Mostanában nagyon divatos lett egy csomó - egyébként valóban nagyon finom és egészséges alapanyagot - szuperélelmiszernek kikiáltani. Mikor ezek szóba kerülnek, általában valami nagyon egzotikus dolog jut eszünkbe - például chia mag, goji bogyó, quinoa és még sorolhatnánk..
De miért nem nézünk körül a hazai termelőknél? Nem kell a világ másik végéről származó dolgokat ennünk azért, hogy egy kis extrával szolgáljunk az egészségünknek a hidegebb hónapokban... Nézzük tehát, mik a hazai nagy ágyúk tápanyag szempontból ősszel és télen!
1, Mák
A máktermesztés elég macerás dolog, beszabályozza egy csomó előírás, és rendelet, mivel nem csak étkezési mákot lehet előállítani belőle, de morfint is. Külön fajta az, amit a gyógyszeripar használ és amit étkezési célra termesztenek, így nem kell megijedni, mert a pozsonyi kiflihez vett máktól senki sem fog betépni. Viszont rengeteg előnye van az étrendbe való beiktatásának, mert kiemelkedő kalcium forrás, ami a tejtermékeket elhagyóknak kifejezetten jó hír. Sok benne még ezen kívül az E, C és B-vitamin, valamint a cink, mely az immunrendszert, de még a termékenységet is támogatja!
Tipp a felhasználáshoz: Szórhatod zabkásába, müzlibe, belesütheted sós finomságokba, vagy készíthetsz belőle vaníliás növényi tejjel a megszáradt kiflikből/zsemlékből (akár egy adag vaníliás Protein Triplex hozzáadásával ;)...) mákos gubát a csaló napokra!
2, Napraforgómag
Könnyen beszerezhető és olcsó is az olajos magvak kategóriában a napraforgó. Telítetlen zsírsavakban gazdag, emiatt fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterin szintet és a magas vérnyomást. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, élelmi rost tartalma a székrekedésen is segíthet. Kiemelkedő a B1-vitamin tartalma, de E-vitamin, magnézium, kálcium és kálium tartalma sem elhanyagolható.
Tipp a felhasználáshoz: Ne a sózottat vedd, és akkor egy egészséges feltét lehet pirítva főzelékek, krémlevesek vagy akár saláták tetejére szórva. Édesen is finom mézzel, ha azt fogyasztasz, vagy más növényi sziruppal összeragasztva energiaszeletnek - persze csak mértékkel...
3, Dió
A dió az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás, de emellett E-vitamint, folsavat és magnéziumot is tartalmaz. Fogyasztása jól támogatja az egészséges bélbaktériumokat is - az egészséges bélflóra pedig az immunrendszer egyik alapja.
Tipp a felhasználáshoz: Érdemes belekeverni sütemények tésztájába, vagy akár nyers desszertek készítésére is felhasználhatod. Pirítva salátákra szórva is finom, de élesztőpehellyel és fokhagymával összedarálva vegán parmezán-pótló is készíthető belőle!
4, Szilva
Lassan lejár a nyers szilva szezonja, de szerencsére aszalva egész évben elérhető. Antioxidánsokban gazdag, főleg a sötétkék színű fajta. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatású, székrekedés esetén csodákra képes. Aszalva ugyan magas a cukortartalma, viszont glikémiás indexe így is alacsony (29)!
Tipp a felhasználáshoz: Eheted magokkal nassolás gyanánt, teheted müzlibe, sütikbe, főzhetsz belőle lekvárt, aszalva pedig édességekhez adhatod cukor helyett!
5, Alma
Igaz, hogy annyira jellemző gyümölcsünk, hogy hajlamosak vagyunk unalmasnak titulálni - pedig nem szabad lebecsülni! Nem véletlen alakult ki a közmondás, miszerint távol tartja az orvost, ha minden nap fogyasztjuk. Magas a C-vitamin tartalma, de kiváló rostforrás, ami elengedhetetlen kelléke a jó emésztésnek és a koleszterinszintet is kordában tartja. Antioxidánsai gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Tipp a felhasználáshoz: Nyersen magában, smoothiek részeként, növényi sajttal szendvicsbe szeletelve is finom, de télen bedobhatod a sütőtök mellé a sütőbe - garantált téli ízorgia lesz az eredmény.
6, Fokhagyma
A minden nap egy alma az orvost távol tartja párja az angoloknál - amit talán kevesebben ismernek, - hogy minden nap fokhagyma pedig távol tart mindenkit.. Ezt inkább tekintsd egy jópofa poénnak és nyugodtan fokhagymázd meg a pirítósod minden reggel, hiszen a fokhagyma antibakteriális és gombaölő hatású természetes csodaszer. Erős antioxidáns és immunerősítő.
Tipp a felhasználáshoz: Mehet szinte minden sós főtt ételbe, nyersen belereszelheted avokádókrémbe például. A már említett darált diós parmezán-pótlót pedig feltétlen próbáld ki legközelebbi spagettifőzésnél, ha még nem tetted!
7, Káposzta
A káposzta szerencsére a könnyen és bármikor beszerezhető szuperélelmiszerek közé tartozik. Rendkívül olcsó, magas C-vitamin tartalmát savanyítva is megőrzi, B1 és B2-vitamin is sok van benne. Télen kifejezetten előnyös a fogyasztása - ne csak a narancs jusson eszedbe, ha el akarod kerülni a náthát extra C-vitamin bevitellel!
Tipp a felhasználáshoz: Salátának fogyaszthatod nyersen, de bevállalósabbak tehetik zöldturmixba is!
8, Édesburgonya
Nemrég kezdték ontani a gasztro oldalak a gusztusosabbnál gusztusosabb recepteket édesburgonyával, meg is jelent a boltokban az amerikai és egyiptomi import. Pedig van nekünk is batátánk! Piacon kapsz hazait legnagyobb eséllyel belőle, de ki lehet fogni nagyobb üzletláncokban is néha. A batáta jó forrása a C, B2, B6 és E-vitaminnak, valamint káliumnak, réznek és mangánnak.
Tipp a felhasználáshoz: Teheted currybe felkockázva, keverheted édességek tésztájába, de szuper csak simán grillezve vagy sütőben megsütve is.
9, Sütőtök
Kiváló A-vitamin (béta-karotin) forrás, magas az antioxidáns tartalma - ezek közül a lutein és zeaxanthin a látás egészségét támogatja. Édes íze ellenére alacsony a szénhidrát és kalória tartalma, tele van rostokkal - emiatt fogyókúrázóknak is ajánlott.
Tipp a felhasználáshoz: Édesíthetsz sütőtök pürével kekszeket, muffint, banánkenyeret. Finom krémleves készíthető belőle, de csak simán sütőben sütve egy kis dióval megszórva is tökéletes. A mi tippünk a sütőtökös chai smoothie, receptjét >>ide kattintva<< találod!
10, Retek
Retekfélék egész tárháza kapható - hónapos retek, sörretek, jégcsapretek, de akár fekete retek is. C-vitamin tartalma jelentős, illóolajai az epe működését serkentik, a fekete retek pedig a népi gyógyászat emésztésjavító és féreghajtó gyógynövénye évszázadok óta. Íze markánsabb, mint a társaié.
Tipp a felhasználáshoz: Reszelve megsózva magában, felkockázva salátákba téve fogyaszthatod, de szendvicsbe is rakhatod bármelyik fajtáját.
+1 extra: Pirospaprika
A pirospaprika tipikus magyar fűszer, turisták kedvenc szuvenírje a tokaji bor mellett. Létezik csípős és nem csípős változata, sok magyaros étel ízének alapja. Nem csak fűszer formájában érdemes viszont fogyasztani - ha nyersen eszed, nem veszít kiemelkedő béta-karotin tartalmából, antioxidánsokkal is ellátja szervezeted. A csípős paprikában lévő kapszaicin még a fogyókúrádat is támogathatja, mivel növeli az anyagcsere sebességét.
Fűszerként minden pörkölt és hamis gulyás alapja, de nyers paprikát grillezhetsz, készíthetsz belőle ajvárt vagy például keleti lecsót. Jó sok lilahagymával és csicseriborsóval összepirítva, köles vagy hajdina körettel kiváló ebéd készülhet belőle.
Sajnos nem elég, ha az ember a cikk olvasása után felkerekedik és telepakolja a kosarát az előbb említett élelmiszerekkel. Sok boltban még a hagyma, fokhagyma és az alma is import. Persze nem mindenki ér rá piacozni - vagy nincs is elérhető közelségben igazi termelői piac. Azt viszont megteheted, hogy amiből lehet, abból a magyart választod, és nem mindig egzotikus ételekkel csillapítod az éhséged. Ha erre elkezdesz figyelni, úgyis kitapasztalod, hogy hova érdemes menni vásárolni, ahol nagyobb sikerrel jársz és rájössz arra is, hogy kevésbé hangzatos alapanyagokból is lehet igazi lakomát varázsolni!
Felhasznált irodalom:
gasztrohos.hu
agronaplo.hu
hu.wikipedia.org
healthline.com
kaloriaguru.hu