Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Karácsonyi dalok - válogatás a lelki hangolódáshoz

Karácsonyi dalok - válogatás a lelki hangolódáshoz

Klasszikusok, jazz, rock, pop - szívből jövő zenei válogatás karácsonyra, érdekes információkkal az előadókról, dalokról. Lelki hangolódás karácsonyra, zenével.

Karácsonyi zene válogatás a netamintólMit hallgassunk karácsonykor? Örök dilemma ez minden év decemberében, hiszen karácsony közeledtével akarva-akaratlanul is egyre több ünnepi dalt hallgatunk. A televízióban, üzletekben és plázákban azonban azokat a rádióbarát, giccses és elcsépelt zeneszámokat kapjuk, amiket már november eleje óta szinte unásig játszottak. Érdemes ezért otthonra felkészülni igazi, értékes és kevésbé klisés zenéből. A választék így is széles, de mi most segítünk eligazodni. Listánkat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy elkerüljük a mindenhol hallott populárisabb dallamokat, illetve hogy több műfajt is lefedjünk – pop, rock, jazz, klasszikus – így mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelő darabot. Íme, a Netamin zenei ajánlata az ünnepekre!

1. Paul McCartney – Wonderful Christmas time

Kezdésnek itt egy könnyedebb, de nálunk kevésbé ismert karácsonyi popdal 1979-ből. Az ex-Beatle Paul McCartney nem csak szerzője a számnak, de a stúdióban minden hangszert is ő játszott fel. A vélemények erősen megoszlanak róla a kritikusok körében, de ehhez talán az is hozzájárul, hogy Amerikában a mai napig vezető helyet foglal el az ünnepi szezon legtöbbet játszott zenéi között (McCartney állítólag évente 400 és 600 ezer dollár közötti összeget keres csak ennek a dalnak a jogdíjaiból). Nálunk viszont valamiért keveset játsszák a rádiók, úgyhogy érdemes egy próbát tenni vele, hátha új kedvenc válik belőle!

2. Ella Fitzgerald – Have Yourself a Merry Little Christmas

A jazzéneklés nagyasszonyának tartott Ella Fitzgerald 1960-ban rögzítette Ella Wishes You a Swinging Christmas című karácsonyi albumát, ami a kritikusok és a közönség körében is nagy sikert aratott. Természetesen nem csak ezt az egy dalt, de a teljes albumot ajánljuk – és nem csak a jazz szerelmeseinek. A klasszikus karácsonyi nóták Ella elbűvölően egyedi előadásmódjában garantáltan mindenkit ünnepi hangulatba hoznak!

3. Csajkovszkij – Virágkeringő (Diótörő)

Pjotr Iljics Csajkovszkij leghíresebb, legtöbbet játszott balettműve a Diótörő, ami egy igazi karácsonyi mese. Karácsony éjjelén Marika fából faragott diótörő bábúja gyönyörű hercegként elevenedik meg, aki magával viszi a lányt egy varázslatos utazásra. Indulás előtt azonban meg kell küzdeniük az Egérkirállyal, aki hadsereget küld Marika ellen… A Virágkeringő a harmadik felvonás harmadik képében csendül fel, a gonosz Egérkirály felett aratott győzelem utáni táncos ünnepség részeként.

4. Dave Brubeck – Winter Wonderland

A jazztörténet egyik legnagyobb (és legsikeresebb) egyénisége a zongoristaként, szerzőként és zenekarvezetőként legendás Dave Brubeck. Nem kis feladat a teljes életművét alaposan megismerni: munkái között szerepel balett, musical, oratórium, kantáta, szimfonikus zenekarra és jazzegyüttesre írt kompozíciók, valamint számos szóló zongoradarab. 1996-ban jelent meg az A Dave Brubeck Christmas című album, melyen a 75 éves zenész klasszikus karácsonyi dalokat dolgozott fel. A Winter Wonderland az egyik kiemelkedően szép darab ezen a válogatáson.

5. Queen – Thank God It's Christmas

A karácsonyi daloknak általában illik nagyszabásúnak és dramatikusnak lenni és ki tudná jobban az ehhez szükséges karizmát hozni, mint Freddie Mercury? Igaz, konkrétan ezt a számot Brian May gitáros és Roger Taylor dobos írta, de mindig is jól értettek ahhoz, hogy olyan dalokat alkossanak, amiket Mercury aztán új élettel tudott megtölteni. A Thank God It's Christmas soha nem került fel egy Queen stúdióalbumra sem és közel sincs olyan híres, mint az együttes sok más slágere, ami kicsit szomorú tény, hiszen semmivel sem gyengébb azoknál.

6. Nat King Cole – Caroling, Caroling

Nat King Cole 1960-as albuma a The Magic of Christmas címet kapta, és valóban varázslatos karácsonyi dallamok hallhatóak rajta. A Caroling, Caroling csak egy kiragadott példa, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy minden egyes szám az albumon igazi mestermű. Nat King Cole bársonyosan lágy, bariton hangja szinte új életre kelti az időtlen klasszikusokat és egyúttal megnyugvást ad, hogy a karácsony az örömről és szeretetről szól, nem pedig a frusztrációról.

7. Norah Jones & Willie Nelson – Baby It's Cold Outside

A Baby It's Cold Outside egy klasszikus amerikai karácsonyi sláger, amit Norah Jones zongorista-énekesnő és Willie Nelson, a countryzene királya 2010-ben dolgozott fel. Norah hangjának édes, érzéki ártatlansága és Willie magányos, szentimentális, mély orgánuma tökéletes párost alkot – remek háttérzene például az ünnepi készülődéshez.

8. Liszt Ferenc – Karácsonyfa

Liszt Ferenc 1874 és 1876 között komponált Karácsonyfa című művét unokájának, Daniela von Bülownak ajánlotta, melynek első előadása 1881-ben volt, családi körben. A sorozat a karácsonyi érzések, hangulatok összefoglalása: a 12 tétel egy-egy hangulatkép gyertyaláng, harangjáték, pásztorok, háromkirályok, karácsonyi egyházi és népi énekek nyomán. Ez a tétel a jászol körül összegyűlt pásztorokat ábrázolja és az In Dulci Jubilo nevű karácsonyi énekből is idéz.

Felhasznált irodalom
https://en.wikipedia.org/wiki/Wonderful_Christmastime
http://www.telegraph.co.uk/culture/music/classicalmusic/11294202/The-10-best-pieces-of-Christmas-classical-music.html
Ezt láttad már?
5 igazi lélekmelegítő film karácsonyra
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér