fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
Narancs: a déli téli vitaminforrás

Narancs: a déli téli vitaminforrás

A narancs az egyik legkedveltebb, s egyben legegészségesebb gyümölcsünk, amelyet hazánkban is rengetegen fogyasztanak a téli időszakban. Nem is hiába, hiszen elsősorban a benne található rengeteg C-vitamin miatt kiváló szervezeterősítő.

NarancsA narancs az egyik legkedveltebb, s egyben legegészségesebb gyümölcsünk, amelyet hazánkban is rengetegen fogyasztanak a téli időszakban. Nem is hiába, hiszen elsősorban a benne található rengeteg C-vitamin miatt kiváló szervezeterősítő.

A gyümölcs eredetileg Ázsiából, azon belül is Dél-Kínából származik, Európában az 1400-as évek közepéig nem is ismerték. Elterjedése nem kis részben köszönhető Kolumbusz Kristófnak, aki Haitire vitt magával narancscsomagokat, s később a Karib-térségben innen kiindulva terjedt el a gyümölcs.

Európában először a XVIII. század legvégén kezdtek narancstermesztésbe Spanyolországban, s még nyolc évtizednek kellett eltelnie, mire Olaszországban is megjelentek az ültetvények. A déligyümölcs magyar neve is a spanyol „naranja” szóból származik, természetesen olasz közvetítéssel. Eredetére latin neve utal, amely azt jelenti „kínai narancs”.

A narancs felhasználása igen széleskörű, szárítva és reszelve is használják, de rengetegen fogyasztják nyersen is. A hideg hónapok egyik legkedveltebb gyümölcse, amelyet a tél vitaminforrásának is neveznek. Nem csak azért fogyasztják, mert ízletes, hanem azért is, mert rengeteg vitamin és antioxidáns található benne, amik megerősítik a szervezetet, az immunrendszert és így ellenállóvá teszik a télen terjedő betegségekkel szemben.

Mindenki tudja, hogy igen sok C-vitamin található benne, emellett azonban a narancs tartalmaz B1 és B12 vitaminokat, illetve folsavat, magnéziumot és káliumot is. A benne található karotinok és flavonok remek antioxidánsok, segítik a szervezet megtisztulását.

Úgy tartják, a gyümölcs hatékony a különféle betegségek elleni küzdelemben – képes például enyhíteni az influenza tüneteit, amely igen jól jön a téli időszakban. Emellett segít a bélrendszer működésének gördülékenyebbé tételében, a fertőzések elleni harcban, a vírusok legyőzésében, a szív- és érrendszeri panaszok enyhítésében is. Egyesek szerint még a rák, kifejezetten a mell- és tüdőrák elleni harcban is nagy segítséget jelent a szervezet számára.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Narancs kontra narancslé
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal