Bár az elmúlt években a gyümölcsleveket sok támadás érte magas cukortartalmuk miatt, mégsem lehet emiatt egyértelműen kijelenteni, hogy egészségtelen lenne fogyasztásuk. A kép ennél árnyaltabb.
A narancs, és a belőle készült termékek jelentős karotinoid-, flavonoid-, és C-vitaminforrások. Tartalmaznak még luteint és zeaxantint, mely összetevőknek jelentős szerepet tulajdonítanak az időskori látásromlás (makula-degeneráció) és kognitív zavarok (szklerózis multiplex) megelőzésében.
„Az emberek szeretnek narancslevet vásárolni, mivel vitaminban és egészséges tápanyagokban gazdag italnak tartják. A kényelmes csomagolás és a hosszú eltarthatóság szintén hozzájárult ahhoz, hogy a narancslé előnyt élvezzen a friss gyümölccsel szemben. Legfrissebb kutatások a hosszú távú narancsléfogyasztás előnyeit vizsgálva kimutatták annak számos, egészségre kedvező hatását. Ilyen például a megnövekedett antioxidáns szint, a csökkent összkoleszterin szint, valamint az endotoxin* megnövekedésének megakadályozása a magas zsír-és szénhidráttartalmú ételek elfogyasztása után. Ugyanakkor a megnövekedett narancsléfogyasztás magas cukortartalma lévén kettes típusú cukorbetegséghez és kardiovaszkuláris megbetegedésekhez vezethet.” – írja a kutatók egyike.
A vizsgálat során kiderült, hogy a frissen facsart és pasztőrözött narancslé karotinoid-, és C-vitamintartalma kis mértékben (3-18%), az élelmi rost és flavonoid tartalom pedig nagyjából egy-tizedével csökkent. A tanulmány ugyanakkor azt is vizsgálta, hogy a szervezet milyen könnyedén tudja hasznosítani a tápanyagokat a különféle termékek fogyasztásakor. Frissen préselt narancslé esetén a karotinoid hasznosulása 28,3%-os, míg a narancsoknál ez 10,8%. A flavonoid hasznosulása pedig a lénél közel ötszörös. Mindez persze nem meglepő, hiszen a léből hiányoznak a rostok, ezáltal pedig a tápanyagok hamarabb felszívódnak.
Összességében tehát egy kiegyensúlyozott táplálkozásnak a narancs, és a belőle készült lé is fontos alkotóeleme. A legjobb, ha magunk préseljük ki a levét, de ha a boltban vesszük, mindenképpen olyant válasszunk, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
*endotoxin: egyes baktériumok (például a bélbaktériumok) testében található mérgező anyag, mely a baktérium pusztulása után fejti ki hatását. Az endotoxin a véráramba jutva egy kóros immunreakciót vált ki, ami genetikai hajlamtól függően különböző betegségek, kórképek megjelenését eredményezi.