fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jel

C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jel

A skorbutról már biztos hallottál és tanultad az iskolában is, hogy a C-vitamin hiánya okozza. De milyen jelei lehetnek még a C-vitamin hiánynak? Milyen mennyiségre van szüksége a szervezetednek, hogy jól működjön? Cikkünkben erről olvashatsz.

C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jelA C-vitamin az egyik legismertebb az összes vitamin közül, főleg azért, mert testünk számtalan módon hasznosítja, pl. az immunrendszer, porcok, kötőszövetek védelmére. Nem is csoda, hogy ez talán a leggyakrabban szedett étrend-kiegészítők egyike. Sokan azonban mégsem jutnak megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz, ami pedig rengeteg negatív következménnyel járhat. De honnan tudhatjuk, hogy többre van szükségünk C-vitaminból? Most összeszedtünk 8 jelet, amely arra utal, C-vitamin hiányod lehet!

1. Lassan gyógyuló sebek

A C-vitamin fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásának folyamatában, így ha azt veszed észre, hogy az apró vágások, karcok is csak lassan tűnnek el a testedről, kezdj el gyanakodni: több C-vitaminra van szükséged!

2. Orrvérzés, ínyvérzés

C-vitaminra szintén nagy mértékben szüksége van a szervezetednek ahhoz, hogy egészségesen tartsa az ereket, de a vér megfelelő alvadásához is fontos. Hiányát így jelezheti az is, ha például gyakran vérzik az orrod, vagy rendszeresen elkezd vérezni az ínyed, mikor fogat mosol.

C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jel3. Hízás

Hogy pontosan milyen összefüggés van, azt jelenleg is kutatják az orvosok, az azonban biztos, hogy van kapcsolat a C-vitamin alacsony szintje és a testzsír mennyiségének növekedése közt. Vagyis, ha fogyás a célod, érdemes figyelned a megfelelő C-vitamin bevitelre is.

4. Száraz, ráncos bőr

A C-vitamin egy antioxidáns, amely sok más mellett a bőr egészségéért is felelős. Gyakori megfigyelés épp ezért, hogy ha valaki elkezd egészségesebben enni, több zöldséget és gyümölcsöt, így pedig C-vitamint fogyasztani, a bőre látványosan simább, élettel telibb lesz. Nem véletlen az sem, hogy egyre több C-vitamin-tartalmú bőrápoló termék létezik.

C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jel5. Fáradtság, idegesség

Természetesen a fáradtságnak és az idegeskedésnek ezer oka lehet, de ha ez rendszeresen jelen van, akár „indokolatlanul” is, annak oka lehet a C-vitamin hiánya is. Több kutatást is végeztek a témában, mely egyértelmű eredményekkel szolgált: azok, akik vitaminhiányban szenvednek, sokkal hamarabb érzik fáradtnak magukat, és sokkal ingerlékenyebbek általánosságban.

6. Gyenge immunrendszer

Ez talán a C-vitamin legismertebb pozitív tulajdonsága, hogy megvédi a szervezetünket a betegségektől, és erősíti az immunrendszerünket. Épp ezért, ha sokszor vagy megfázva, az utalhat a C-vitamin hiányára is.

C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jel7. A látás romlása

A kutatások itt ugyan még kezdeti fázisban járnak, de az eredmények arra engednek következtetni, hogy a C-vitamin hiánya a látás romlásához, és a szembetegségek rosszabbodásához is vezethet.

8. Skorbut

A XVIII. század kezdetéig a skorbut halálos betegségnek számított, amely pont a C-vitamin hiánya miatt alakult ki. Manapság már ritkán hallani erről, de fontos megjegyezni, hogy a betegség nem halt ki, és akár ma is kialakulhat azoknál, akik 10 milligrammnál is kevesebb C-vitamint juttatnak a szervezetükbe naponta.

C-vitamin hiány: ez a 8 legfőbb figyelmeztető jelMennyi C-vitaminra van szükséged, hogy ne alakuljon ki hiány?

C-vitaminból az ajánlott napi mennyiség a szervezet minimális igényének kielégítésére a nők számára 75 mg, férfiaknak 90 mg, gyermekeknek pedig 1–3 éves korig 15 mg, 4–8 éveseknek 25 mg, és 9–13 év között 45 mg. Fontos: ez a minimum, vagyis ennél kevesebb egész biztos, hogy bajt okoz, de az igazság az, hogy a legtöbb embernek ennél jóval többre van szüksége. Nem megfelelő étrend, stressz, betegségek, dohányzás, alkoholfogyasztás: ezek mind-mind növelik a test C-vitamin szükségletét.

Ha további részletekre vagy kíváncsi a C-vitamin szedéséről, ide kattintva mindent megtalálsz! 

Felhasznált irodalom
webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-vitamin-c-deficiency
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér