fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Karácsony
5 igazi lélekmelegítő film karácsonyra

5 igazi lélekmelegítő film karácsonyra

Válogatás a javából: karácsonyi filmek az ünnepi hangulat alapozására, közös családi pihenéshez. Bebizonyítjuk Neked, hogy vannak igazi karácsonyi klasszikusok a Reszkessetek betörőkön kívül is! Kellemes kikapcsolódást!

1. Az élet csodaszép (1946)

az_elet_csodaszep_karacsonyi_filmMi mással is kezdhetnénk a listát, mint Frank Capra klasszikusával, ami egyetlen karácsonyi filmes listáról sem hiányozhat. A közel 70 éves mestermű időtálló üzenetének, hibátlan rendezésének és csodálatos színészi alakításainak köszönhetően ma is ugyanolyan erővel hat nézőire, mint megjelenése idején. George Bailey (Jimmy Stewart), a kisvárosi üzletember élete mélypontjára jut karácsony estéjén. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Ám ekkor egy őrangyalt küldenek hozzá a mennyből, aki megmutatja számára, hogy milyen sivár hely lenne a városból nélküle. George végül ráeszmél: élni igenis érdemes, mert az élet valójában csodaszép!

2-3. Csoda a 34. utcában / Csoda New Yorkban (1947 & 1994)

csoda_a_34_utcabanA hat éves Susan (Natalie Wood) fiatal kora ellenére már nem hisz a Télapó létezésében. Erről egészen addig meg is van győződve, amíg egy nap nem találkozik Kriss Kringle-lel (Edmund Gwenn), a kedves idős úrral, aki Télapóként dolgozik a New York-i Macy's áruházban, és azt állítja magáról, hogy ő az igazi piros puttonyos. Susan édesanyja, a lányát egyedül nevelő, két lábbal a földön járó Doris Walker (Maureen O'Hara) szerint azonban ez lehetetlen, hiszen a Télapó csak a mesében létezik. A kis Susan elhatározza, hogy meggyőzi az egész világot ennek ellenkezőjéről. A remekbe szabott színészi gárda (Edmund Gwenn Oscar-díjat kapott alakításáért) és a szívbemarkoló történet tökéletes recept egy időtálló karácsonyi mozihoz.

A történetet később újra feldolgozták a 90-es évek közepén, magyarul Csoda New Yorkban címen, ezúttal Richard Attenborough-val és Mara Wilsonnal a főszerepben. A modernizált verzió kevésbé hatásos darab, és néha túlzottan manipulatív, ugyanakkor leplezetlenül szentimentális, és emiatt még a csöpögős, giccses pillanatokban is csak nehezen lehet haragudni rá. Megtekintése ajánlott, de csak az eredeti film után.

4. Karácsonyi ének (1951)

Karácsonyi ének film változataCharles Dickens Karácsonyi ének című népszerű regényét a mozgókép feltalálása óta szinte már megszámlálhatatlan alkalommal filmre vitték. Ebből az igen hosszú listából most az 1951-ben készült adaptációt emelnénk ki, melyet általában a történet egyik legjobb feldolgozásaként szoktak emlegetni. Alastair Sim játssza a főszereplő Scrooge-ot, a megkeseredett, mogorva öregembert, akire egy kicsit sincs hatással a szeretet ünnepének szívmelengető hangulata. Karácsony napján meglátogatja három kísértet, a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme, akik szembesítik addigi kiábrándító életével, érzéketlenségével és hamarosan bekövetkező teljes magányával. Scrooge az átélt élmények hatására végül kedves, jólelkű emberré válik. Sim alakításával briliánsan mutatja be a vén, lelketlen fösvény drámai átalakulását. Az 1951-es változat tökéletesen megragadja a sztori boldogabb és sötétebb oldalát is, az eredmény pedig egy rendkívül emlékezetes és tanulságos film.

További remek feldolgozások: Scrooge (1970), egy zenés-táncos változat Albert Finney-vel a címszerepben; Szellemes karácsony (1988), egy modernizált és éjfekete humorral operáló vígjáték Bill Murray-vel; Muppeték karácsonyi éneke (1992), szokatlan, ámde annál humorosabb átirat Michael Caine-nel és a Muppet show karaktereivel.

5. Mi a manó (2003)

mi a manóAz inkább felnőtt komédiáról ismert Will Ferrell főszereplésével készült film megjelenése után szinte azonnal igazi karácsonyi klasszikussá vált. Karácsony éjjelén egy árva kisfiú bemászik a Mikulás ajándékokkal teletömött zsákjába, így elkerül az Északi Sarkra. A Mikulásnak nincs más választása, engedi, hogy a kölyök ott maradjon és a manók között nevelkedjen fel. Buddy (Ferrell) azonban háromszor olyan gyorsan nő, mint a többi manó és nem igazán tud beilleszkedni. Miután megtudja az igazságot, azaz hogy ő valójában nem is manó, hanem ember, Buddy útra kél, hogy meglelje hőn áhított családját. Will Ferrell, a Buddy apját játszó James Caan és a küldetésében Buddy-t segítő áruházi eladólányt játszó Zooey Deschanel egyaránt tökéletes alakítást nyújtanak. A Mi a manó gyönyörűen színes, hihetetlenül kedves és humoros, parádésan előadott sztori, ami gyermeki bájával képes még a legfagyosabb szíveket is felolvasztani. És ami a legszebb: az egész család számára, a legkisebbektől a legnagyobbakig, önfeledt szórakozást nyújt.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Karácsonyi dalok - válogatás a lelki hangolódáshoz
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal