fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldség
króm hatasa

Paradicsom mindennap – ezért jó ötlet!

Milyen vitaminokat és egyéb egészséges anyagokat tartalmaz a paradicsom? Milyen betegségek megelőzéséhez járulhat hozzá a paradicsom rendszeres fogyasztása? Kiderül cikkünkből!

Így néz ki az egészséges, vitamindús paradicsom

A paradicsom Magyarországon már a XVII. század óta nagy népszerűségnek örvend. Napjainkban már minden kisebb-nagyobb boltban megtalálható, könnyen beszerezhető, sőt, termeszthető akár még lakásban is. A sok különféle szuperélelmiszer mellett egyre kevesebb szó esik a "hétköznapi" zöldségekről és gyümölcsökről, pedig a paradicsom minden napos fogyasztásával is rendkívül sokat tehetünk egészségünkért! Rövid összefoglaló következik.

Mitől különleges a paradicsom?

A paradicsomban található a természetben az egyik legmagasabb számban a likopin. A likopin adja a paradicsom színét, mellette azonban rengeteg egészségmegőrző hatása van az antioxidánsok miatt. A likopin csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét,1-2-3 védelmet nyújthat idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, valamint jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól, hogy csak néhány pozitív tulajdonságát említsük.

Érdekesség: a paradicsom likopin-tartalma a feldolgozás során sem "veszik el", tehát a paradicsomlé, paradicsomsűrítmény szintén kiváló likopin-forrás.

A paradicsom színét adó másik hatóanyag a béta-karotin, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin többek között a normál látás fenntartásához szükséges, de a bőrünk, immunrendszerünk általános egészségéhez is fontos.

Ez még nem minden!

A 95 százalékban vízből álló paradicsomban már egyetlen, átlagos méretű darabban megtalálható egy átlagos ember napi C-vitamin igényének 17 százaléka! E mellett magas még a K1-vitamin- és folsav-tartalma is.

És hogy mi történik, ha napi rendszerességgel fogyasztunk paradicsomot? Több kutatás4 is bizonyítja, hogy a likopin és a béta-karotin beépítésével az étrendünkbe csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint csökken a szívinfarktus esélye is.

A paradicsom a benne található hatóanyagok révén képes csökkenteni a koleszterinszintet is, sőt, szintén rengeteg kísérlettel alátámasztott tény, hogy a prosztata-, tüdő-, gyomor- és mellrák megelőzésében1-2-3 is elképesztő eredményeket lehet elérni vele!

Az ízén kívül tehát rengeteg plusz érv van amellett, hogy lehetőség szerint rendszeresen együnk paradicsomot!

 


Hivatkozások:

1 Giovannucci E: Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature. J Natl Cancer Inst. 1999 Feb 17;91(4):317-31.

2 Chen J, Song Y, Zhang L.: Lycopene/tomato consumption and the risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies., J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(3):213-23.

Sato R, Helzlsouer KJ, Alberg AJ, Hoffman SC, Norkus EP, Comstock GW.: Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 May;11(5):451-7.

4 http://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes#section6

 

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal