fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
Agyunk, memóriánk segítője: a B6-vitamin

Agyunk, memóriánk segítője: a B6-vitamin

Az agyműködés szempontjából a B6-vitamin az egyik legfontosabb tagja a B-komplex családnak. Hogyan hat a memóriára, segíthet-e akár demencia esetén? Kutatások!

Az agyműködés szempontjából a B6-vitamin talán az egyik legfontosabb tagja a B-komplex családnak. Ez az esszenciális vegyület, ami piridoxin néven is ismert, részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a neurotranszmitterek (idegi ingerületátvivő anyagok) termelésében.

A B6-vitamin alacsony szintje a kognitív képességek csökkenéséhez, a koncentráció vagy energia hiányához, az agyszövetek sorvadásához és akár Alzheimer-kórhoz is vezethet. Kutatások szerint a B6-bevitel növelése fokozhatja a szellemi és fizikai energiaszintet, javíthatja az agysejtek közötti kommunikációt és akár segíthet megakadályozni az idősödéssel járó idegsérüléseket.

Hogyan hat pontosan a B6-vitamin az agyra?

Bizonyított, hogy a B6-vitamin számos különböző neurotranszmitter létrehozásához szükséges. A neurotranszmitterek olyan vegyületek, melyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől (azaz neurontól) a másikig. A neurotranszmitterek szabályozzák gondolatainkat, memóriánkat, érzelmeinket, illetve tudatos és tudattalan mozdulatainkat is. A B6-vitamin részt vesz az acetilkolin, dopamin, szerotonin, norepinefrin és melatonin szintézisében.

Másik fontos feladata a B6-vitaminnak, hogy segíti a vér homocisztein szintjét szabályozni. A homocisztein egy aminosav, ami összefüggésbe hozható a szívbetegség kockázatával. A túlzottan magas homocisztein szint agysorvadást is okozhat, ami pedig Alzheimer-kórhoz és egyéb kognitív hiányokhoz vezethet.

Végül, de nem utolsósorban, a B6-vitamin fontos a bevitt táplálék sejtjeink számára hasznosítható energiává történő átalakításához is.

Jobb memória, jobb közérzet, a szellemi leépülés lassítása

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány azt találta, hogy azok az emberek, akiknek szervezetében magas volt a B6-vitamin szintje, jobban teljesíttek kétféle memóriateszten is.

A B6-vitamin segít növelni a szerotonin és dopamin termelését az agyban, ami hozzájárul a szorongás, a depresszió, a fáradtság és a fájdalom enyhítéséhez. Férfiak és nők esetében is segíthet a libidó fokozásában, valamint nőknél a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek – különösen a depresszió – csökkentésében.

Az angliai Oxfordi Egyetem kutatói bizonyították, hogy a nagy dózisú B-vitamin szedése, napi rendszerességgel, jótékony hatással van az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb emberekre. A B-vitaminok (beleértve a B6) pótlásától az agyzsugorodás sebessége 50 százalékkal visszaesett! Ennek eredményeként valószínűleg a demencia kockázata is jelentősen csökken.

2014-ben dél-koreai tudósok idős emberek körében vizsgálták meg a B-vitamin bevitel és a kognitív funkciók kapcsolatát. A résztvevők között 100 enyhe kognitív károsodással küzdő, 100 Alzheimer-kóros, és 121 egészséges alany volt. Eredményeik alapján pozitív kapcsolat áll fenn a B6-vitamin és a kognitív funkciók, azaz az intellektuális teljesítőképességünkért felelős készségek között.

Felhasznált irodalom
https://nootriment.com/vitamin-b6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8602585?dopt=Abstract https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2558186 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27878/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17187801 http://www.medicalnewstoday.com/articles/219662.php https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290102/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér