Sokszor kérdeztétek már tőlünk, hogy lehet-e forró italba vagy ételbe tenni a fehérjéinket. Természetesen lehet, sőt, a receptjeink között is találsz olyan forró italokat vagy levest például, amibe csak bele kell keverni a végén a proteinport és fogyasztható is. A fontosabb tudnivalókat ebben a cikkben foglaljuk össze!
Proteinpor és hőkezelés
Egyes tápanyagok sokkal könnyebben emészthetők és jobb a felszívódásuk is hőkezelve, mint nyersen. Ahogy a fehérjeforrások nagy részét általában amúgy is sütve vagy főzve fogyasztjuk, úgy nyugodtan használhatod a fehérjeporokat is főzéshez vagy sütéshez. Hőkezeléstől megváltozhat ugyan a fehérjék szerkezete, de ez egyáltalán nem befolyásolja rossz irányba a tápértéküket.
Ezzel ellentétben a sütés-főzés az ételek vitamintartalmát csökkenheti. Vitaminok közül az A, D, E, K, C és B-vitaminok, ásványi anyagok közül a kálium, magnézium, nátrium és kalcium lesz leginkább kevesebb az ételben az eljárások során. Ezért is érdemes minden nap az étkezések egy részét nyers zöldségekből és gyümölcsökből összeállítani, illetve a főtt zöldségek főzőlevét is felhasználni. Így a vízbe kioldódó tápanyagok sem vesznek kárba.
De térjünk vissza a proteinekhez...
Fehérjepor meleg ételekben
Tudsz tehát a proteinporokkal sütni, kiválthatod vele a receptekben a liszt egy részét, vagy sűrítheted vele a krémleveseid, használhatod fasírtokhoz, hogy jobban tapadjon a massza és magasabb legyen a fogás fehérjetartalma. Többek között ezért is tartunk kínálatunkban kétféle natúr fehérjeport is, hogy sós ételekben is bátran használhasd őket.
Ha érdekel, hogyan tudod sütéshez, főzéshez használni a fehérjeporainkat, olvasd el >>ezt a cikket<< az alapokról!
Sütemények, palacsinták és egyéb sült édességek készítéséhez is természetesen használhatsz fehérjeport. Ezekhez javasoljuk a steviával édesített, több ízben kapható, 3 féle fehérje keverékéből álló proteinjeinket. Ezekből egyadagos kóstolót is vehetsz, így könnyen el tudod dönteni, melyik áll a legközelebb az ízlésedhez, vagy melyik illik leginkább a recepthez.
Ha pedig csak egyszerűen forrón innád a fehérje shaket - forró kakaó vagy forró vaníliás tej helyett például, - akkor azt is megteheted. Egy dologra viszont mindenképp ügyelj ilyenkor: a fehérjeport mindig keverd össze előbb kb. 30 ml hideg vagy szoba-hőmérsékletű folyadékkal (növényi tej, víz), míg sűrű, pudingszerű állaga nem lesz és csak ezután add hozzá a forró összetevőket. Így elkerülöd az úszkáló fehérje-csomókat...
Extra tippünk: szemezgess forró proteines smoothie és turmix receptjeinkből >>ide kattintva<<!
Forrás:
healthline.com/nutrition/cooking-nutrient-content