fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
króm hatasa

Paradicsom mindennap – ezért jó ötlet!

Milyen vitaminokat és egyéb egészséges anyagokat tartalmaz a paradicsom? Milyen betegségek megelőzéséhez járulhat hozzá a paradicsom rendszeres fogyasztása? Kiderül cikkünkből!

Így néz ki az egészséges, vitamindús paradicsom

A paradicsom Magyarországon már a XVII. század óta nagy népszerűségnek örvend. Napjainkban már minden kisebb-nagyobb boltban megtalálható, könnyen beszerezhető, sőt, termeszthető akár még lakásban is. A sok különféle szuperélelmiszer mellett egyre kevesebb szó esik a "hétköznapi" zöldségekről és gyümölcsökről, pedig a paradicsom minden napos fogyasztásával is rendkívül sokat tehetünk egészségünkért! Rövid összefoglaló következik.

Mitől különleges a paradicsom?

A paradicsomban található a természetben az egyik legmagasabb számban a likopin. A likopin adja a paradicsom színét, mellette azonban rengeteg egészségmegőrző hatása van az antioxidánsok miatt. A likopin csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét,1-2-3 védelmet nyújthat idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, valamint jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól, hogy csak néhány pozitív tulajdonságát említsük.

Érdekesség: a paradicsom likopin-tartalma a feldolgozás során sem "veszik el", tehát a paradicsomlé, paradicsomsűrítmény szintén kiváló likopin-forrás.

A paradicsom színét adó másik hatóanyag a béta-karotin, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin többek között a normál látás fenntartásához szükséges, de a bőrünk, immunrendszerünk általános egészségéhez is fontos.

Ez még nem minden!

A 95 százalékban vízből álló paradicsomban már egyetlen, átlagos méretű darabban megtalálható egy átlagos ember napi C-vitamin igényének 17 százaléka! E mellett magas még a K1-vitamin- és folsav-tartalma is.

És hogy mi történik, ha napi rendszerességgel fogyasztunk paradicsomot? Több kutatás4 is bizonyítja, hogy a likopin és a béta-karotin beépítésével az étrendünkbe csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint csökken a szívinfarktus esélye is.

A paradicsom a benne található hatóanyagok révén képes csökkenteni a koleszterinszintet is, sőt, szintén rengeteg kísérlettel alátámasztott tény, hogy a prosztata-, tüdő-, gyomor- és mellrák megelőzésében1-2-3 is elképesztő eredményeket lehet elérni vele!

Az ízén kívül tehát rengeteg plusz érv van amellett, hogy lehetőség szerint rendszeresen együnk paradicsomot!

 


Hivatkozások:

1 Giovannucci E: Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature. J Natl Cancer Inst. 1999 Feb 17;91(4):317-31.

2 Chen J, Song Y, Zhang L.: Lycopene/tomato consumption and the risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies., J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(3):213-23.

Sato R, Helzlsouer KJ, Alberg AJ, Hoffman SC, Norkus EP, Comstock GW.: Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 May;11(5):451-7.

4 http://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes#section6

 

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Sült padlizsánsaláta paradicsommal, fokhagymával
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér