A savanyú káposztát nagyon régóta ismeri az emberiség, Kínában már 2000 évvel ezelőtt is használták az ételek tartósítására, ám ez a „köret” ennél jóval többre képes, ráadásul sokan nem is gondolnák, milyen előnyökkel jár, ha az étrendünk részévé tesszük! Íme, 7 ok, amiért megéri savanyú káposztát fogyasztani!
1. Mert egészséges. Méghozzá NAGYON!
Mielőtt bármit is mondanánk, csak nézzük meg, egy kis tál (140 gramm) savanyú káposzta mit is tartalmaz!
C-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 35 százaléka
K-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 23 százaléka
Vas: a javasolt napi beviteli érték 12 százaléka
Magnézium: a javasolt napi beviteli érték 11 százaléka
B6-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka
Folsav: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka
Kálium: a javasolt napi beviteli érték 7 százalék
Nátrium: a javasolt napi beviteli érték 39 százaléka
Kalória: 27
Zsír: 0 gramm
Szénhidrát: 7 gramm
Rost: 4 gramm
Fehérje: 1 gramm
És ez csak egy apró tál…
A savanyú káposzta az erjesztés miatt lesz különösen egészséges. A folyamat ugyanis elpusztítja a baktériumokat, a cukrot szerves savakká alakítja, és olyan probiotikumokat állít elő, mint amik a joghurtban és a kefirben találhatóak.1
2. Mert segít az emésztésben
Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy a savanyú káposzta nemcsak javítja a vitaminok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát, hanem mellette segít az emésztés helyreállításában is!2
A savanyú káposzta emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amik segítenek lebontani kisebb részekre a táplálékot, így felgyorsítva és helyrerázva az emésztést.3
Ugyanezek a probiotikumok megszűntethetik a puffadást, megszabadítanak a gázoktól, sőt, megállítják a hasmenést is!5
3. Mert akár betegségektől is megvédhet
A savanyú káposztában úgynevezett „jótékony baktériumok”, azaz a már emlegetett probiotikumok találhatóak, amik egyfajta védővonalat hoznak létre a szervezetben, így megakadályozva, hogy bejuthassanak a baktériumok, és így a betegségek.4
Ráadásul nemcsak a megelőzésre jó, a betegségek kezelése során is hatékony extra segítség lehet! Egy 2014-es kutatás beszámolója szerint a probiotikumokban gazdag ételek – mint a savanyú káposzta – 33 százalékkal csökkentik az esélyét annak, hogy antibiotikumokat kelljen szednünk a betegség elűzéséhez, azaz az ételben lévő anyagok önmagukban képesek lehetnek kikúrálni.6
Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a fent már listázott vitaminmennyiség is milyen jó hatással lehet az egészségünkre…
4. Mert még a fogyásban is segíthet
A hatékony fogyókúra egyik legfontosabb eleme, hogy elsőként rendbe rakjuk az emésztésünket.
Mint arról már írtunk, a savanyú káposzta ebben segít, ráadásul kalóriában szegény, rostban viszont gazdag, azaz könnyen elérhető vele a teltségérzet!7
Még a tudósok sem értik pontosan, minek is köszönhető ez a „mellékhatás”, de a probiotikumokban gazdag ételek által hasznosabban dolgozza fel a zsírt is a szervezet, ami meggyorsíthatja a fogyást.8
5. Segíthet a stressz elűzésében
Köztudott, hogy hangulatunk befolyásolja, mit eszünk, ám ez fordítva is igaz, az ételektől is lehet jobb vagy rosszabb a kedélyállapotunk.
A tudósok egyértelmű összefüggéseket találtak az utóbbi időben: a kedvünk nagyban függ attól is, milyen állapotok uralkodnak a beleinkben.9
A belek ugyanis állandó jelzéseket küldenek az agyunk felé a nap 24 órájában, és ha ott baj van, annak konkrét következményei lehetnek arra nézve, hogyan látjuk és érzékeljük a világot magunk körül.10
Logikus tehát, hogy ha olyan ételeket fogyasztunk, amik jó hatással vannak az emésztésünkre, az agyunk is „szebbnek látja a világot”, és a stresszt is sokkal jobban kezeli.
6. A rákos megbetegedések megelőzésében is lehet szerepe
Tudjuk, túlzásnak tűnhet, ha azt mondjuk, a savanyú káposzta segíthet megelőzni a rákot, de konkrét kutatások bizonyítják, ez az étel olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megelőzik a DNS-ünk károsodását, megállítják a mutációkat és blokkolják a túlzott mértékű sejtnövekedést, ami akár tumor fejlődéséhez is vezethet.11
Egy friss kutatás azt vizsgálta, képes-e a nőknél megelőzni a mellrák kialakulásának esélyét a káposzta. A beszámolók szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak káposztát, 72 százalékkal csökkentették az esélyüket arra, hogy rákos megbetegedés képződjön a mellükben.12
7. Mert jó a szívednek és a csontjaidnak
A kulcs a K2-vitamin. Ez a vitamin ugyanis nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában, ami egyrészt segít csökkenteni a koleszterinszintet és beállítani a vérnyomást a megfelelő szintre, másrészt ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását.
Előbbinek köszönhetően a szívünk örvendhet jobb egészségnek, utóbbi miatt pedig a csontjaink lesznek erősebbek és strapabíróbbak.
A lényeg tehát, hogy a savanyú káposzta, és önmagában a káposzta nagyon egészséges, és nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre, a kedvünkre, sőt, még a fogyókúránkat is segítheti. A megfelelő eredmény eléréséhez az orvosok azt javasolják, mindennap próbáljunk egy kis savanyú káposztát fogyasztani, azzal ugyanis csak jól járhatunk!
A legjobb, ha házilag készítjük el - ha szeretnél receptet, írd meg nekünk kommentben és leírjuk, mi hogyan készítjük el! Ha van egy sajátod, megoszthatod azt is itt a cikk alatt, kommentben, mi szívből örülnénk neki! :-)
Hivatkozások:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246412
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981066/
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623
7 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980
9 https://authoritynutrition.com/probiotics-and-brain-health/
10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/
11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/
12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16595777
Savanyú-káposzta kép forrása: https://www.flickr.com/photos/stone-soup/14852461299