Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
7 ok, amiért megéri gyakrabban savanyú káposztát fogyasztani!

7 ok, amiért megéri gyakrabban savanyú káposztát fogyasztani!

A savanyú káposztát már 2000 éve ismeri és fogyasztja az emberiség, de azt gondolnád, hogy kifejezetten egészséges is? Olvasd el, mire jó akár egy adag savanyú káposzta!

A savanyú káposztát nagyon régóta ismeri az emberiség, Kínában már 2000 évvel ezelőtt is használták az ételek tartósítására, ám ez a „köret” ennél jóval többre képes, ráadásul sokan nem is gondolnák, milyen előnyökkel jár, ha az étrendünk részévé tesszük! Íme, 7 ok, amiért megéri savanyú káposztát fogyasztani!

1. Mert egészséges. Méghozzá NAGYON!

Mielőtt bármit is mondanánk, csak nézzük meg, egy kis tál (140 gramm) savanyú káposzta mit is tartalmaz!


C-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 35 százaléka

K-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 23 százaléka

Vas: a javasolt napi beviteli érték 12 százaléka

Magnézium: a javasolt napi beviteli érték 11 százaléka

B6-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka

Folsav: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka

Kálium: a javasolt napi beviteli érték 7 százalék

Nátrium: a javasolt napi beviteli érték 39 százaléka

Kalória: 27

Zsír: 0 gramm

Szénhidrát: 7 gramm

Rost: 4 gramm

Fehérje: 1 gramm


És ez csak egy apró tál…

A savanyú káposzta az erjesztés miatt lesz különösen egészséges. A folyamat ugyanis elpusztítja a baktériumokat, a cukrot szerves savakká alakítja, és olyan probiotikumokat állít elő, mint amik a joghurtban és a kefirben találhatóak.1

2. Mert segít az emésztésben

Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy a savanyú káposzta nemcsak javítja a vitaminok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát, hanem mellette segít az emésztés helyreállításában is!2

A savanyú káposzta emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amik segítenek lebontani kisebb részekre a táplálékot, így felgyorsítva és helyrerázva az emésztést.3

Ugyanezek a probiotikumok megszűntethetik a puffadást, megszabadítanak a gázoktól, sőt, megállítják a hasmenést is!5

3. Mert akár betegségektől is megvédhet

A savanyú káposztában úgynevezett „jótékony baktériumok”, azaz a már emlegetett probiotikumok találhatóak, amik egyfajta védővonalat hoznak létre a szervezetben, így megakadályozva, hogy bejuthassanak a baktériumok, és így a betegségek.4

Ráadásul nemcsak a megelőzésre jó, a betegségek kezelése során is hatékony extra segítség lehet! Egy 2014-es kutatás beszámolója szerint a probiotikumokban gazdag ételek – mint a savanyú káposzta – 33 százalékkal csökkentik az esélyét annak, hogy antibiotikumokat kelljen szednünk a betegség elűzéséhez, azaz az ételben lévő anyagok önmagukban képesek lehetnek kikúrálni.6

Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a fent már listázott vitaminmennyiség is milyen jó hatással lehet az egészségünkre…

4. Mert még a fogyásban is segíthet

A hatékony fogyókúra egyik legfontosabb eleme, hogy elsőként rendbe rakjuk az emésztésünket.

Mint arról már írtunk, a savanyú káposzta ebben segít, ráadásul kalóriában szegény, rostban viszont gazdag, azaz könnyen elérhető vele a teltségérzet!7

Még a tudósok sem értik pontosan, minek is köszönhető ez a „mellékhatás”, de a probiotikumokban gazdag ételek által hasznosabban dolgozza fel a zsírt is a szervezet, ami meggyorsíthatja a fogyást.8

5. Segíthet a stressz elűzésében

Köztudott, hogy hangulatunk befolyásolja, mit eszünk, ám ez fordítva is igaz, az ételektől is lehet jobb vagy rosszabb a kedélyállapotunk.

A tudósok egyértelmű összefüggéseket találtak az utóbbi időben: a kedvünk nagyban függ attól is, milyen állapotok uralkodnak a beleinkben.9

A belek ugyanis állandó jelzéseket küldenek az agyunk felé a nap 24 órájában, és ha ott baj van, annak konkrét következményei lehetnek arra nézve, hogyan látjuk és érzékeljük a világot magunk körül.10

Logikus tehát, hogy ha olyan ételeket fogyasztunk, amik jó hatással vannak az emésztésünkre, az agyunk is „szebbnek látja a világot”, és a stresszt is sokkal jobban kezeli.

6. A rákos megbetegedések megelőzésében is lehet szerepe

Tudjuk, túlzásnak tűnhet, ha azt mondjuk, a savanyú káposzta segíthet megelőzni a rákot, de konkrét kutatások bizonyítják, ez az étel olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megelőzik a DNS-ünk károsodását, megállítják a mutációkat és blokkolják a túlzott mértékű sejtnövekedést, ami akár tumor fejlődéséhez is vezethet.11

Egy friss kutatás azt vizsgálta, képes-e a nőknél megelőzni a mellrák kialakulásának esélyét a káposzta. A beszámolók szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak káposztát, 72 százalékkal csökkentették az esélyüket arra, hogy rákos megbetegedés képződjön a mellükben.12

7. Mert jó a szívednek és a csontjaidnak

A kulcs a K2-vitamin. Ez a vitamin ugyanis nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában, ami egyrészt segít csökkenteni a koleszterinszintet és beállítani a vérnyomást a megfelelő szintre, másrészt ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását.

Előbbinek köszönhetően a szívünk örvendhet jobb egészségnek, utóbbi miatt pedig a csontjaink lesznek erősebbek és strapabíróbbak.

A lényeg tehát, hogy a savanyú káposzta, és önmagában a káposzta nagyon egészséges, és nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre, a kedvünkre, sőt, még a fogyókúránkat is segítheti. A megfelelő eredmény eléréséhez az orvosok azt javasolják, mindennap próbáljunk egy kis savanyú káposztát fogyasztani, azzal ugyanis csak jól járhatunk!

A legjobb, ha házilag készítjük el - ha szeretnél receptet, írd meg nekünk kommentben és leírjuk, mi hogyan készítjük el! Ha van egy sajátod, megoszthatod azt is itt a cikk alatt, kommentben, mi szívből örülnénk neki! :-)

 


Hivatkozások:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246412

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981066/

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623

7 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980

9 https://authoritynutrition.com/probiotics-and-brain-health/

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/

11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16595777

Savanyú-káposzta kép forrása: https://www.flickr.com/photos/stone-soup/14852461299

Felhasznált irodalom
https://authoritynutrition.com/benefits-of-sauerkraut/
Ezt láttad már?
Netamin Fermentált Fekete fokhagyma kivonat
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér