Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
fontos információk a dha-ról

A nélkülözhetetlen DHA zsírsav

A DHA egy hosszú láncú omega-3 zsírsav, ami testünk minden sejtjének alkotóeleme. Miért fontos terhesség alatt, a szemednek, vagy a szívednek? Tudd meg!

fontos információk a dha-rólA dokozahexaénsav (DHA) egy hosszú láncú omega-3 zsírsav, ami testünk minden sejtjének alkotóeleme, illetve elsődleges építőanyaga többek között az agynak, a bőrnek és a szemnek. Az emberi agyban található omega-3 zsírsavaknak több mint 90%-a, a teljes zsírtartalmának pedig kb. 25%-a DHA. A DHA elősegíti, azaz könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az idegsejtek egymás közötti kommunikációját. Emellett sok egyéb szerepe is van, például gyulladáscsökkentő és csökkenti a vér triglicerid szintjét. Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, de az élethez szükségünk van rá, ezért a táplálékkal kell felvennünk.

A DHA forrásai

A DHA elsősorban halakban és egyéb tengeri élőlényekben található meg. Számos halfajta kitűnő forrása a DHA zsíroknak, adagonként akár több grammot is biztosítva. Ilyen például a makréla, a lazac, a hering, a szardínia vagy a kaviár. Kisebb mennyiségben a tejtermékekben és az omega-3 zsírsavakkal dúsított tojásokban is fellelhető.

Mivel a DHA létfontosságú, ha az említett ételeket nem fogyasztjuk rendszeresen, akkor mindenképp szükséges kiegészítő formájában bevinni az omega-3 zsírokat.

Miért olyan fontos a DHA?

Agyműködés

feledekenyseg_memoriazavar_esetereA DHA az agyban a legnagyobb koncentrációban előforduló omega-3 zsírsav, kritikus szerepet tölt be az agy fejlődésében és megfelelő működésében. A DHA hiánya gyermekeknél vélhetően tanulási zavarokat, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart (ADHD), agresszivitást és egyéb problémákat eredményezhet.

A megfelelő DHA bevitel azonban nem csak fiatalkorban, de felnőttként is rendkívül fontos. Az alacsony DHA szint feledékenységet, memóriazavarokat, tanulási- és beszédzavarokat okozhat. A legújabb kutatások alapján a DHA lehet az egyik kulcsa az Alzheimer-kór és az időskori demencia megelőzésének is.

Látás

A DHA nagyon fontos összetevője a szem ideghártyájának. Egy rodopszin nevű fehérjét aktivál, ami az agyat segíti a szemeken keresztül beérkező képek fogadásában. A DHA-hiány látászavarokhoz vezethet, különösen gyermekek esetében.

Szív egészsége

Stressz hatása a szívreA DHA fogyasztása bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ez több tényezőnek is köszönhető:

- a hosszú láncú omega-3 zsírsavak akár 30%-kal képesek csökkenteni a vér triglicerid szintjét

- a halolajban és halakban található omega-3 zsírok segítenek a vérnyomás normalizálásában

- az omega-3 zsírok csökkentik a teljes koleszterinszintet, valamint növelik a HDL („jó”) koleszterin szintjét

- a DHA megvédhet az endoteliális diszfunkció ellen, ami a szívbetegség egyik fő okozója

További jótékony hatások

- Mivel erős gyulladáscsökkentő hatása van, a DHA képes lehet az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat enyhíteni.

- Több tanulmány is kimutatta, hogy a DHA zsírsav mérgező a rákos sejtek számára.

- A DHA jótékony hatással lehet allergia, asztma esetén, mivel megakadályozza a nyálkatermelést és csökkenti a vérnyomást.

A DHA kiemelten fontos terhesség és szoptatás alatt

A terhesség utolsó hónapjaiban, valamint a gyermek életének első két évében kulcsfontosságú a DHA. Az agy ilyenkor nagyon gyorsan növekszik, ezért a csecsemők és a kisgyermekek neurológiai fejlődéséhez, a normál látáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű DHA zsírsav jelenléte.

Mennyi DHA-ra van szükségünk?

A legtöbb szakértői javaslat szerint felnőtteknek napi 200-250 mg EPA és DHA bevitelre van szükségük, míg gyerekeknek testsúlykilogrammonként 10-12 mg-ra. A koncentrációs képesség csökkenése, memóriazavarok esetén naponta 500-1700 mg DHA képes javítani az agyi funkciókon.

Egy érdekesség: kutatások szerint a kurkumin, a kurkuma fűszer fő aktív összetevője, javíthatja a DHA zsírsav felszívódását. Érdemes lehet tehát a kettőt együtt szedni!

Felhasznált irodalom
https://authoritynutrition.com/dha-docosahexaenoic-acid/
Ezt láttad már?
Netamin Omega-3 KONCENTRÁTUM kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér