Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
D-vitamin hiány tünetei és okai

A D-vitamin hiány tünetei és okai

Tudtad, hogy minden második magyar nyáron is D-vitamin hiányban szenved? Hogyan előzhető meg a D-vitamin hiány? Miként növelheted D-vitamin szinted?

A vitaminok olyan vegyületek, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez – a táplálék energiává alakításához, a csontozat, fogazat, izomzat, bőr, haj és vér felépítéséhez és fenntartásához, agyunk, szemünk, ideg- és immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez. Összesen 13 vitamin van, a D-vitamin azonban egy fontos dologban eltér a többitől: szervezetünk is képes előállítani. A magyarok 90%-a mégis D-vitamin-hiányban szenved. Hogyan lehetséges ez? Milyen veszélyei vannak a D-vitamin-hiánynak és miként előzheted meg? Következnek a válaszok!

Mi a D-vitamin és miért van rá szükségünk?

Mi a D-vitamin?D-vitamin hiány tünetei és okai

A D-vitamin (más néven kalciferol) egy zsírban oldódó vitamin, amely természetes és hozzáadott formában is előfordul bizonyos élelmiszerekben, illetve megtalálható étrend-kiegészítőkben is. Az emberi szervezet is képes előállítani, napfény hatására, ha kellő erősségű ultraibolya (UV-B) sugárzás éri a bőrünket.

Milyen fajtái vannak a D-vitaminnak?

Két fő típust különböztetünk meg: D2-vitamin (ergokalciferol) és D3-vitamin (kolekalciferol). Ezek nemcsak kémiai szerkezetükben és forrásaikban, de hatékonyságukban is különböznek egymástól. A D2-vitamin növényekben, élesztőben és dúsított élelmiszerekben fordul elő, míg a D3-vitamin állati eredetű táplálékokban, algában és étrend-kiegészítőkben található meg.

A legfontosabb különbség: kutatások alapján a D3-vitamin akár 3-szor hatásosabban emeli meg a vérben az aktív D-vitamin-szintjét, mint a D2-vitamin. Emellett a D3-vitaminnak hosszabb ideig is tart a hatása a szervezetben.

Miért fontos a szervezetnek a D-vitamin?

A D-vitamin pozitív hatásai közül a legismertebb, hogy hozzájárul az egészséges, erős csontozat és fogazat fenntartásához. Segíti a kalcium és foszfor bélrendszerből történő felszívódását, csontokba fogakba és izmokba történő beépülését. Ma már az is közismert, hogy a D-vitamin rendkívül fontos szerepet játszik az immunrendszer normál működésében, erősítésében.

Egyes kutatások szerint a megfelelő D-vitamin-bevitel akár 40%-kal csökkentheti a légúti fertőzések kockázatát!

Az utóbbi néhány évtizedben egyre több tudományos kutatás foglalkozott a D-vitamin pozitív hatásaival. Ennek köszönhetően ma már tudjuk, hogy a D-vitamint a szervezet szinte összes sejtje hasznosítja. Eddigi vizsgálatok alapján a szív- és érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, depresszió, cukorbetegség, meddőség és elhízás elleni küzdelemben is fontos szerepe lehet.

Melyek a D-vitamin legfontosabb forrásai?

A D-vitamin legjobb természetes forrása a napfény: amikor a bőrt a napból érkező UV-B sugárzás éri, a bőrsejtekben lévő koleszterinből D-vitamin keletkezik. Ennek azonban több feltétele is van, például kellően erős UV-B sugárzás, kellő méretű fedetlen bőrfelület, naptej mellőzése.

A D-vitamin számos élelmiszerben is előfordul, ám rendkívül nehéz pusztán ezekből fedezni a szükséges napi mennyiséget. Kiváló D-vitamin-forrásnak számít a hal (pl. lazac, hering, szardínia, makréla, tonhal) halmájolaj, tojás és a nyers tej.

Mennyi a megfelelő D-vitamin-bevitel?

A magyar orvosok jelenlegi ajánlása az alábbi táblázatban olvasható. Fontos tudni, hogy az elhízás, a várandósság és a szoptatás is fokozza a D-vitamin-szükségletet!

KorcsoportNapi ajánlott D-vitamin bevitelNapi D-vitamin bevitel biztonságos felső határa
Csecsemők

400-1000 NE1000 NE
Gyermekeke (1-6 év)600-1000 NE2000 NE
Gyermekek (6 év felett)600-1000 NE2000 NE
Serdülők800-1000 NE4000 NE
Felnőttek1500-2000 NE4000 NE
Elhízott (BMI:>30) felnőttek3000-4000 NE4000 NE
Terhes nők1500-2000 NE4000 NE
Szoptató anyák2000-4000 NE4000 NE

Túladagolható-e a D-vitamin?

