fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

B5 vitamin: pantoténsav

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, legjelentősebb szerepük az idegrendszerben, az emésztőrendszerben és a bőrgyógyászati területeken mutatkozik. Az élelmiszerekkel minden nap be kell juttatni őket, mivel a felesleget a vese kiválasztja. Ebből a cikkünkből most a B5-vitaminnal ismerkedhetsz meg részletesebben!

B5 vitamin

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, legjelentősebb szerepük az idegrendszerben, az emésztőrendszerben és a bőrgyógyászati területeken mutatkozik. Az élelmiszerekkel minden nap be kell juttatni őket, mivel a felesleget a vese kiválasztja.

A B5-vitamin a béta-alanin dihidroxi-dimetil-vajsavval acilezett származéka, az intermedier anyagcserében kulcsfontosságú koenzim-A alkotó része. E vegyület alkotórészeként a pantoténsav központi szerepet játszik a közti anyagcserében.

Mihez kell a B5-vitamin a szervezetnek?

Több mint száz fontos élettani reakcióban vesz részt, köztük a zsírsavak anyagcseréjében és a nemi hormonok szintézisében. A B5-vitamin a neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin, valamint az A-és a D-vitamin képződésében is részt vesz. Szerepe van az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, a zsírsavak szintézisében és bontásában, tehát az energiatermelő folyamatokban. A pantoténsav elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer kifejlődését. Életfontosságú a mellékvesék normális működéséhez.

A B5 vitamin segíti a szervezet védekező munkáját is, az ellenanyagok szintézise kapcsán. Hatásos fáradtság ellen, és a műtétek utáni gyógyulásban is, ezen kívül elősegíti a gyógyszerek szervezetből történő kiürülését. Továbbá segít csökkenteni a stresszt, energiát termel. Enyhíti továbbá a dohányzásról való leszokással járó elvonási tüneteket és az allergiás reakciókat.

A pantoténsav segít megőrizni a bőr és a haj egészségét. A hámszövetet táplálja, ezért felfekvés, babáknál pelenkakiütés kezelésére alkalmas. Egy Hong-Kong-i vizsgálat szerint a nemi fejlődés idején, a pubertáskorban a szervezet koenzim-A igénye megnő, ezáltal megnő a pantoténsavigény is, ami viszonylagos koenzimhiányhoz vezet. Ennek következményei a nem megfelelő zsíranyagcsere és az aknés bőrtünetek. A napi magas vitaminbevitel és a B5 vitamin bőrkrémben történő alkalmazása segített a bőr regenerálásában. A pantoténsav segített a súlycsökkentésben is.

Hogyan juthatsz elegendő pantoténsavhoz?

A pantoténsav forrásai a teljes kiőrlésű cereáliák, hüvelyesek, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina. Valószínűleg a bélbaktériumok termelte pantoténsav is hasznosul a szervezetben. Szinte minden élelmiszerben előforduló, stabil vitamin, csak savak, a sütőpor és a hő együttes hatására bomlik. A pantoténsav napi szükséglete felnőttek számára 10 mg. A főzési veszteség 30%.

Emberben valódi hiánytünetek vegyes táplálkozás esetén nem alakulnak ki. Az ember pantoténsav-szükséglete nem tisztázott kellőképpen. A fizikai erőkifejtés, súlyos idegkimerültség, stresszhelyzetek, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, illetve felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin hiány. Az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek fennállása esetén is gyakrabban fordul elő pantoténsav hiány. A súlyos B5-vitamin hiány tünetei depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, a lábujjak zsibbadása, bizsergése, vagy hasi görcs. Más betegség tünetei is lehetnek e tünetek, ezért ki kell vizsgáltatni a gyanút. Ahogy minden B-vitaminra igaz, úgy a B5-vitaminra is érvényes, hogy viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, ha viszont igen, akkor más B-vitamin-hiánnyal együtt jelentkezik.

Lehet belőle túl sokat fogyasztani?

Eddig nincs arra vonatkozó ismert adat, hogy a B5-vitamin többlet bármilyen tünetet okozna. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi ajánlott mennyiség túllépése semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben. A fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől.

Felhasznált irodalom
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 45 Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo kiadó, 2004, 23 Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 89-93 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 60 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 145-148 A B-vitaminok hiányai és tünetei www.webbeteg.hu 2011.08.03. B5- vitamin (pantoténsav) www.webbeteg.hu - B. M. , szakfordító 2011.06.26. B-5-vitaminnal legyőzhető az akne és az elhízás Journal of Orthomolecular Medicine, Vol. 12, No. 2, Second Quarter, 1997, pp. 99-114
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér