Mind tudjuk, hogy karácsonykor az ételek mennyire központi szerepet töltenek be. Vannak köztünk olyanok, akik ilyenkor a bőséges választék miatt egyszerűen nem tudnak ellenállni a túlevés kísértésének. A karácsonyi evés-ivás hatására becslések szerint átlagosan 2 és fél kilót hízunk az ünnepek alatt. De mi tudjuk, hogy mi a tökéletes megoldás! Próbáld ki ezt a 7 szuperételt, melyek alacsony kalóriatartalmuk mellett rendkívül egészségesek, ráadásul a hamisítatlan karácsonyi ízeket is garantálják!
1. Kelbimbó
A kelbimbót valószínűleg csak kevesen neveznék a kedvenc zöldségüknek, pedig nagyon finom: minimális fűszerezéssel és egy kis sütéssel akár főfogás is lehet. Kiváló folsav, kálium, élelmi rost és C-vitamin forrás. A benne található tápanyagoknak köszönhetően segíti a sebgyógyulást, megvédi a sejteket, javítja az emésztést és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
2. Édesburgonya
Az édesburgonya, vagy másik nevén batáta, rendszertani besorolása szerint valójában nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék családjába tartozó növény. Az A-vitamin egyik legkiválóbb forrása, ami immunerősítő hatású. Rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, illetve gazdag rostokban, ezért csökkenti a koleszterinszintet. Az édesburgonya minden olyan technikával elkészíthető, amilyet a burgonyához használunk: lehet sütni és főzni, héjában vagy anélkül, egészben vagy feldarabolva.
3. Vörös áfonya
A vörös áfonyát a karácsony szimbólumának tartják, főként Amerikában és Nagy-Britanniában, ahol a vörös áfonya mártás nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Ezek a kis piros bogyók csordultig vannak antioxidánsokkal, mint például C- és E-vitamin, valamint segíthetnek csökkenteni a rák, az agyvérzés és a szívbetegségek kockázatát. Számos kutatás bizonyítja, hogy a húgyúti fertőzések (köznyelvben felfázás) megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet tölt be.
4. Sült pulyka
Tápláló, zsírszegény, sokféleképp elkészíthető és könnyen hozzáférhető – ezen tulajdonságok miatt a pulyka az egyetlen szárazföldi húsféle, amire szuperételként szoktak hivatkozni. A pulyka sok országban hagyományos karácsonyi étel, de napjainkban már Magyarországon is egyre népszerűbb ünnepi fogás. Kitűnő fehérjeforrás, nagyon sok benne a folsav, a B6- és B12-vitamin, a kálium és a cink. A legjobb választás a pulykamell, bőr nélkül: már 10 dkg fedezi a napi fehérjeszükséglet felét, s mindössze 2 gramm zsírt tartalmaz.
5. Füstölt lazac
A füstölt lazac nem éppen olcsó mulatság, ugyanakkor rendkívül finom és egészséges! Ezért ünnepnapokon néha megengedhető: tökéletes például egy karácsonyi reggeli részeként. Tele van a szív- és érrendszerre jótékonyan ható omega-3 zsírsavakkal, illetve D-vitamin forrás, ami a csontokat, fogakat és izmokat tartja egészségesen. A magas sótartalma miatt azonban érdemes csak mértékkel fogyasztani!
6. Gesztenye
Ősszel, télen közkedvelt csemege a szelídgesztenye; az utcákon, tereken hazánkban is megjelennek a hideg hónapokban a sült gesztenye árusok. Karakteres, édeskés íze miatt ideális például kelbimbóval párosítva. Jó forrása élelmi rostnak, gazdag B1-, B2-, C- és E-vitaminban, valamint nagyobb mennyiségű káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Megfőzve és meghámozva alacsony a telített zsír- és a teljes energiatartalma is.
7. Mandarin
A mandarin a tél és a karácsony elmaradhatatlan része, a szezonja novemberben kezdődik, és nagyjából januárig tart. Nagyszerű C-vitamin forrás: egy közepes méretű mandarin az ajánlott napi bevitel közel 50 százalékát fedezi. A C-vitamin megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásával szemben és fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését.