fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

B3-vitamin: Niacin

A B3-vitaminnak a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. Ezen kívül hozzájárul az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Olvasd el cikkünket, hogy még többet megtudj róla!

B3 vitamin

B-vitaminokról szóló cikksorozatunkban most a B3-vitaminról, más néven niacinról írunk részletesebben. 

A B3-vitaminnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. A niacin a szöveti oxidoredukciós folyamatokban résztvevő koenzimek alkotórésze. Hozzájárul az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. A vízháztartás szabályozásában is részt vesz ezért az egészséges bőrhöz is nélkülözhetetlen. A niacin emellett az izmok, az idegek és a DNS regenerációjára is hatással van. A B3-vitamin hatására mérsékelhető egyes esetekben a migrénes fejfájás, a depresszió. Csökkentheti a magas vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet. A fiatalkori cukorbetegség egyes eseteiben niacin szedésével csökkenthető a szervezet inzulinszükséglete.

Amerikai vizsgálat szerint a gyomorsavhiány sok esetben B3-vitaminnal kezelhető. A niacint sikeresen alkalmazzák a magas koleszterinszint csökkentésére, az LDL-(rossz koleszterin) szintjét csökkenti, míg növeli a HDL (a jó) koleszterinét. A homocisztein-szintet viszont növelheti, de ez ellensúlyozható folsav, B6- valamint B12-vitamin adásával.

Miből tudod fedezni a szervezeted B3-vitamin szükségletét?

Niacinban gazdag – a növényi élelmek közül - zöldségfélék és a barna kenyér. A teljes kiőrlésű gabonatermékek, a különböző zöldségek és gyümölcsök, olajos magvak, sörélesztő, száraz hüvelyesek, burgonya, tej és tejtermékek. Az állati élelmiszerekben nem kötött formában található, ezért majdnem 100%-osan hasznosul, a növényi eredetű élelmiszerekből nehezebb a felszívódás. Triptofánból – a fehérjék egyik alkotóeleméből - is átalakulás útján keletkezhet niacin: 1 mg niacinekvivalens = 1 mg nikotinsav = 60 mg triptofán. Triptofánforrások a növényi fehérjék, kivéve a kukoricát. A tápanyagokkal felvehető ajánlott mennyiség naponta 13-16 milligramm niacin. A niacin az élelmiszerekben viszonylag stabil a melegítéssel, főzéssel és hosszabb tárolássa szemben. A készítési veszteség átlagosan kevesebb, mint 10%.

Milyen jelei lehetnek, ha túl keveset viszel be belőle?

A niacinhiány következtében dermatitisz, hasmenés és demencia is kialakulhat. A niacin hiánya negatív személyiségváltozást idéz elő. Továbbá étvágytalanságot, súlyveszteséget, rosszullétet, álmatlanságot, szédülést és pellagrát is okozhat. A niacinhiány tulajdonképpen fehérjeszegény táplálkozás következtében alakulhat ki, ami manapság nagyon ritka a fejlett országokban. Az idült alkoholistáknak magas a pellagra-kockázata szegényes étrendjük miatt.

Lehetséges túladagolni a niacint?

A túladagolás az erek kitágulását, néha hőhullámokat, bőrkiütéseket, viszketést, hányingert és hányást okoz. Túlzott bevitele nagyon ritkán fordul elő. A niacin megemelheti a homociszteinszintet, de ezt a hatást könnyedén ellensúlyozni lehet folsav, valamint B6 és B12-vitamin adásával. A niacint (de nem a niacinamidot) a napi ajánlott bevitel több mint kétszázszoros adagjában írják fel a magas vérzsírszintek (lipidszintek) befolyásolására. Ilyen adagok jelentős elpirulást, viszketést, májkárosodást, bőrrendellenességet, köszvényt, és csökkent glükóztoleranciát (szőlőcukor-terhelésre kórosan megemelkedik a vércukorszint) okozhatnak.

Felhasznált irodalom
Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 112-115
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 43-44
Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 58
Kürti G.: Vitamin abc, Puelo Kiadó, 2004, 21-22
Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 128-132
Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 54
Niacin: B3-vitamin: Miért fontos? www.webbeteg.hu - B. M. , szakfordító 2012.01.30
Mit érdemes tudni a B3-vitaminról (a niacinról)? www.webbeteg.hu - B. M. , szakfordító 2011.07.08
Niacinhiány, niacintöbblet MSD Orvosi kézikönyv a családban Merck 2009-02-24 Melania Kiadó, 1999.
Niacin és emésztési problémák Journal of Orthomolecular Medicine, Vol. 16, No. 4, 4, 2001, pp. 225-37
A niacin-kezelés emeli a homocisztein-szintet American Heart Journal, Vol. 138, Dec 1999, pp. 1082-27
Niacinhiány MSD Orvosi Kézikönyv 2004 Merck 2004-11-29
A biztonság és a vitaminok hatékonysága The safety and efficacy of vitamins.
Journal of Orthomolecular Medicine, Special Issue, Vol. 18, 3rd and 4th Quarters, 2003.
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal