fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
E-vitamin – a méltatlanul alábecsült vitamin és pozitív hatásai az agyműködésre

E-vitamin –egy alábecsült vitamin és pozitív hatásai az agyműködésre

Egy nyugati társadalomban az emberek 90%-a nem fogyaszt elegendő E-vitamint. Az emberek fele még a hivatalosan ajánlott napi bevitel (RDA) felét sem fogyasztja, pedig ennek a különösen fontos antioxidánsnak nem csak a szabad gyökök elleni küzdelemben van jelentős szerepe, de az optimális agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

CognitionEgy nyugati társadalomban az emberek 90%-a nem fogyaszt elegendő E-vitamint. Az emberek fele még a hivatalosan ajánlott napi bevitel (NRV) felét sem fogyasztja, pedig ennek a különösen fontos antioxidánsnak nem csak a szabad gyökök elleni küzdelemben van jelentős szerepe, de az optimális agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns, legjobb természetes forrásai a növényi olajok, a gabonacsírák, a magvak és diófélék, és a zöld leveles zöldségek.1 Szabad gyökök elleni hatása miatt a „fiatalság vitaminja”-ként szokták emlegetni, de emellett főleg a keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt szedik.

Az eddigi tudományos kutatások elsősorban az E-vitaminnak a szív- és érrendszerre, a rákos megbetegedésekre és szem egészségére gyakorolt hatását vizsgálták. A svédországi Karolinska Intézet legfrissebb kutatásai azonban rámutattak, hogy a vér E-vitamin-tartalma az agyműködésben is fontos szerepet játszik. Egy publikációjukban összefüggést találtak az agyműködési zavarok megnövekedett kockázata és a vér alacsony E-vitamin szintje között.2

Fontos azonban tudni, hogy az E-vitamin a természetben 4-féle tokoferol és 4-féle tokotrienol formájában van jelen. Az enyhe kognitív károsodás (mild cognitive impairment, MCI) kockázata 15%-kal volt alacsonyabb azoknál, akiknek a vérében legmagasabb volt a tokoferolok szintje, és 8%-kal volt alacsonyabb azoknál, akiknek a vérében legmagasabb volt a tokotrienolok szintje.

Érdekes továbbá az is, hogy agyvérzés esetén az E-vitamin úgy tűnik, erős védelmet tud nyújtani az agysejtek sérülésével szemben. Az Ohio-i Egyetem kutatói komoly klinikai vizsgálatokat folytattak le ezen a téren és nagyon pozitív eredményeket találtak. Chandan Sen professzor és csapata kimutatta, hogy az E-vitamin alfa-tokotrienol nevű formája komoly védelmet tud nyújtani agyvérzés esetén az agysejteknek, és a felépülésükben is segítségükre van.3 A vizsgálatok ezen a téren jelenleg is zajlanak, de az eddigi eredmények is nagyon ígéretesek!

A legújabb kutatások már az E-vitamin és a neurodegeneratív (az emberi agy idegsejtjeit érintő) betegségek közötti összefüggéseket vizsgálják. Ezen betegségek közé tartozik az Alzheimer-kór és egyéb demenciák, illetve a Parkinson-kór is. Az E-vitaminnak feltehetően a megelőzésben és a betegségek előrehaladásának lassításában is szerepe lehet, azonban úgy tűnik, hogy ehhez a pozitív hatáshoz nem elegendő csupán alfa-tokoferolt fogyasztani.4-8 Ez fontos információ, hiszen az E-vitamin kiegészítők gyakran kizárólag ezt a formát tartalmazzák.

Érdemes tehát mindenképp odafigyelnünk az E-vitamin megfelelő bevitelére, fiataloknak és időseknek egyaránt! Figyeljünk oda az E-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztására, vagy egészítsük ki a táplálkozásunkat multivitamin-készítménnyel, vagy E-vitamin kiegészítővel!

Szeretettel és üdvözlettel:

Benkovics Péter

életmód-tanácsadó

netamin.hu


Hivatkozások:

1 hods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

2 nutraingredients-usa.com/Article/2012/08/28/Vitamin-E-shows-cognitive-function-benefits-Study

3 nutraingredients.com/Article/2010/01/13/Vitamin-E-may-boost-brain-health-after-stroke

4 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6645610/

5 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22575671/

6 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20373187/

7 hindawi.com/journals/omcl/2019/9426867/

8 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651353/

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Természetes E-vitamin komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér