fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

B5 vitamin: pantoténsav

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, legjelentősebb szerepük az idegrendszerben, az emésztőrendszerben és a bőrgyógyászati területeken mutatkozik. Az élelmiszerekkel minden nap be kell juttatni őket, mivel a felesleget a vese kiválasztja. Ebből a cikkünkből most a B5-vitaminnal ismerkedhetsz meg részletesebben!

B5 vitamin

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, legjelentősebb szerepük az idegrendszerben, az emésztőrendszerben és a bőrgyógyászati területeken mutatkozik. Az élelmiszerekkel minden nap be kell juttatni őket, mivel a felesleget a vese kiválasztja.

A B5-vitamin a béta-alanin dihidroxi-dimetil-vajsavval acilezett származéka, az intermedier anyagcserében kulcsfontosságú koenzim-A alkotó része. E vegyület alkotórészeként a pantoténsav központi szerepet játszik a közti anyagcserében.

Mihez kell a B5-vitamin a szervezetnek?

Több mint száz fontos élettani reakcióban vesz részt, köztük a zsírsavak anyagcseréjében és a nemi hormonok szintézisében. A B5-vitamin a neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin, valamint az A-és a D-vitamin képződésében is részt vesz. Szerepe van az energiahordozó szénhidrátok lebontásában, a zsírsavak szintézisében és bontásában, tehát az energiatermelő folyamatokban. A pantoténsav elősegíti a sejtek felépítését, a normális növekedést és a központi idegrendszer kifejlődését. Életfontosságú a mellékvesék normális működéséhez.

A B5 vitamin segíti a szervezet védekező munkáját is, az ellenanyagok szintézise kapcsán. Hatásos fáradtság ellen, és a műtétek utáni gyógyulásban is, ezen kívül elősegíti a gyógyszerek szervezetből történő kiürülését. Továbbá segít csökkenteni a stresszt, energiát termel. Enyhíti továbbá a dohányzásról való leszokással járó elvonási tüneteket és az allergiás reakciókat.

A pantoténsav segít megőrizni a bőr és a haj egészségét. A hámszövetet táplálja, ezért felfekvés, babáknál pelenkakiütés kezelésére alkalmas. Egy Hong-Kong-i vizsgálat szerint a nemi fejlődés idején, a pubertáskorban a szervezet koenzim-A igénye megnő, ezáltal megnő a pantoténsavigény is, ami viszonylagos koenzimhiányhoz vezet. Ennek következményei a nem megfelelő zsíranyagcsere és az aknés bőrtünetek. A napi magas vitaminbevitel és a B5 vitamin bőrkrémben történő alkalmazása segített a bőr regenerálásában. A pantoténsav segített a súlycsökkentésben is.

Hogyan juthatsz elegendő pantoténsavhoz?

A pantoténsav forrásai a teljes kiőrlésű cereáliák, hüvelyesek, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina. Valószínűleg a bélbaktériumok termelte pantoténsav is hasznosul a szervezetben. Szinte minden élelmiszerben előforduló, stabil vitamin, csak savak, a sütőpor és a hő együttes hatására bomlik. A pantoténsav napi szükséglete felnőttek számára 10 mg. A főzési veszteség 30%.

Emberben valódi hiánytünetek vegyes táplálkozás esetén nem alakulnak ki. Az ember pantoténsav-szükséglete nem tisztázott kellőképpen. A fizikai erőkifejtés, súlyos idegkimerültség, stresszhelyzetek, hosszú ideig tartó antibiotikum-kúra, rosszul tápláltság, illetve felszívódási zavarok hatására is kialakulhat B5-vitamin hiány. Az alkoholizmus, a cukorbetegség, a dialízis és a bélbetegségek fennállása esetén is gyakrabban fordul elő pantoténsav hiány. A súlyos B5-vitamin hiány tünetei depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, a lábujjak zsibbadása, bizsergése, vagy hasi görcs. Más betegség tünetei is lehetnek e tünetek, ezért ki kell vizsgáltatni a gyanút. Ahogy minden B-vitaminra igaz, úgy a B5-vitaminra is érvényes, hogy viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, ha viszont igen, akkor más B-vitamin-hiánnyal együtt jelentkezik.

Lehet belőle túl sokat fogyasztani?

Eddig nincs arra vonatkozó ismert adat, hogy a B5-vitamin többlet bármilyen tünetet okozna. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi ajánlott mennyiség túllépése semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben. A fölösleges pantoténsavat a vesék választják ki. A kiválasztás erősen függ a felvett vitamin mennyiségétől.

Felhasznált irodalom
Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 45 Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo kiadó, 2004, 23 Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 89-93 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 60 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 145-148 A B-vitaminok hiányai és tünetei www.webbeteg.hu 2011.08.03. B5- vitamin (pantoténsav) www.webbeteg.hu - B. M. , szakfordító 2011.06.26. B-5-vitaminnal legyőzhető az akne és az elhízás Journal of Orthomolecular Medicine, Vol. 12, No. 2, Second Quarter, 1997, pp. 99-114
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér