A csoki valóban pattanásokat okoz? Mi a helyzet a koffeinnel? Tényleg annyira hizlal? Most minden kiderül!
A csokoládé az általános vélekedés szerint hizlal és egészségtelen. Nem csoda, hogy az emberek többsége bűnös élvezetként tekint rá, főképp, ha diétázókról van szó. A csokifogyasztás körül számtalan mítosz kering, pedig a legfrissebb kutatások szerint a csokoládé igen is része lehet egy egészséges étrendnek. Kezdődjön hát a tévhitek döntögetése!
1. tévhit: A csokoládé magas koffeintartalommal bír
A valóság: Bár a csoki valóban sokakat képes feldobni, valójában nem tartalmaz sok koffeint. Egy 40 grammos csokiszelet vagy 2 és fél deci csokis tej mindössze 6 mg koffeint jelent – kb. ennyi található egy koffeinmentes kávéban is. Összehasonlításképp egy csésze hagyományos kávé 65-125 mg koffeint tartalmaz.
2. tévhit: A csokoládé tele van telített zsírokkal, és emeli a koleszterinszintet
A valóság: A csoki tartalmaz telített zsírt, ám egy igen különleges fajtát. A tejcsokoládéban található sztearát-savról azt találták a kutatók, hogy nem emeli a koleszterinszintet. Sőt, ha szénhidrát-dús ropogtatni valók helyett inkább egy 40 grammos csokiszeletet fogyasztunk el, az hozzájárul a HDL („jó”) koleszterin szintünk növeléséhez.
3. tévhit: A csokoládé fogszuvasodást okoz
A valóság: A fogszuvasodást baktériumok okozzák, azáltal, hogy lebontanak bizonyos szénhidrátokat, mint a cukor, fruktóz, vagy glükóz. A tejcsokiban található fehérje, kalcium és foszfát erősíti a fogzománcot, míg természetes zsírtartalmának köszönhetően a csokoládé más édességeknél hamarabb elhagyja a szájüreget, kevesebbet érintkezve fogainkkal. Ha ügyelünk a megfelelő szájhigiéniára, a csokoládé semmivel sem károsabb, mint más étel.
4. tévhit: A csokoládé fejfájást okoz
A valóság: A Pittsburghi Egyetem 63 migréntől szenvedő alanyon végzett kutatást, és nem talált semmilyen kapcsolatot a csokoládé fogyasztása és a fejfájás között.
5. tévhit: A csokoládé egészségtelen
A valóság: A csokiban magnézium, réz, vas és cink is található nagyobb mennyiségben. Polifenol nevű antioxidánsokat is tartalmaz, amik hozzájárulhatnak a koszorúér-betegség megelőzéséhez és a vérnyomás csökkentéséhez.
6. tévhit: A csokoládé pattanásokat okoz
A valóság: Az elmúlt két évtized kutatásai véglegesen megcáfolták ezt az ősi tévhitet. Jelenlegi tudásunk szerint bőrünk túlzott faggyútermelése okozza a pattanásokat, és étrendünk semmilyen hatással nincs erre a problémára .
7. tévhit: A csokoládé hizlal
A valóság: A hangsúly a mértékletességen van. Egy átlagos csokiszelet 220 kalóriát tartalmaz, ami tökéletesen beilleszthető egy diétába, amelyből más kalóriadús ételeket eltávolítottuk. A csoki időnkénti mérsékletes fogyasztása pszichésen is segíthet átvészelni egy komolyabb fogyókúrát.
A csokoládé magas cukor és zsírtartalma miatt a fentebb sorolt előnyei ellenére is csak mértékkel fogyasztandó. Ügyeljünk arra, hogy legalább 70% kakaótartalmú fekete csokoládét együnk, kis adagban, és csak hetente pár alkalommal!