fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
B2 vitamin (riboflavin)

B2 vitamin (riboflavin)

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, a szervezet nem tudja raktározni, ezért mindennap ügyelnünk kell a megfelelő mennyiség bevitelére a táplálkozás vagy vitaminkészítmény révén. A B2 (riboflavin) vitamint az emberi bélflóra is termeli, de vitaminkomplexek alkotóelemeiként is alkalmazzák.

B2 vitamin

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, a szervezet nem tudja raktározni, ezért  mindennap ügyelnünk kell a megfelelő mennyiség bevitelére a táplálkozás vagy vitaminkészítmény révén.

A B2 (riboflavin) vitamint az emberi bélflóra is termeli, de vitaminkomplexek alkotóelemeiként is alkalmazzák. A riboflavin a sejtlégzéshez nélkülözhetetlen a dehidrogenázok csoportjába tartozó flavoproteinek koenzime. A sejtekben végbemenő oxidációs folyamatok segédanyagaként a zsírok, aminosavak, szénhidrátok lebontásában és átalakításában van szerepe. A B2 vitamin hatása: fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A B2 vitamin a nyálkahártyák épségének megőrzésében is szerepet játszik. Egészséges tőle a bőr, köröm, haj. Segít a szemünk egészségének a fenntartásában, javítja a látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, enyhíti a szem fáradtságát. Hatásos a migrénes rohamok gyakoriságának és erejének csökkentésében.

A B2 vitamin hiánya következtében az ínyen, nyelven, szájzugban gyulladás, illetve berepedezés jön létre, a vörösvérsejtek érése károsodik, a bőr hámlik, viszket, a faggyúmirigyek begyulladnak.

Mennyi B12 vitaminra van szüksége a szervezetednek?

Bizonyos fokig a riboflavinszükséglet is arányos az energiabevitellel, felnőtteknek 1,2-1,6 mg a napi szükséglet, idős korban különösen fontos a bevitelről gondolkodni. A főzési veszteség 20%. Stresszes állapotban megnő a vitaminszükséglet. Főbb riboflavinforrások a tej és tejtermékek, a tojás, búzacsíra, búzakorpa, sárgaborsó, lencse, szója, szárazbab, tojássárgája, sajtok, brokkoli, élesztő.

A riboflavin javíthatja a Parkinson-betegek motorikus funkcióit. A kutatás szerint B2 vitamin adása és a vörös húsok étrendből való teljes kiiktatása segíthet. A vizsgálat során 8 óránként 30 mg riboflavint adtak, és teljesen kivonták a betegek étrendjéből a vörös húst. A betegek motorikus funkciói már 3 hónap elteltével jelentősen javultak, és 6 hónap után az átlagos motoros kapacitás (a Hoehn-Yahr skála szerint) 44 százalékról 71 százalékra nőtt. Jobban aludtak éjjel, javult a gondolkodásuk, nőtt a motivációjuk, a depresszió pedig már 2 hét kezelés után csökkent. Néhány igen súlyos állapotban levő beteg már a kezelés harmadik napján képes volt az ágyban helyzetváltoztatásra.

Más kutatások kimutatták, hogy a lakosság mintegy 10-15 százalékánál alacsony a riboflavin-státusz. Egy Ausztrál vizsgálat kimutatta, hogy a C- és E-vitaminok gátolják a szürkehályog kialakulását. A Sydney Egyetem kutatói most azt mutatták ki, hogy multivitamin-készítmények, különösen az A- és B-vitamint tartalmazóak, is pozitív hatással rendelkeznek e téren.

A pajzsmirigy működésére is hatássasl van a B-vitamin fogyasztás!

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk. Szabályozza szervezetünk anyagcseréjét, energia felhasználását, a súlygyarapodást-és csökkenést, hogy jól vagy rosszul alszunk, és még sorolhatnánk. Az oxidatív stressz a sejtek oxidatív sérülése, amelyet a szabad gyökök okoznak. Vizsgálatok kimutatták, hogy összefüggés van az oxidatív stressz, valamint a degeneratív betegségek kialakulása és az öregedési folyamatok között, így nem kétséges, hogy az antioxidánsok valóban jók szervezetünk számára azáltal, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyökök negatív hatásait. Főleg a béta-karotin (A-vitamin), a C-és E-vitamin, a szelén, a jód segítenek, hogy a pajzsmirigy semlegesíteni tudja az oxidatív stressz hatásait. Pajzsmirigy túltermelés esetén a B2-, B3- és B6-vitaminok szintén fontosak.

Felhasznált irodalom
Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 66-68 Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 43 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 57 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 19-20 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 123-127 Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 54 A B-vitaminok hiányai és tünetei www.webbeteg.hu 2011.08.03 Larsen, H.R.: A riboflavin előnyös a Parkinson-kórban High doses of riboflavin and the elimination of dietary red meat promote the recovery of some motor functions in Parkinson’s disease patients. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, Vol. 36, October 2003, pp. 1409-17. Multivitaminok és szürkehályog Journal of Ophtalmology 132, 2001; 19-26 Herczeg A.: Vitamin kisokos (a B2 és B6 vitamin) Baba Magazin 2000.01.27. Zsupos I.: Hogyan táplálkozzunk a pajzsmirigy egészségéért? Ízek és Érzések 2012.06.02. Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
B-vitaminok – Mit érdemes tudnod róluk?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér