Az édes ízt (majdnem) mindenki szereti és kívánja, mégis sokan vagyunk úgy, hogy időszakosan, vagy akár hosszabb időre száműzni akarjuk a cukrot az életünkből. Leginkább a hozzáadott cukrot. Lehet ennek az oka pár extra kiló, ami alattomosan kúszott fel, vagy egészségügyi probléma, mondjuk inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség. Vagy egyszerűen csak kicsit tisztábban, egészségesebben szeretnél enni, mert mostanában jobban elengedted magad...
Ilyenkor az ember még tüzetesebben áttanulmányozza vásárláskor az összetevők listáját minden élelmiszeren, mint máskor - és hamarosan rá is döbben, hogy valószínűleg a "diéta" alatt azzal jár a legjobban, ha minden rizikós ételt maga készít el otthon. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani, mindenféle tudományos magyarázat nélkül, csak úgy, mint konyhatündérek egymást közt :).
1, Aszalt gyümölcsök
Ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás. Ha szeretnél egy finom, édes kekszet, sütit vagy müzlit, esetleg nyers édességet készíteni, pakold ki a kamra polcot és vedd számba, milyen aszalmányaid vannak otthon! Általában a mindenmentes receptekben datolyát találsz a kulcsösszetevők között, de ez ne korlátozza be a gondolkodásod. A datolya tényleg nagyon finom és remekül illik egy csomó fűszerhez, csokihoz, gyümölcshöz, de az itthon is őshonos szilva, sárgabarack és szőlő is tökéletes édesítő megaszalva. Nem mindig a legegzotikusabb, legdrágább hozzávaló a legjobb. Az aszalt gyümölcsöket beáztatás után aprítóban pürésítheted és belekeverheted kekszek, sütik tésztájába, de nagyobb, rusztikus darabokban is tökéletesen tudnak édesíteni.
2, Érett banán
Minél foltosabb a banán héja, annál édesebb az íze. Ha van otthon jó érett banánod, édesíthetsz vele müzlit, smoothiet, turmixot, összepürésítve piskótát, kekszet, de még a vegán amerikai palacsinta tésztáját is ez teszi teljessé. Tojás helyettesítésére is használják, mivel összefogja a sütitésztát - gondolj csak a vegán banánkenyérre.
3, Almapüré
Ugyan úgy belecsempészheted szinte mindenbe - kekszek, kevert sütemények, müzliszeletek jó édesítője az előre megpárolt vagy megsütött, pépesre nyomkodott alma - pláne ha egy kicsit oda is karamellizálódik. Ezen elven készíthetsz körtepürét - ilyenkor válaszd a jó érett, puhább darabokat a piacon,- ami jól megy a gyömbéres, fahéjas de még a csokis ízekhez is.
4, Gyümölcslevek
Használj bátran a receptekben víz vagy tej helyett frissen facsart narancslevet, reszelt alma-, reszelt körte levét. Attól függően, minek van éppen szezonja, vagy mi van épp otthon, milyen ízvilágú édességet készítesz - légy kreatív, szinte bármilyen édes gyümölcs vagy zöldség leve jó lehet. Ajánljuk még figyelmedbe a répát és a céklát is, melyeknek szintén magas a természetes cukortartalma.
5, Sütőtök püré
Az ősz egyik slágere a sütőtök. Már a gyönyörű színe miatt is érdemes lehet például smoothikat édesíteni vele, de kevert tésztákban, kekszek alapanyagaként szintén tökéletes édesítő csak úgy, mint a banánpüré. Jellegzetes íze jól megy a csokihoz, gyömbérhez és a tipikus téli fűszerekhez, mézeskalács keverékekhez. Kiválthatod édesburgonyával is, amiből hazait batáta néven szerezhetsz be a termelői piacokon.
Ha egy darabig mellőzöd a cukros ételeket, egészen átáll majd az ízérzékelésed. Már egy rövidebb kúra után sokkal édesebbnek fogod érezni a természetesen édeskés dolgokat. Így ha később nem is fogsz teljesen hozzáadott cukor mentesen élni, az édesítés nagyját meg tudod oldani ilyen formán úgy, hogy közben az élvezeti értéke sem csökken a főztödnek - sőt!