Tudtad, hogy az első, 1974-ben rendezett Élelmezési Világkonferencián a spirulina algát a „jövő tápláléka” megnevezéssel illették? És hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 21. század egészségmegőrző élelmiszereként tartja számon? Nem csoda, hiszen a spirulina az egyik legegészségesebb táplálék, ami csak létezik. Szakértők a szuperételek kategóriájába sorolják, mert tele van értékes, egészségmegőrző és gyógyhatású tápanyagokkal. Szeretnél többet is tudni? Összegyűjtöttünk 11 olyan érdekességet, amit eddig biztosan nem tudtál a csodálatos spirulináról!
1. Valójában baktérium, és nem növény
Bár a közismert neve a kékzöld alga, a spirulina ténylegesen nem a növényfajták közé tartozik, hanem úgynevezett cianobaktérium (kék moszat).
2. Az emberiség több ezer éve használja
A mexikói aztékok nagyjából 5000 éven át, míg az afrikai kanembusok több mint 1000 éven át táplálékként hasznosították.
3. Energiát, erőt és vitalitást ad
Kutatások alapján napi legalább 30 gramm spirulina jelentősen fokozza a sportteljesítményt.
4. Tűrőképessége bámulatos
A 85 fokos hévforrásokat és a Déli-sark zord éghajlatát is túléli, sőt, még a radioaktív sugárzást is.
5. Fehérjetartalma verhetetlen
A természetes élelmiszerek közül a spirulinának van a legmagasabb fehérje tartalma (65-71% között).
6. Teljes értékű fehérje-forrás
Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza – összesen pedig 18 aminosavat.
7. A gamma-linolénsav (GLA) legjobb forrása
Az anyatej után a spirulinában található GLA a legnagyobb mennyiségben. Ez az esszenciális zsírsav gyulladáscsökkentő hatással bír.
8. Rendkívül hatékony immunerősítő
A spirulina javítja a csontvelő őssejtek, a makrofágok, T-sejtek és természetes védekező sejtek aktivitását. Képes elpusztítani a rákos sejteket és megóv számos fertőzéstől.
9. Béta-karotin tartalma magasabb a répáénál
Akár 10-szer több béta-karotin található a spirulinában, mint a répában. A béta-karotin többek között az immunrendszer erősítéséhez és a jó látáshoz járul hozzá.
10. Színezheted vele az ételeidet, italaidat
Turmixolj a smoothiedba egy kiskanál spirulina port, vagy a zöld turmixodba 2-3 spirulina alga tablettát - így nem csak a tápanyagtartalmát növeled, de extra zöld színt is kapsz. Tudtad, hogy színes tésztához is ezt használja az élelmiszeripar például?
11. A bőrre kenve megvéd az UV-sugárzástól
A benne található kék pigmentnek köszönhetően kiváló otthoni napvédő krémet készíthetsz spirulinából. Csak keverj össze fele-fele arányban spirulinát és kókuszolajat és kész is vagy.