Természetes úton, napozással vagy nagyon sok D-vitaminban gazdag étel fogyasztásával nem lehet túladagolni a D-vitamint. Étrend-kiegészítéssel azonban lehetséges. Jó hír viszont, hogy ez is csak akkor lehetséges, ha folyamatosan óriási (60.000 NE/nap feletti) dózisokat szedünk.

A D-vitamin-hiány tünetei, okai és veszélyei

Mikor beszélhetünk D-vitamin-hiányról?

A D-vitamin-hiány definíciójáról nincs teljes egyetértés az orvosok és szakértők körében, azonban leggyakrabban azt tekintik hiányállapotnak, ha a vér D-vitamin-szintje 75 nmol/L (vagy 30 ng/ml) alatt van. Ez a szint az emberek többségénél elérhető napi 1500-2000 NE D3-vitamin bevitelével.

Mikor érdemes fokozottan ügyelni a D-vitamin-pótlásra?

Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugarak alacsonyabb beesési szöge miatt a természetes D-vitamin-képződés elhanyagolható. Ez azt jelenti, hogy még egy napsütéses késő őszi vagy téli napon is hiába feküdnénk ki a napra, fedetlen arccal és végtagokkal – ezzel nem érünk el említésre méltó D-vitamin-szintet.

Tévhit ugyanakkor, hogy nyáron nem lehetünk D-vitamin-hiányosak. Épp ellenkezőleg: felmérések szerint minden második magyar nyáron is D-vitamin-hiányban szenved! Sokan (joggal) kerülik nyáron a direkt napsugárzást, irodában vagy más fedett helyen tartózkodnak, naptejet használnak – mindezek miatt nyáron sem biztosított a D-vitamin-ellátottságuk.

Milyen tünetei vannak a D-vitamin-hiánynak?

D-vitamin hiányában nem szívódik fel elégséges mennyiségű kalcium és foszfor, mely a csontok csökkenő ásványianyag-tartalmához vezet. A súlyos D-vitamin-hiány gyerekkorban angolkórhoz vezethet, mely a csont- és izomfejlődésre van negatív hatással: csontdeformitásokat, csontfájdalmat, növekedési és fejlődési zavarokat okozhat. Ez szerencsére nagyon ritka.

A D-vitamin-hiányos gyermekek izomgyengeséget, izomlázat, izomfájdalmat is tapasztalhatnak.

Felnőtteknél kevésbé nyilvánvalóak a D-vitamin-hiánnyal összefüggő tünetek. Gyakoribb jelei és tünetei közé tartozik a fáradékonyság, kimerültség, gyakori megbetegedés, visszatérő fertőzések, csont- és hátfájdalom, depresszió, szorongás, lassú sebgyógyulás, izomgyengeség, izomfájdalom vagy izomgörcsök, hízás, hajhullás, és idős korban a csontsűrűség csökkenése.

Mi okozhatja a D-vitamin-hiányt?

Elsősorban táplálkozás- és életmódbeli okai vannak: ha az étrend nem tartalmaz sok D-vitaminban gazdag ételt, illetve kerüljük a napfényt, akkor könnyen D-vitamin-hiányossá válhatunk. Ezenkívül a szervezet kóros állapotai, betegségek és egyes gyógyszerek állandó szedése is okozhatja.

A felszívódási zavarral járó, tápanyagok és vitaminok felszívódását akadályozó bélbetegségek, máj- és veseproblémák, hashajtó, szteroid, koleszterincsökkentő, rohamoldó gyógyszerek szedése is csökkent D-vitamin-szinthez, hiányállapothoz vezethet.

Mi befolyásolja a D-vitamin termelését?

A földrajzi elhelyezkedés, az évszak és a napszak a három legfontosabb tényező, de vannak még egyéb tényezők is:

  • Bőrszín: a sötétebb bőrű emberek szervezetében több melanin található, amely blokkolja a napból érkező UV-B sugarakat, ezzel pedig akadályozza a D-vitamin-termelést.
  • Életkor: az idősek bőrében kevesebb található abból az anyagból, amelyből UV-B sugárzás hatására D-vitamin képződik.
  • Testsúly: kutatások kimutatták, hogy az elhízás és túlsúly összefüggésben áll az alacsony D-vitamin-szinttel, a D-vitamin képződésének, hasznosulásának romlásával.
  • Emésztőrendszer egészsége: az élelmiszerek és étrend-kiegészítők útján bevitt D-vitamin a vékonybélben szívódik fel, hatással van rá a gyomor, hasnyálmirigy, máj, epe és bélrendszer állapota.
  • Máj és vese egészsége: a D-vitamin feldolgozásához és hasznosulásához egészséges máj- és veseműködés, megfelelő epetermelés is szükséges.

Milyen veszélyei vannak a D-vitamin-hiánynak?

Az eddigi kutatásokból már tudjuk, hogy a D-vitamin hiánya súlyos, akár életveszélyes betegségek kialakulásában is szerepet játszhat. Többek között összefüggésbe hozták a következő problémákkal: szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, fertőzésre való hajlam, időskori elesések, daganatos betegségek (pl. vastagbél-, prosztata- és mellrák,), szklerózis multiplex.

Hogyan előzhető meg a D-vitamin-hiány

A D-vitamin-hiány megelőzése három pilléren nyugszik: napfény, táplálkozás és étrend-kiegészítés.

Miben van D-vitamin?

Napfény

Magyarországon márciustól októberig, 10 és 15 óra között, naponta kb. 10-30 perc (az UV-B sugárzás erősségétől függően), az arcot és fedetlen végtagokat érintő, direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitamin-képződéshez.

Sajnos éppen ezekben az órákban a legveszélyesebb a napon tartózkodni – hacsak nem viselünk elég erős, hatékony naptejet. Egyes kutatások azonban azt mutatták ki, hogy a naptej használata csökkentheti a D-vitamin képződésének esélyét, ezzel pedig D-vitamin-hiányt okozhat.

Magas D-vitamin-tartalmú ételek

Kizárólag táplálkozás útján szinte lehetetlen elegendő D-vitaminhoz jutni, de a megfelelő bevitel elérésében segíthetnek bizonyos ételek. Pl. 10 dkg vadon halászott lazac 600-1000 NE, egy teáskanál tőkehalmájolaj 400-1000 NE, 10 dkg szardíniakonzerv 300 NE, 10 dkg tonhalkonzerv 236 NE, egy tojássárgája pedig 20-40 NE D3-vitamint biztosít.

D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők

A hazai orvosok egybehangzó ajánlása az, hogy októbertől márciusig nemtől, életkortól függetlenül mindenkinek pótolnia kell a D-vitamint étrend-kiegészítő használatával. Érdemes azonban a tavaszi és nyári hónapokban is ezt tenni, különösen akkor, ha folyamatosan zárt térben tartózkodunk vagy aktívan kerüljük a napot.

Ha veszélyeztetett csoportba tartozunk, akkor is erősen ajánlott étrend-kiegészítőt használni. Ide tartoznak az idősek, túlsúlyosak és elhízottak, terhes és szoptató anyák, felszívódási zavarban szenvedők, máj- vagy veseproblémával küzdők, bizonyos (fent említett) gyógyszereket szedők.

A legújabb ajánlás szerint a szükséges D-vitamint hetente (14 ezer NE), kéthetente (28 ezer NE) vagy akár havonta (60 ezer NE) egyszer is bevehetjük, mivel a zsírszövetben raktározódik.

D-vitamin: mindenkinek szüksége van rá

Szerencsére nem kell sorrendet felállítanunk a 13 nélkülözhetetlen vitamin között, ám ha mégis ezt tennénk, a D-vitamin mindenképpen előkelő helyet foglalna el a listán. Kulcsfontosságú nemcsak immunrendszerünk, csontjaink egészségéhez, hanem számos krónikus betegség megelőzéséhez is.

Habár modern életmódunk és táplálkozásunk miatt egyre nehezebb hozzájutnunk, szerencsére ma már kedvünkre választhatunk a D-vitamin-tartalmú kiegészítők közül. Ezekkel könnyen és gyorsan pótolhatjuk ezt az alapvető vitamint, minden egyes nap.

A Netamin Webshopban D-vitamin-tartalmú termékek széles kínálata áll rendelkezésedre: különböző hatóanyag-tartalommal és kiszerelésben, akár 100%-ban vegán változatban is! 

Felhasznált irodalom
hollandandbarrett.com/the-health-hub/vitamins-and-supplements/vitamins/what-is-a-vitamin/

hu.wikipedia.org/wiki/Kolekalciferol

ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

dietless.hu/d-vitamin-kalciferol-az-eros-csontokert/

webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11785/a-d-vitamin-jelentosege-szervezetunkben

clincalc.com/blog/2015/07/vitamin-d2-ergocalciferol-vs-d3-cholecalciferol/

vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=3473

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24400428/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440113/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30609781/

Takács I., Benkő I, dr. Toldy E., et al. Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Magyar Orvos, Szupplementum, 2014/1:5-26.

qubit.hu/2021/12/06/frissult-es-valtozott-a-d-vitamin-potlasanak-szakmai-ajanlasa

mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108

nature.com/articles/s41430-020-0558-y

vitamindwiki.com/No+%E2%80%93+10+minutes+per+day+of+sun-UVB+is+NOT+enough

webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/1982/koros-d-vitaminhiany-az-angolkor

healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms

my.clevelandclinic.org/health/articles/15050-vitamin-d--vitamin-d-deficiency

health.harvard.edu/healthbeat/9-things-that-can-undermine-your-vitamin-d-level

nestlehealthscience.com.au/sites/default/files/2020-04/wod15-patient_brochure%20-%20lo.pdf
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin D3-vitamin + olívaolaj 3000 NE kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér