Ha vegán étrenden élsz, tejallergiád van vagy csak nem bírja a gyomrod a tehéntejet töményen, nagy segítség, hogy ennyiféle növényi tejből lehet már válogatni a boltokban. Jól jön nem csak magában, de a reggeli kávéba, müzlihez, turmixokhoz, palacsintatésztába. Viszont a bolti növényi tejeket általában elég borsos áron adják, ráadásul sok olyan van, ami számunkra fölösleges ízfokozókat, stabilizátorokat, sűrítőanyagokat és egyebeket tartalmaz. Emiatt is érdemes otthon kísérletezni saját készítésű növényi tejekkel - sokkal könnyebb testre szabni az édesség, krémesség, töménység szempontjából is, aszerint, hogy mihez szeretnéd felhasználni őket később.
A receptekhez nem kell semmilyen extra gép, csak egy jó aprító-turmixoló, amit mindenképpen érdemes beszerezned, ha eddig nem tetted. Nagyban megkönnyíti a főzést, pláne, ha alapvetően növényi alapanyagokkal dolgozol. Krémlevesekhez, növényi fasírtok készítéséhez, sütés nélküli mag alapú desszertek készítéséhez szinte elengedhetetlen.
Íme tehát a receptek - neked melyik lesz a kedvenced?
Rizstej
Ez az egyik legolcsóbb otthon elkészíthető növényi tej. Nincs is hozzá másra szükséged, csak rizsre és vízre, esetleg pár szem datolyára édesítés gyanánt. Persze tehetsz bele agavé- vagy rizsszirupot, nádcukrot esetleg.
Tegyél 1 csésze - kb. 100 g - főtt rizst (lehetőleg barna rizst használj) és 2 csésze vizet a turmixgépbe, valamint a datolyát, ha azzal édesíted. Turmixold addig, amíg egész sima nem lesz a textúrája. Ezután szűrd át egy tiszta konyharuhán/textil szalvétán. Hűtve. lezárt üvegben 3-4 napig eláll.
Próbáld ki vele ezt a receptet: Almás Superfood zabkása
Zabtej
Végy egy csésze zabpelyhet és áztasd vízben legalább fél órát - de állhat benne egész éjjel is akár. Utána öntsd le róla a vizet és öblítsd át őket, ehhez praktikus szűrőt használni. Aztán tedd turmixgépbe a zabot és adj hozzá 3-4 csésze vizet attól függően, milyen sűrű tejet szeretnél kapni. Ezután szűrd át a rizshez hasonlóan konyharuhán. Ezt is édesítheted ízlés szerint. Hűtve lezárt üvegben 5 napig is eláll.
A konyharuhában fennmaradt masszát hozzá adhatod smoothie-hoz, hogy növeld a rosttartalmát, de keverheted süteménytésztába is például.
Próbáld ki vele ezt a receptet: Áfonyás proteines házi fagyi
Szójatej
Szintén az olcsón elkészíthető kategóriába tartozik, még úgy is, hogy bio és GMO mentes alapanyagból érdemes készíteni.
Áztass be fél csésze sárga szójababot legalább 12 órára. Ezután öntsd le róla a vizet és szedd le a külső héjakat. Ezután tedd turmixgépbe a szójababokat 3 csészényi vízzel és addig turmixold, amíg szinte teljesen sima nem lesz az állaga. Ezután szűrd át egy tiszta konyharuhán. Öntsd a félkész szójatejet forralóba vagy lábasba, adj hozzá még egy csésze vizet és forrald fel. Kevergesd és szedd le a habot a tetejéről. Aztán vedd közepes lángra a főzőlapot és 20 percig főzd, időnként keverd meg! Aztán vedd le a tűzről, hagyd kihűlni. Utána adhatod hozzá az édesítő anyagot (datolyát - ezzel újra turmixolni kell, szirupot, nádcukrot), ha szeretnéd. Tehetsz bele vanília kivonatot is, de édesítés nélkül is használhatod, attól függően, mit szeretnél belőle készíteni. Hűtőben lezárt üvegben 4-5 napig eláll.
Próbáld ki vele ezt a receptet: 1 perces vaníliás bögre-süti
Quinoatej
Lényegében ugyan úgy készül, mint a rizstej - 1 csésze főtt quinoát kell összeturmixolni 3 csésze vízzel, átszűrni és ízlés szerint édesíteni, vagy akár fahájjal megbolondítani. Ez a változat is 3-4 napig tárolható hűtőben. Ez már egy kicsit költségesebb vegán tejpótló, különlegesebb is cserébe.
Méltán divatos étel mostanában ugyanis a quinoa, hiszen kitűnő fehérje forrás, emellett gluténmentes, alacsony a glikémiás indexe, magas a rosttartalma, jótékonyan hat a koleszterin szintre, segít elkerülni a székrekedést, ásványi anyagok és vitaminok forrása - és még sorolhatnánk :). Érdemes tehát tenni egy kísérletet vele!
Próbáld ki vele ezt a receptet: Csokis-banános vegán smoothie
Mandulatej
Nagyon finom, diétába is beilleszthető növényi tej. A tehéntejnél is magasabb a kalciumtartalma és nincs benne annyi koleszterin. Nagyon könnyű elkészíteni - igaz nem olyan olcsó, de tápláló, kicsit különlegesebb és a melléktermék massza is felhasználható sütibe, turmixba vagy főzéshez akár!
100 g nyers mandulát áztass be éjszakára. Elkészítés előtt öntsd le róla a vizet, szedd le a barna bőr szerű héjat és tedd az aprítóba. Tehetsz hozzá datolyát is, ha azzal édesítenéd. Fél liter vízzel addig turmixold, amíg teljesen sima állaga nem lesz. Ezután szűrd át konyharuhán a többi recepthez hasonlóan (a fennmaradó masszát tényleg mindenképp használd fel, nagyon értékes alapanyag). 3-4 napig tárolhatod hűtve, lezárt üvegben.
Próbáld ki vele ezt a receptet: Almáspite smoothie
Kesudiótej
Gyakorlatilag ugyan úgy készül, mint a mandulatej - 1 csésze sótlan, nyers kesut kell beáztatni éjszakára, majd 3 csésze friss vízzel összeturmixolni és átszűrni. 2-3 napig áll el hűtőben. Ez már egy igazán különleges tejpótló, a fennmaradó massza pedig nyers tortakrémek alapja is lehet, teheted ezt is turmixba, sütitésztába, zabkásába vagy főtt ételbe tejföl helyett például.
Próbáld ki vele ezt a receptet (mandulatej helyett): Almás-egyéjszakás (overnight) zabkása
Kókusztej
Gyors és olcsó, jellegzetes ízű növényi tej. 1 csésze kókuszreszeléket (vagy friss kókuszdió belet) jól turmixolj össze 4 csésze vízzel, aztán a szokásos módon szűrd át. Főzéshez is használhatod, csinálhatod sűrűbbre is, ha a recepthez az jobban passzol. Hűtőben 3-4 napig tárolhatod.
Próbáld ki vele ezt a receptet: Agyserkentő banános-kókuszos smoothie
+1 extra mogyorós kakaós ital
Szintén nem az olcsóbb változat - sajnos elég drágán mérik itthon az olajos magvak nagy részét - de nagyon tápláló, különleges ízű ital, ami leginkább a folyékony nutellára hasonlít, így a gyerekek kedvence is lehet.
1 csésze - kb. 150 gramm - nyers, sótlan törökmogyorót áztass be éjszakára. Ugyan úgy, mint a mandulánál, távolítsd el a barna héjat, öblítsd át és 3 csésze friss vízzel turmixold viszonylag simára, aztán szűrd át konyharuhán, majd pár szem datolyával és 2 evőkanál karob- vagy kakaóporral turmixold át újra. A maradék masszát is használd fel mindenképp! 3-4 napig áll el hűtőben.
Ezek közül bármelyiket használhatod fehérjeshake alapjául is, kombináld kedvedre az ízeket!
Annyit még azért szeretnénk megjegyezni, hogy a bolti növényi tejek általában dúsítva vannak vitaminokkal (D-vitamin, B12-vitamin) és kalciummal, mivel ezek nagy részét a tehéntej eredendően tartalmazza. Így ha otthon készített tejpótlókkal váltod ki teljesen a dobozos változatot, vedd számításba, hogy esetleg étrend-kiegészítő formájában pótold az így kimaradó mennyiséget vitaminokból és kalciumból.
Felhasznált irodalom:
simpleveganblog.com