A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, a szervezet nem tudja raktározni, ezért mindennap ügyelnünk kell a megfelelő mennyiség bevitelére a táplálkozás vagy vitaminkészítmény révén.
A B2 (riboflavin) vitamint az emberi bélflóra is termeli, de vitaminkomplexek alkotóelemeiként is alkalmazzák. A riboflavin a sejtlégzéshez nélkülözhetetlen a dehidrogenázok csoportjába tartozó flavoproteinek koenzime. A sejtekben végbemenő oxidációs folyamatok segédanyagaként a zsírok, aminosavak, szénhidrátok lebontásában és átalakításában van szerepe. A B2 vitamin hatása: fontos szerepet töltenek be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben. A B2 vitamin a nyálkahártyák épségének megőrzésében is szerepet játszik. Egészséges tőle a bőr, köröm, haj. Segít a szemünk egészségének a fenntartásában, javítja a látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, enyhíti a szem fáradtságát. Hatásos a migrénes rohamok gyakoriságának és erejének csökkentésében.
A B2 vitamin hiánya következtében az ínyen, nyelven, szájzugban gyulladás, illetve berepedezés jön létre, a vörösvérsejtek érése károsodik, a bőr hámlik, viszket, a faggyúmirigyek begyulladnak.
Mennyi B12 vitaminra van szüksége a szervezetednek?
Bizonyos fokig a riboflavinszükséglet is arányos az energiabevitellel, felnőtteknek 1,2-1,6 mg a napi szükséglet, idős korban különösen fontos a bevitelről gondolkodni. A főzési veszteség 20%. Stresszes állapotban megnő a vitaminszükséglet. Főbb riboflavinforrások a tej és tejtermékek, a tojás, búzacsíra, búzakorpa, sárgaborsó, lencse, szója, szárazbab, tojássárgája, sajtok, brokkoli, élesztő.
A riboflavin javíthatja a Parkinson-betegek motorikus funkcióit. A kutatás szerint B2 vitamin adása és a vörös húsok étrendből való teljes kiiktatása segíthet. A vizsgálat során 8 óránként 30 mg riboflavint adtak, és teljesen kivonták a betegek étrendjéből a vörös húst. A betegek motorikus funkciói már 3 hónap elteltével jelentősen javultak, és 6 hónap után az átlagos motoros kapacitás (a Hoehn-Yahr skála szerint) 44 százalékról 71 százalékra nőtt. Jobban aludtak éjjel, javult a gondolkodásuk, nőtt a motivációjuk, a depresszió pedig már 2 hét kezelés után csökkent. Néhány igen súlyos állapotban levő beteg már a kezelés harmadik napján képes volt az ágyban helyzetváltoztatásra.
Más kutatások kimutatták, hogy a lakosság mintegy 10-15 százalékánál alacsony a riboflavin-státusz. Egy Ausztrál vizsgálat kimutatta, hogy a C- és E-vitaminok gátolják a szürkehályog kialakulását. A Sydney Egyetem kutatói most azt mutatták ki, hogy multivitamin-készítmények, különösen az A- és B-vitamint tartalmazóak, is pozitív hatással rendelkeznek e téren.
A pajzsmirigy működésére is hatássasl van a B-vitamin fogyasztás!
A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk. Szabályozza szervezetünk anyagcseréjét, energia felhasználását, a súlygyarapodást-és csökkenést, hogy jól vagy rosszul alszunk, és még sorolhatnánk. Az oxidatív stressz a sejtek oxidatív sérülése, amelyet a szabad gyökök okoznak. Vizsgálatok kimutatták, hogy összefüggés van az oxidatív stressz, valamint a degeneratív betegségek kialakulása és az öregedési folyamatok között, így nem kétséges, hogy az antioxidánsok valóban jók szervezetünk számára azáltal, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyökök negatív hatásait. Főleg a béta-karotin (A-vitamin), a C-és E-vitamin, a szelén, a jód segítenek, hogy a pajzsmirigy semlegesíteni tudja az oxidatív stressz hatásait. Pajzsmirigy túltermelés esetén a B2-, B3- és B6-vitaminok szintén fontosak.