fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

A vitaminok 5 legfontosabb jótékony hatása

Aki vitaminokat szed, az nem csak testileg, de lelkileg is egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz. Nem hiszed? Cikkünkben körüljárjuk a témát, méghozzá a legújabb tudományos kutatások felhasználásával.

Woman in bed taking pills with waterAki vitaminokat szed, az nem csak testileg, de lelkileg is egészségesebb, kiegyensúlyozottabb lesz. Nem hiszed? Cikkünkben körüljárjuk a témát, méghozzá a legújabb tudományos kutatások felhasználásával, és eláruljuk, miért is szednek az igazán okos emberek vitaminokat.

Vitaminok – miért van rájuk szükség?

A vitaminok az emberi szervezet fejlődéséhez és normál működéséhez elengedhetetlen szerves vegyületek. Mivel legtöbbjüket a szervezet nem képes előállítani, állandó utánpótlásra van szükségünk. A tartós vitaminhiány akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. A változatos táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, ugyanakkor a szervezet számára szükséges vitaminmennyiség sok mindentől függ, például nem, anyagcsere, életmód, táplálkozás. Bizonyos élethelyzetekben (terhesség, stressz, fizikai megterhelés) megnövekedik a vitaminigény, ráadásul a modern mezőgazdaság és feldolgozóipar eljárásai miatt egyre csökken ételeink tápanyagtartalma.

Akkor végül is tanácsos vitamint szedni? Igen! Mert akik vitaminokat szednek, azok...

1. ...boldogabbak.

Egy 2013-as meta-elemzés 8 különböző klinikai kísérlet adatait összesítette és arra az eredményre jutott, hogy multivitamin-kiegészítő szedése természetes úton képes a hangulaton javítani. A kutatási alanyoknál több energia, alacsonyabb stressz szint és a depressziós tünetek javulása volt tapasztalható.

2. ...tovább élnek.

Az Amerikai Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományintézet (NIEHS) kutatói közel 600 nőt vizsgáltak, akik 12 éven át szedtek multivitamin-kiegészítőket. Az eredmények alapján a multivitamin szedése 5%-kal növeli meg az úgynevezett leukocita telomerek hosszát. A telomer-rövidülés a biológiai öregedés velejárója, a hosszabb telomer tehát hosszabb életet jelenthet – a kutatás szerint akár átlagosan csaknem 10 évvel.

3. ...egészségesebbek.

Bár a vitaminok szedése önmagában még nem nyújt maximális védelmet, azt több kutatás is igazolta már, hogy képes csökkenteni a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Antioxidáns hatásuknak köszönhetően a vitaminok védik a sejteket, erősítik az immunrendszert, javítják az általános egészségi állapotot.

4. ...okosabbak.

Brit tudósok felnőtt férfiak és nők, illetve gyerekek kognitív képességeit mérték multivitamin-kiegészítő szedése mellett. A vizsgált mutatók a figyelem, a memória, a pontosság és a multitasking voltak – a vitaminok hatására mind a 4 területen javulás volt megfigyelhető.

5. ...erősebbek.

A vitaminok önmagukban nem biztosítanak energiát, de nagyon fontos szerepet töltenek be az energia-metabolizmusban. Egy 2010-es amerikai kutatás kimutatta, hogy B-komplex vitaminok és C-vitamin szedése észrevehetően megnöveli a fizikai teljesítményt. 2009-ben egy tanulmány rámutatott, hogy a megfelelő D-vitamin pótlás drámai javulást tud elérni a sportteljesítményben. Egy 2000-es japán kutatás a megnövelt E-vitamin bevitel és az állóképesség javulása között talált kapcsolatot.

Ezt láttad már?
Netamin Gyomorbarát C-vitamin kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér