintő tanulmány jelent meg a keserű narancs kivonatról és a p-szinefrinről. Ebben a szerző megállapította, hogy a keserű narancs nemcsak teljesen biztonságos, hanem valóban hatékony fogyókúrás kiegészítő is, hiszen pozitív befolyással lehet a testsúlycsökkentésre/menedzsmentre, az étvágy kontrollálására, az energiára, illetve a mentális fókuszra és gondolkodásra.

fogyásA keserű narancs hatásmechanizmusa, egy kicsit közelebbről

Mint azt sokan tudják, a fogyáshoz alapvetően két dolog kell: fokozni a szervezet kalória-felhasználását és csökkenteni a kalória-bevitelt. Ha ezt sikerül megvalósítani, a szervezet a tartalékokból kénytelen biztosítani az így kialakult hiányt – ami testsúlycsökkenést eredményez.

Elképesztő, de a keserű narancs mindkét irányból roppant hatékony segítséget nyújt a fogyáshoz! Először is étvágycsökkentő tulajdonságú. Ennek a segítségnek az értékét csak azok tudják, akik próbáltak már fogyókúrázni: sokszor nem is olyan könnyű ellenállni a megszokott étkezéseknek, finom falatoknak. Habár az akaraterő használata elkerülhetetlen, ez a csodás gyógynövény rendkívüli segítséget nyújt ezen a téren.

A kalóriafelhasználás fokozásának legkézenfekvőbb módja a testmozgás, mely nélkül egészséges és gyors fogyás elképzelhetetlen. A sport, azon túl, hogy energiát használ fel a szervezetből, úgy fejti ki fogyasztó hatását, hogy a test motorjának, az anyagcserének „alapjáratát” magasabb fokozatba kapcsolja, így az a testmozgást követő 12-36 órán keresztül több kalóriát éget.

A fokozott anyagcsere sebességet el lehet érni gyógyszerekkel is, ahogy azt amerikai nők milliói tették az effedrin nevű, kétségkívül hatékony, ámde mellékhatásai miatt nagyon veszélyes gyógyszerrel a kilencvenes években. Ennek a veszélyes szernek a használatával az anyagcsere olyan sebességre kapcsolt, hogy testmozgással hetek alatt akár több tíz kilót fogytak, de sokan minden mozgás nélkül is jelentős fogyást tudtak produkálni. A szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri mellékhatásai miatt azonban betiltották a szert. Hogy miért említjük meg mindezt? Mert az a jó hír, hogy a keserű narancsban található, természetes tiramin metabolitok (a már említett szinefrin, oktopamin, N-metiltiramin) nagyon hasonló hatást fejtenek ki az anyagcserére, mint ez a szintetikus szer – annak mellékhatásai nélkül!

sport és diéta is elengedhetetlenA keserű narancs tehát nemcsak csökkenti az étvágyat, hanem fokozza is a kalóriák égetését, és ezt a kettős hatást – ráadásul ilyen eredményesen – nem nagyon tudja semmilyen természetes, mellékhatásmentes szer nyújtani. A modern kor zsírégető sztárja tehát biztosan sok lapos hasat és szép formát fog eredményezni. Persze nehogy azt gondoljuk, hogy egy tabletta mindent megold: a szép formákat és jó egészséget eredményező fogyókúra két elengedhetetlen alapja a diéta és a sport – ez örök érvényű szabály marad!


Megjegyzés: A Netamin termékei közül a Herbal Zsírégető  tartalmaz többek között keserű narancsot is.

Felhasznált irodalom
hu.wikipedia.org/wiki/Keser%C5%B1_narancs livestrong.com/article/279652-bitter-orange-for-weight-loss/ researchgate.net/publication/304404659_Citrus_aurantium_Bitter_Orange_A_Review_of_its_Traditional_Uses_Phytochemistry_and_Pharmacology researchgate.net/publication/51039317_The_Safety_of_Citrus_aurantium_Bitter_Orange_and_its_Primary_Protoalkaloid_p-Synephrine ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3444973/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4972152/ en.wikipedia.org/wiki/Bitter_orange
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
HERBAL zsírégető tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal