Annak, aki csak ismerkedik a vegán életérzéssel, nehéz lehet kitalálni, mit mivel tud helyettesíteni, ha veganizálni kíván egy receptet. Már az ébredés utáni tejeskávé kihívást jelenthet, ha most kezdesz neki ennek az új diétának - vagy nevezzük inkább életmódnak?
Ebben a cikkben összeszedtük a legalapvetőbb tojás, tej és húshelyettesítő alapanyagokat a sikeres átálláshoz!
1, Tej
Tej helyett növényi tejet érdemes használni legtöbbször, amit szerencsére már egyre több helyen be lehet szerezni. Nagyobb boltokban egész nagy választék szokott lenni belőlük. Ki kell tapasztalni, kinek melyik ízlik a legjobban, illetve érdemes nagyobb üzletláncok saját márkás termékeit megkóstolni - ezeknek az ára általában jóval kedvezőbb. Ha elég elszánt vagy, megpróbálkozhatsz saját kezűleg készíteni a rizs, kókusz vagy magtejet, ehhez >ide kattintva< találsz útmutatót.
Érdemes azt is megjegyeznünk, hogy a sós receptekben, vagy olyan süteményekben, tésztákban, ahol nem annyira domináns a tej íze, teljesen jó a víz is helyettesítőnek. Úgyhogy ha épp elhasználtad az összes növényi tejed egy finom proteinshake készítéséhez, nyugodtan tedd tej helyett a krumplipürébe a krumpli főzőlevét, a palacsintát pedig simán vízzel is kikeverheted. Használj valamilyen extra fűszert pluszban, hogy teljesebb legyen az ízélmény!
2, Sajt, túró
Növényi sajtot is egyre több helyen lehet kapni, viszont ezek árban még mindig a luxus kategóriába tartoznak és az ízük is sokszor megosztó. Ha inkább nem szeretnél használni ilyen kész terméket, a recepttől függően sokszor legegyszerűbb kihagyni a sajtot.
Salátába tehetsz kockázott, jól megfűszerezett tofut sajt helyett. Érdemes kipróbálni az inaktív élesztőpelyhet is, aminek egy kicsit sajtos mellékíze van. Pirított darált dióval és fokhagymával összekeverve teheted parmezán helyett tészta tetejére, vagy keverheted a vegán pizza paradicsomszószába is.
Túró helyett is finom a jól megfűszerezett tofu - például quiche-hez. Édes túrókrémek helyett a citromhéjjal ízesített, növényi tejjel felfőzött köles tökéletes. Nyers édes túrókrémet pedig növényi sziruppal vagy cukorral, citromlével és citromhéjjal krémesre aprított/turmixolt kesudióval tudsz készíteni (ez is egy drága megoldás, viszont annyira finom, hogy ünnepi alkalmakra mindenképpen ajánljuk).
3, Tejföl, tejszín
Növényi tejfölt vehetsz nagyobb áruházakban, de nem sok olyan márka van, ami tényleg hozza a várt ízt. Sok receptben elhagyható (például krémlevesbe, főzelékbe sem feltétlenül kell helyettesítő termék), vagy krémesre turmixolt, megfűszerezett, kicsit megcitromozott magokkal helyettesíthető. Tejszínt növényi főzőkrémmel, kókusztejjel tudsz kiváltani.
4, Tojás
Ha a tojás íze hiányzik, vegyél fekete sót, aminek kénes íze (és illata ;)...) a tojássárgájéra emlékeztet. Próbáld ki a vegán omlett receptjét, ami bundás kenyérhez, vagy zöldségekkel összesütve villás reggelinek is tökéletes.
Süteményekben több dolgot is használhatsz tojás helyett, ami összefogja a tésztát - használd a recept ízvilágához leginkább illőt:
- 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
(keverd össze és hagyd 5 percig állni)
- 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
(keverd össze és hagyd 5 percig állni)
- 2 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál szódabikarbóna + 1 evőkanál ecet
- csicseriborsó liszt
- pürésített banán
- pürésített sütőtök vagy édeskrumpli
- almaszósz
5, Hús és felvágottak
Készen vásárolható húshelyettesítő a tofu, a szejtán, de kapható néhol egy érdekes, jackfruit nevű gyümölcs. Ennek rostos húsát felvagdalva és csomagolva találod a boltok polcán. Állagban a pulykacombra emlékeztet kicsit, de sok fűszer kell hozzá, hogy ízletes ételt tudj készíteni belőle. Legtöbbször a bármelyik zöldségesnél beszerezhető gomba, padlizsán vagy valamilyen hüvelyes is tökéletesen megállja a helyét a receptekben.
Olvasd el korábbi cikkünket, ahol részletesen leírjuk, mikor mit érdemes a hús és a felvágottak kiváltására használni.
Vegán ételeket készíteni nem bonyolult dolog, tulajdonképpen sokkal egyszerűbb a zöldségeket elkészíteni, mint a húsokkal bajlódni. Ha most kezded a növényi alapú étkezést bevezetni az életedbe, inkább keress jól bejáratott eredetileg vegán recepteket. Egy kis rutinnal sok mindent el lehet ugyan készíteni vegán változatban, de az eredetileg is vegán receptek általában kevésbé macerásak és nem okoznak csalódást, ha nem pont ugyan olyan az ízük, mint hagyományos megfelelőjüknek.
Forrás:
simplyquinoa.com/vegan-egg-substitutes/
veganoutreach.org/india-vegan-alternatives/