fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Agyunk, memóriánk segítője: a B6-vitamin

Agyunk, memóriánk segítője: a B6-vitamin

Az agyműködés szempontjából a B6-vitamin az egyik legfontosabb tagja a B-komplex családnak. Hogyan hat a memóriára, segíthet-e akár demencia esetén? Kutatások!

Az agyműködés szempontjából a B6-vitamin talán az egyik legfontosabb tagja a B-komplex családnak. Ez az esszenciális vegyület, ami piridoxin néven is ismert, részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a neurotranszmitterek (idegi ingerületátvivő anyagok) termelésében.

A B6-vitamin alacsony szintje a kognitív képességek csökkenéséhez, a koncentráció vagy energia hiányához, az agyszövetek sorvadásához és akár Alzheimer-kórhoz is vezethet. Kutatások szerint a B6-bevitel növelése fokozhatja a szellemi és fizikai energiaszintet, javíthatja az agysejtek közötti kommunikációt és akár segíthet megakadályozni az idősödéssel járó idegsérüléseket.

Hogyan hat pontosan a B6-vitamin az agyra?

Bizonyított, hogy a B6-vitamin számos különböző neurotranszmitter létrehozásához szükséges. A neurotranszmitterek olyan vegyületek, melyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől (azaz neurontól) a másikig. A neurotranszmitterek szabályozzák gondolatainkat, memóriánkat, érzelmeinket, illetve tudatos és tudattalan mozdulatainkat is. A B6-vitamin részt vesz az acetilkolin, dopamin, szerotonin, norepinefrin és melatonin szintézisében.

Másik fontos feladata a B6-vitaminnak, hogy segíti a vér homocisztein szintjét szabályozni. A homocisztein egy aminosav, ami összefüggésbe hozható a szívbetegség kockázatával. A túlzottan magas homocisztein szint agysorvadást is okozhat, ami pedig Alzheimer-kórhoz és egyéb kognitív hiányokhoz vezethet.

Végül, de nem utolsósorban, a B6-vitamin fontos a bevitt táplálék sejtjeink számára hasznosítható energiává történő átalakításához is.

Jobb memória, jobb közérzet, a szellemi leépülés lassítása

Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált tanulmány azt találta, hogy azok az emberek, akiknek szervezetében magas volt a B6-vitamin szintje, jobban teljesíttek kétféle memóriateszten is.

A B6-vitamin segít növelni a szerotonin és dopamin termelését az agyban, ami hozzájárul a szorongás, a depresszió, a fáradtság és a fájdalom enyhítéséhez. Férfiak és nők esetében is segíthet a libidó fokozásában, valamint nőknél a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek – különösen a depresszió – csökkentésében.

Az angliai Oxfordi Egyetem kutatói bizonyították, hogy a nagy dózisú B-vitamin szedése, napi rendszerességgel, jótékony hatással van az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb emberekre. A B-vitaminok (beleértve a B6) pótlásától az agyzsugorodás sebessége 50 százalékkal visszaesett! Ennek eredményeként valószínűleg a demencia kockázata is jelentősen csökken.

2014-ben dél-koreai tudósok idős emberek körében vizsgálták meg a B-vitamin bevitel és a kognitív funkciók kapcsolatát. A résztvevők között 100 enyhe kognitív károsodással küzdő, 100 Alzheimer-kóros, és 121 egészséges alany volt. Eredményeik alapján pozitív kapcsolat áll fenn a B6-vitamin és a kognitív funkciók, azaz az intellektuális teljesítőképességünkért felelős készségek között.

Felhasznált irodalom
https://nootriment.com/vitamin-b6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8602585?dopt=Abstract https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2558186 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27878/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17187801 http://www.medicalnewstoday.com/articles/219662.php https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290102/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér