fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Narancs kontra narancslé

Bár az elmúlt években a gyümölcsleveket sok támadás érte magas cukortartalmuk miatt, mégsem lehet emiatt egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen lenne fogyasztásuk. A kép ennél árnyaltabb.

orange juiceBár az elmúlt években a gyümölcsleveket sok támadás érte magas cukortartalmuk miatt, mégsem lehet emiatt egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen lenne fogyasztásuk. A kép ennél árnyaltabb.

A narancs, és a belőle készült termékek jelentős karotinoid-, flavonoid-, és C-vitaminforrások. Tartalmaznak még luteint és zeaxantint, mely összetevőknek jelentős szerepet tulajdonítanak az időskori látásromlás (makula-degeneráció) és kognitív zavarok (szklerózis multiplex) megelőzésében.

„Az emberek szeretnek narancslevet vásárolni, mivel vitaminban és egészséges tápanyagokban gazdag italnak tartják. A kényelmes csomagolás és a hosszú eltarthatóság szintén hozzájárult ahhoz, hogy a narancslé előnyt élvezzen a friss gyümölccsel szemben. Legfrissebb kutatások a hosszú távú narancsléfogyasztás előnyeit vizsgálva kimutatták annak számos, egészségre kedvező hatását. Ilyen például a megnövekedett antioxidáns szint, a csökkent összkoleszterin szint, valamint az endotoxin* megnövekedésének megakadályozása a magas zsír-és szénhidráttartalmú ételek elfogyasztása után. Ugyanakkor a megnövekedett narancsléfogyasztás magas cukortartalma lévén kettes típusú cukorbetegséghez és kardiovaszkuláris megbetegedésekhez vezethet.” – írja a kutatók egyike.

A vizsgálat során kiderült, hogy a frissen facsart és pasztőrözött narancslé karotinoid-, és C-vitamintartalma kis mértékben (3-18%), az élelmi rost és flavonoid tartalom pedig nagyjából egy-tizedével csökkent. A tanulmány ugyanakkor azt is vizsgálta, hogy a szervezet milyen könnyedén tudja hasznosítani a tápanyagokat a különféle termékek fogyasztásakor. Frissen préselt narancslé esetén a karotinoid hasznosulása 28,3%-os, míg a narancsoknál ez 10,8%. A flavonoid hasznosulása pedig a lénél közel ötszörös. Mindez persze nem meglepő, hiszen a léből hiányoznak a rostok, ezáltal pedig a tápanyagok hamarabb felszívódnak.

Összességében tehát egy kiegyensúlyozott táplálkozásnak a narancs, és a belőle készült lé is fontos alkotóeleme. A legjobb, ha magunk préseljük ki a levét, de ha a boltban vesszük, mindenképpen olyant válasszunk, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

*endotoxin: egyes baktériumok (például a bélbaktériumok) testében található mérgező anyag, mely a baktérium pusztulása után fejti ki hatását. Az endotoxin a véráramba jutva egy kóros immunreakciót vált ki, ami genetikai hajlamtól függően különböző betegségek, kórképek megjelenését eredményezi.

Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér