Mindannyiunk számára már gyerekkorunk óta ismertek a klasszikus, borsóval készült házi ételek, a főzelék vagy a borsóleves, de kevesen tudjuk, hogy valójában milyen pozitív hatással van szervezetünkre a borsó. Egy kis kutatás után garantáltan másképp tekintünk majd nagymamáink híres borsólevesére is.
Azok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, de közben a finom ételekről sem szeretnének lemondani, tökéletes választás a zöldborsó. A hazánkban is népszerű hüvelyes zöldség nem csak a zöldségrajongók kedvence, ráadásul, ha éppen nincs szezonja, friss borsó helyett mirelit változatban is kapható egész évben, szinte minden üzletben.
A zöldborsót a legegészségesebb zöldségfajták közé sorolhatjuk, hiszen finom ízén kívül rengeteg jótékony hatással bír. A legelső ilyen tulajdonság a zöldborsó magas rosttartalma. A zöldségekben található rostok a vízben oldódó, oldható rostok kategóriájába tartoznak, segítik az emésztőrendszer egészségének megőrzését és a fontos tápanyagok felszívódását. A magas rosttartalmú ételek különösen jótékony hatásúak a cukorbetegekre és a túlsúllyal küzdőkre nézve, hiszen segítik a glükóz optimális felszívódását, a koleszterinszint csökkentését és az inzulinszint kiegyensúlyozását.
A zöldborsó magas rost és protein tartalma mellett rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A borsó rendkívül jó K, C, B1 és A vitamin forrás, ezen kívül pedig sok mangánt, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, így járulva hozzá anyagcserénk egészségéhez. A zöldborsó gazdag fitonutriensekben is, amelyek olyan természetes, növényi eredetű tápanyagok, amelyek jó hatással vannak szervezetünkre, a borsót tekintve például rákmegelőző hatással is bírnak. A borsó esetében magas izoflavonoid tartalomról beszélhetünk, amely bizonyítottan hatékony a mellrák és a prosztatarák kialakulásának megelőzésében.
Sokan nem tudják, hogy a zöldborsó hüvelye is ehető, sőt rendkívül finom is, így ha van lehetőségünk friss, hüvelyes zöldborsót venni a piacon, vagy van lehetőségünk magunknak termeszteni, bátran próbáljuk ki megszokott vagy új receptjeinket egész, hüvelyes zöldborsóval. A borsó hüvelye szintén rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A friss, ropogós zöldborsót hüvelyével együtt nyersen is fogyaszthatjuk.