fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Elkezdtél edzeni és most legyűr az izomláz? Segítünk!

Elkezdtél edzeni és most legyűr az izomláz? Segítünk!

Végre rászántad magad az edzésre, 1-2 nap múlva pedig mozdulni sem tudsz az izomláztól? Elárulunk néhány trükköt, amivel gyorsíthatod a regenerációt! Részletek a folytatásban.

Végre, energia és elszántság az edzésekhez! Nagy a lendület, ahogy az elégedettség is a jóleső fáradtságtól. Ilyenkor érzi az ember, hogy igazán él, van teste, ereje! Még a másnap reggel sem olyan vészes, csak egy enyhe feszülés az izmokban. Délutánra mégis mintha fokozódna, míg végül a következő nap már a megállás nélküli sóhajokról és fájdalmakról szól. Veled is előfordult már?

Izomláz. A legigazságtalanabb dolog! Végre megmozdul az ember, erre másnap szinte le van szögezve a székéhez, mert hogy nyöszörgés nélkül nem tud megmozdulni, az fix! Megnyugtatlak: a legnagyobb sportolókkal is előfordul. Az izomláz ugyan erős fájdalom, de nem jelez bajt, egyszerűen olyan területet mozgattál meg intenzíven, amire mostanában nem volt példa. Ez persze nem azt jelenti, hogy elkerülhetetlen és minden alkalommal napokig tartó furcsa járás és egyéb mozgásbeli nehézségek fogják kísérni minden sportolás utáni napodat. Íme, egy pár tanács, hogy ne vehesse el az izomláz a lendületed!

Hogyan előzd meg az izomlázat?

1) Melegíts be!

Nem, a bemelegítés nem 3 fej-és bokakörzést jelent! Alapos, legalább negyed órás bemelegítés szükséges ahhoz, hogy a sérüléseket is elkerüld és csökkentsd az esélyét egy kiadós izomláznak! A bemelegítés legyen fokozatos és álljon inkább dinamikus mozdulatokból. Haladj alulról felfelé: kezdj bokakörzésekkel, majd jöhetnek a térd-, derék-,váll-, kar, nyakkörzések is. Ezeket követhetik olyan, már aktívabb gyakorlatok, mint a helyben futás magas térdemeléssel,  guggolás, sétáló kitörés. A különböző videómegosztó oldalak tele vannak már rövid, intenzív edzéseket bemutató videókkal – kiválóak ezek is testmozgásnak, ha megfelelő ember tartja, de mindig olyat keress, aminek az elején bemelegítés (warm up) is van, vagy keress külön erről szóló videót.

2) Pótold az ásványi anyagokat!

Edzéstípustól függően akár közben is, de utána mindenképpen pótold a folyadékot és azokat az ásványi anyagokat, amelyek izmaid munkáját támogatják: elsősorban a kalciumot, magnéziumot és a regenerálódáshoz nélkülözhetetlen C-vitamint.

3) Fokozatosan kezdd el!

Amikor hirtelen lendületbe jössz, könnyen úgy érezheted, hogy menni fog még egy kör futás, jöhet még 30 guggolás, tegyünk rá még súlyokat! Ebből lehet aztán a baj, inkább gondold végig, mikor edzettél utoljára, egy héten mennyiszer lesz lehetőséged sportolni és annak megfelelően építs fel egy fokozatosan építkező tervet.

4) Add meg a módját!

A különböző sportpályák okkal és céllal készültek. Csontjaidat és izmaidat se tedd ki felesleges veszélynek, lehetőség szerint fuss pl. futópályán, mert a betonon való futástól könnyen mikrosérüléseket szerezhetsz, amelyek súlyosbítják az izomláz fájdalmát és hosszú távon az ízületeidnek sem teszel jót vele.

5) Vezesd le az edzést, nyújts!

Ha a bemelegítés az alfa, akkor a nyújtás az omega! Enélkül hiába volt a sok odafigyelés az edzés előtt és után, ugyanúgy kísérthet másnap reggel a fájdalom. A 10 perc itt is a minimum limit! A levezetés (cool down) során nem csak az izmaiddal teszel jól, szív-és vérkeringési rendszered is normalizálod, stabilizálod.

Mit csinálj, ha már erős izomlázad van?

1) Melegítsd / hűtsd az izmokat!

Serkentsd a vérkeringést, hogy a tejsav felhalmozódást csökkentsd az izmokban és segítsd a mikrosérülések regenerálódását! Ezt megteheted forró fürdővel, aminek a hatását fokozhatod illóolajokkal (borsmenta, vagy levendula). Ez elsősorban a fájdalomérzetet fogja enyhíteni, de ha a regenerálódást szeretnéd felgyorsítani, akkor megéri bevállalni a hideg-meleg váltott zuhanyt is a fájdalmas területeken, majd kend át alaposan gyógynövényes bemelegítő-krémmel (vagy bármilyen borsmenta, vagy levendula tartalmú krémmel). Ha igazán bátor vagy, kipróbálhatsz egy 20 perces jeges borogatást mindezek helyett.

2) Segítsd a regenerálódást!

A C-vitamin ebben a helyzetben is hű társad! Erős antioxidáns, segíti a sérülések gyors gyógyulását, így esetleg ha túl is terhelted magad, szervezeted gyorsabban tud regenerálódni, így hamarabb múlhat a fájdalom is. Kombináld D-vitaminnal, magnéziummal és kalciummal. Az izomfájdalmak enyhítését segítheti a gyömbér vagy a körömvirág tea is, vagy a vérkeringést támogató ginkgo biloba.

3) Lazíts!

Ez a tanács többféleképpen is megfogadható: aludj, nyújts, és gondold újra fejben a dolgokat! A megfelelő mennyiségű alvás szintén az izomregenerációt támogatja, ezért pihenj legalább 8 órát a kritikus napokban! Megoszlanak a szakértői vélemények az izomlázra történő további sport-terhelésről, de egy biztos, nyújtó és lazító gyakorlatokkal rosszat nem tehetsz! Eközben pedig megtervezheted a fokozatosság elvére épülő edzéstervedet.

4) Kortyolgass meggylevet

Egy 2010-es tanulmány adatai szerint 1 a meggylé segíthet enyhíteni az edzés után jelentkező izomfájdalmat. Ez valószínűleg a meggyben található antocianin vegyületek miatt van, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Érdemes az edzés napján és az azt követő napokban 100%-os meggylevet iszogatnod, különösen, ha hosszú idő után most vágsz bele újból a testedzésbe.

5) Ne hagyd abba a mozgást!

Az izomláz jó jel! Végre ismét érzed a körvonalaidat, fejleszted a testedet, aminek hamarosan látható eredménye is lesz (vagy talán már van is). Az izomláz ne legyen "kifogás" arra, hogy kihagyd a következő edzést. 1-2 nap pihenőt tarthatsz, de ezeken a napokon érdemes nyújtó gyakorlatokat végezni, esetleg jógázni. Mindenképp mozogj, sétálgass, mert ha egész nap csak ülsz az izomláz miatt, akkor sokkal tovább fog tartani a szenvedésed. A kis szünet után pedig jöhet a"ráedzés", folytathatod a munkát és ezzel is segíted testedet abban, hogy minél hamarabb alkalmazkodjon az új fizikai kihívásokhoz.

Most már mindent tudsz, nincs más hátra: edzésre fel!


1 Howatson G, McHugh MP, Hill JA, Brouner J, Jewell AP, van Someren KA, Shave RE, Howatson SA.Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running.

Scand J Med Sci Sports. 2010 Dec;20(6):843-52. doi: 10.1111/j.1600-0838.2009.01005.x.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Ételek, italok, tippek az izomláz, izomfájdalom csökkentésére
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér