fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
E-vitamin – a méltatlanul alábecsült vitamin és pozitív hatásai az agyműködésre

E-vitamin –egy alábecsült vitamin és pozitív hatásai az agyműködésre

Egy nyugati társadalomban az emberek 90%-a nem fogyaszt elegendő E-vitamint. Az emberek fele még a hivatalosan ajánlott napi bevitel (RDA) felét sem fogyasztja, pedig ennek a különösen fontos antioxidánsnak nem csak a szabad gyökök elleni küzdelemben van jelentős szerepe, de az optimális agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

CognitionEgy nyugati társadalomban az emberek 90%-a nem fogyaszt elegendő E-vitamint. Az emberek fele még a hivatalosan ajánlott napi bevitel (NRV) felét sem fogyasztja, pedig ennek a különösen fontos antioxidánsnak nem csak a szabad gyökök elleni küzdelemben van jelentős szerepe, de az optimális agyműködéshez is nélkülözhetetlen.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns, legjobb természetes forrásai a növényi olajok, a gabonacsírák, a magvak és diófélék, és a zöld leveles zöldségek.1 Szabad gyökök elleni hatása miatt a „fiatalság vitaminja”-ként szokták emlegetni, de emellett főleg a keringési rendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt szedik.

Az eddigi tudományos kutatások elsősorban az E-vitaminnak a szív- és érrendszerre, a rákos megbetegedésekre és szem egészségére gyakorolt hatását vizsgálták. A svédországi Karolinska Intézet legfrissebb kutatásai azonban rámutattak, hogy a vér E-vitamin-tartalma az agyműködésben is fontos szerepet játszik. Egy publikációjukban összefüggést találtak az agyműködési zavarok megnövekedett kockázata és a vér alacsony E-vitamin szintje között.2

Fontos azonban tudni, hogy az E-vitamin a természetben 4-féle tokoferol és 4-féle tokotrienol formájában van jelen. Az enyhe kognitív károsodás (mild cognitive impairment, MCI) kockázata 15%-kal volt alacsonyabb azoknál, akiknek a vérében legmagasabb volt a tokoferolok szintje, és 8%-kal volt alacsonyabb azoknál, akiknek a vérében legmagasabb volt a tokotrienolok szintje.

Érdekes továbbá az is, hogy agyvérzés esetén az E-vitamin úgy tűnik, erős védelmet tud nyújtani az agysejtek sérülésével szemben. Az Ohio-i Egyetem kutatói komoly klinikai vizsgálatokat folytattak le ezen a téren és nagyon pozitív eredményeket találtak. Chandan Sen professzor és csapata kimutatta, hogy az E-vitamin alfa-tokotrienol nevű formája komoly védelmet tud nyújtani agyvérzés esetén az agysejteknek, és a felépülésükben is segítségükre van.3 A vizsgálatok ezen a téren jelenleg is zajlanak, de az eddigi eredmények is nagyon ígéretesek!

A legújabb kutatások már az E-vitamin és a neurodegeneratív (az emberi agy idegsejtjeit érintő) betegségek közötti összefüggéseket vizsgálják. Ezen betegségek közé tartozik az Alzheimer-kór és egyéb demenciák, illetve a Parkinson-kór is. Az E-vitaminnak feltehetően a megelőzésben és a betegségek előrehaladásának lassításában is szerepe lehet, azonban úgy tűnik, hogy ehhez a pozitív hatáshoz nem elegendő csupán alfa-tokoferolt fogyasztani.4-8 Ez fontos információ, hiszen az E-vitamin kiegészítők gyakran kizárólag ezt a formát tartalmazzák.

Érdemes tehát mindenképp odafigyelnünk az E-vitamin megfelelő bevitelére, fiataloknak és időseknek egyaránt! Figyeljünk oda az E-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztására, vagy egészítsük ki a táplálkozásunkat multivitamin-készítménnyel, vagy E-vitamin kiegészítővel!

Szeretettel és üdvözlettel:

Benkovics Péter

életmód-tanácsadó

netamin.hu


Hivatkozások:

1 hods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

2 nutraingredients-usa.com/Article/2012/08/28/Vitamin-E-shows-cognitive-function-benefits-Study

3 nutraingredients.com/Article/2010/01/13/Vitamin-E-may-boost-brain-health-after-stroke

4 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6645610/

5 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22575671/

6 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20373187/

7 hindawi.com/journals/omcl/2019/9426867/

8 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651353/

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Természetes E-vitamin komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal