Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
7 ok, amiért megéri gyakrabban savanyú káposztát fogyasztani!

7 ok, amiért megéri gyakrabban savanyú káposztát fogyasztani!

A savanyú káposztát már 2000 éve ismeri és fogyasztja az emberiség, de azt gondolnád, hogy kifejezetten egészséges is? Olvasd el, mire jó akár egy adag savanyú káposzta!

A savanyú káposztát nagyon régóta ismeri az emberiség, Kínában már 2000 évvel ezelőtt is használták az ételek tartósítására, ám ez a „köret” ennél jóval többre képes, ráadásul sokan nem is gondolnák, milyen előnyökkel jár, ha az étrendünk részévé tesszük! Íme, 7 ok, amiért megéri savanyú káposztát fogyasztani!

1. Mert egészséges. Méghozzá NAGYON!

Mielőtt bármit is mondanánk, csak nézzük meg, egy kis tál (140 gramm) savanyú káposzta mit is tartalmaz!


C-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 35 százaléka

K-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 23 százaléka

Vas: a javasolt napi beviteli érték 12 százaléka

Magnézium: a javasolt napi beviteli érték 11 százaléka

B6-vitamin: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka

Folsav: a javasolt napi beviteli érték 9 százaléka

Kálium: a javasolt napi beviteli érték 7 százalék

Nátrium: a javasolt napi beviteli érték 39 százaléka

Kalória: 27

Zsír: 0 gramm

Szénhidrát: 7 gramm

Rost: 4 gramm

Fehérje: 1 gramm


És ez csak egy apró tál…

A savanyú káposzta az erjesztés miatt lesz különösen egészséges. A folyamat ugyanis elpusztítja a baktériumokat, a cukrot szerves savakká alakítja, és olyan probiotikumokat állít elő, mint amik a joghurtban és a kefirben találhatóak.1

2. Mert segít az emésztésben

Klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hogy a savanyú káposzta nemcsak javítja a vitaminok felszívódásának gyorsaságát és hatékonyságát, hanem mellette segít az emésztés helyreállításában is!2

A savanyú káposzta emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amik segítenek lebontani kisebb részekre a táplálékot, így felgyorsítva és helyrerázva az emésztést.3

Ugyanezek a probiotikumok megszűntethetik a puffadást, megszabadítanak a gázoktól, sőt, megállítják a hasmenést is!5

3. Mert akár betegségektől is megvédhet

A savanyú káposztában úgynevezett „jótékony baktériumok”, azaz a már emlegetett probiotikumok találhatóak, amik egyfajta védővonalat hoznak létre a szervezetben, így megakadályozva, hogy bejuthassanak a baktériumok, és így a betegségek.4

Ráadásul nemcsak a megelőzésre jó, a betegségek kezelése során is hatékony extra segítség lehet! Egy 2014-es kutatás beszámolója szerint a probiotikumokban gazdag ételek – mint a savanyú káposzta – 33 százalékkal csökkentik az esélyét annak, hogy antibiotikumokat kelljen szednünk a betegség elűzéséhez, azaz az ételben lévő anyagok önmagukban képesek lehetnek kikúrálni.6

Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a fent már listázott vitaminmennyiség is milyen jó hatással lehet az egészségünkre…

4. Mert még a fogyásban is segíthet

A hatékony fogyókúra egyik legfontosabb eleme, hogy elsőként rendbe rakjuk az emésztésünket.

Mint arról már írtunk, a savanyú káposzta ebben segít, ráadásul kalóriában szegény, rostban viszont gazdag, azaz könnyen elérhető vele a teltségérzet!7

Még a tudósok sem értik pontosan, minek is köszönhető ez a „mellékhatás”, de a probiotikumokban gazdag ételek által hasznosabban dolgozza fel a zsírt is a szervezet, ami meggyorsíthatja a fogyást.8

5. Segíthet a stressz elűzésében

Köztudott, hogy hangulatunk befolyásolja, mit eszünk, ám ez fordítva is igaz, az ételektől is lehet jobb vagy rosszabb a kedélyállapotunk.

A tudósok egyértelmű összefüggéseket találtak az utóbbi időben: a kedvünk nagyban függ attól is, milyen állapotok uralkodnak a beleinkben.9

A belek ugyanis állandó jelzéseket küldenek az agyunk felé a nap 24 órájában, és ha ott baj van, annak konkrét következményei lehetnek arra nézve, hogyan látjuk és érzékeljük a világot magunk körül.10

Logikus tehát, hogy ha olyan ételeket fogyasztunk, amik jó hatással vannak az emésztésünkre, az agyunk is „szebbnek látja a világot”, és a stresszt is sokkal jobban kezeli.

6. A rákos megbetegedések megelőzésében is lehet szerepe

Tudjuk, túlzásnak tűnhet, ha azt mondjuk, a savanyú káposzta segíthet megelőzni a rákot, de konkrét kutatások bizonyítják, ez az étel olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megelőzik a DNS-ünk károsodását, megállítják a mutációkat és blokkolják a túlzott mértékű sejtnövekedést, ami akár tumor fejlődéséhez is vezethet.11

Egy friss kutatás azt vizsgálta, képes-e a nőknél megelőzni a mellrák kialakulásának esélyét a káposzta. A beszámolók szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak káposztát, 72 százalékkal csökkentették az esélyüket arra, hogy rákos megbetegedés képződjön a mellükben.12

7. Mert jó a szívednek és a csontjaidnak

A kulcs a K2-vitamin. Ez a vitamin ugyanis nagy mennyiségben van jelen a savanyú káposztában, ami egyrészt segít csökkenteni a koleszterinszintet és beállítani a vérnyomást a megfelelő szintre, másrészt ez a vitamin segíti a kalcium felszívódását.

Előbbinek köszönhetően a szívünk örvendhet jobb egészségnek, utóbbi miatt pedig a csontjaink lesznek erősebbek és strapabíróbbak.

A lényeg tehát, hogy a savanyú káposzta, és önmagában a káposzta nagyon egészséges, és nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre, a kedvünkre, sőt, még a fogyókúránkat is segítheti. A megfelelő eredmény eléréséhez az orvosok azt javasolják, mindennap próbáljunk egy kis savanyú káposztát fogyasztani, azzal ugyanis csak jól járhatunk!

A legjobb, ha házilag készítjük el - ha szeretnél receptet, írd meg nekünk kommentben és leírjuk, mi hogyan készítjük el! Ha van egy sajátod, megoszthatod azt is itt a cikk alatt, kommentben, mi szívből örülnénk neki! :-)

 


Hivatkozások:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246412

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/

5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23981066/

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623

7 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414002386

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25884980

9 https://authoritynutrition.com/probiotics-and-brain-health/

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/

11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16595777

Savanyú-káposzta kép forrása: https://www.flickr.com/photos/stone-soup/14852461299

Felhasznált irodalom
https://authoritynutrition.com/benefits-of-sauerkraut/
Ezt láttad már?
Netamin Fermentált Fekete fokhagyma kivonat
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér