fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Karácsony
5 igazi lélekmelegítő film karácsonyra

5 igazi lélekmelegítő film karácsonyra

Válogatás a javából: karácsonyi filmek az ünnepi hangulat alapozására, közös családi pihenéshez. Bebizonyítjuk Neked, hogy vannak igazi karácsonyi klasszikusok a Reszkessetek betörőkön kívül is! Kellemes kikapcsolódást!

1. Az élet csodaszép (1946)

az_elet_csodaszep_karacsonyi_filmMi mással is kezdhetnénk a listát, mint Frank Capra klasszikusával, ami egyetlen karácsonyi filmes listáról sem hiányozhat. A közel 70 éves mestermű időtálló üzenetének, hibátlan rendezésének és csodálatos színészi alakításainak köszönhetően ma is ugyanolyan erővel hat nézőire, mint megjelenése idején. George Bailey (Jimmy Stewart), a kisvárosi üzletember élete mélypontjára jut karácsony estéjén. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Ám ekkor egy őrangyalt küldenek hozzá a mennyből, aki megmutatja számára, hogy milyen sivár hely lenne a városból nélküle. George végül ráeszmél: élni igenis érdemes, mert az élet valójában csodaszép!

2-3. Csoda a 34. utcában / Csoda New Yorkban (1947 & 1994)

csoda_a_34_utcabanA hat éves Susan (Natalie Wood) fiatal kora ellenére már nem hisz a Télapó létezésében. Erről egészen addig meg is van győződve, amíg egy nap nem találkozik Kriss Kringle-lel (Edmund Gwenn), a kedves idős úrral, aki Télapóként dolgozik a New York-i Macy's áruházban, és azt állítja magáról, hogy ő az igazi piros puttonyos. Susan édesanyja, a lányát egyedül nevelő, két lábbal a földön járó Doris Walker (Maureen O'Hara) szerint azonban ez lehetetlen, hiszen a Télapó csak a mesében létezik. A kis Susan elhatározza, hogy meggyőzi az egész világot ennek ellenkezőjéről. A remekbe szabott színészi gárda (Edmund Gwenn Oscar-díjat kapott alakításáért) és a szívbemarkoló történet tökéletes recept egy időtálló karácsonyi mozihoz.

A történetet később újra feldolgozták a 90-es évek közepén, magyarul Csoda New Yorkban címen, ezúttal Richard Attenborough-val és Mara Wilsonnal a főszerepben. A modernizált verzió kevésbé hatásos darab, és néha túlzottan manipulatív, ugyanakkor leplezetlenül szentimentális, és emiatt még a csöpögős, giccses pillanatokban is csak nehezen lehet haragudni rá. Megtekintése ajánlott, de csak az eredeti film után.

4. Karácsonyi ének (1951)

Karácsonyi ének film változataCharles Dickens Karácsonyi ének című népszerű regényét a mozgókép feltalálása óta szinte már megszámlálhatatlan alkalommal filmre vitték. Ebből az igen hosszú listából most az 1951-ben készült adaptációt emelnénk ki, melyet általában a történet egyik legjobb feldolgozásaként szoktak emlegetni. Alastair Sim játssza a főszereplő Scrooge-ot, a megkeseredett, mogorva öregembert, akire egy kicsit sincs hatással a szeretet ünnepének szívmelengető hangulata. Karácsony napján meglátogatja három kísértet, a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme, akik szembesítik addigi kiábrándító életével, érzéketlenségével és hamarosan bekövetkező teljes magányával. Scrooge az átélt élmények hatására végül kedves, jólelkű emberré válik. Sim alakításával briliánsan mutatja be a vén, lelketlen fösvény drámai átalakulását. Az 1951-es változat tökéletesen megragadja a sztori boldogabb és sötétebb oldalát is, az eredmény pedig egy rendkívül emlékezetes és tanulságos film.

További remek feldolgozások: Scrooge (1970), egy zenés-táncos változat Albert Finney-vel a címszerepben; Szellemes karácsony (1988), egy modernizált és éjfekete humorral operáló vígjáték Bill Murray-vel; Muppeték karácsonyi éneke (1992), szokatlan, ámde annál humorosabb átirat Michael Caine-nel és a Muppet show karaktereivel.

5. Mi a manó (2003)

mi a manóAz inkább felnőtt komédiáról ismert Will Ferrell főszereplésével készült film megjelenése után szinte azonnal igazi karácsonyi klasszikussá vált. Karácsony éjjelén egy árva kisfiú bemászik a Mikulás ajándékokkal teletömött zsákjába, így elkerül az Északi Sarkra. A Mikulásnak nincs más választása, engedi, hogy a kölyök ott maradjon és a manók között nevelkedjen fel. Buddy (Ferrell) azonban háromszor olyan gyorsan nő, mint a többi manó és nem igazán tud beilleszkedni. Miután megtudja az igazságot, azaz hogy ő valójában nem is manó, hanem ember, Buddy útra kél, hogy meglelje hőn áhított családját. Will Ferrell, a Buddy apját játszó James Caan és a küldetésében Buddy-t segítő áruházi eladólányt játszó Zooey Deschanel egyaránt tökéletes alakítást nyújtanak. A Mi a manó gyönyörűen színes, hihetetlenül kedves és humoros, parádésan előadott sztori, ami gyermeki bájával képes még a legfagyosabb szíveket is felolvasztani. És ami a legszebb: az egész család számára, a legkisebbektől a legnagyobbakig, önfeledt szórakozást nyújt.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Karácsonyi dalok - válogatás a lelki hangolódáshoz
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér