A biotin kéntartalmú vitamin, a B-vitamin család tagja. Vízoldékony, a szervezetbe minden nap be kell juttatni, mert a vesén keresztül a felesleg eltávolításra kerül. A felnőtt szervezetnek napi 30-60 mikrogramm mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserét szabályozni tudja. A biotin túladagolásához ennek jelentős többszörösét, napi 900 mikrogrammot kellene huzamosabb ideig bevinnünk szervezetünkbe, ám mivel alapvetően vízben oldódó vitamin, a felesleg hamar ki tud ürülni szervezetünkből - valószínűleg ennek tulajdonítható, hogy nincsenek a biotin túladagolásáról ismert szakirodalmi adatok.
A biotinfüggő enzimeknek (karboxilázok) kulcsszerepük van a glükoneogenezisben, négy esszenciális aminosav lebontásában és a zsírsavak bioszintézisében. A dió, gyümölcsök, sörélesztő, tej, fényezetlen rizs, árpa, szójatermékek, zab, lencse tartalmazza.
Az aszkorbinsav hasznosításához is biotinra van szükség. A bélbaktériumok segítenek a szintézisében. A B2-, B6-, és A-vitaminnal szinergista hatású, egymást erősítik, a niacinnak segíti a munkáját a bőr egészségesen tartásában.
Segít az izomfájdalmak enyhítésében, csökkenti az arc és a test ekcémáját és a dermatitist. Fontos szerepet játszik a haj és a körmök egészségében. Segíthet megakadályozni a haj őszülését, és jó hatást értek el vele a hajhullás, kopaszság elleni küzdelemben. A gyenge és töredező körmöket megerősítheti.
Hiányában nagyfokú kimerültség, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak, haj és szőrzet kihullása, ekcéma, vagy bőrgyulladás jelentkezhet. Hiányához vezethet, ha valaki nagyobb mennyiségű nyers tojást eszik, mely megköti a biotint, de a magas koleszterin-szint és az egyoldalú táplálkozás is befolyásolhatja szervezetünk biotin-szintjét.
Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel.
A Netamin kínálatában jelenleg 2 biotin-tartalmú termék kapható: