Az epehólyag nem tűnik kifejezetten fontos szervnek, a legtöbben talán soha nem is gondolunk rá. Pedig valójában rendkívül fontos szerepet tölt be az emésztésünkben, és habár méretét tekintve apró szerv, ha megbetegszik, akkor egészen komoly problémákat tud okozni. Az epehólyag rendellenességek a leggyakoribb és legköltségesebb emésztőrendszeri betegségek közé tartoznak. Ne vegyük hát félvállról az epehólyagot: ismerjük meg a működését és tudatosan ügyeljünk az egészségére!
Mi az az epehólyag?
Az epehólyag (cholecysta) a hasüregben, a máj alatt elhelyezkedő, körte alakú, páratlan szervünk. Elsődleges funkciója az epe koncentrálása (10-szeresre) és tárolása. Az epe a máj által termelt sárgásbarna, sűrű folyadék, mely a zsírok lebontásáért felel.
Az epehólyag, a májjal és az epevezetékekkel közösen, része az úgynevezett eperendszernek.
Az epe az epehólyagban raktározódik, amíg nincs szükség rá az emésztéshez. Az epehólyag falát jó felszívóképességű nyálkahártya borítja, mely koncentrálja a tárolt epét. Amikor az étel bekerül a vékonybélbe, egy kolecisztokinin nevű hormon szabadul fel, ami jelez az epehólyag számára, arra késztetve, hogy összehúzódjon és kiürítse az epeváladékot a vékonybélbe, a közös epevezetéken keresztül.
Az epe segíti az emésztés folyamatát a zsírok lebontásával. Ezenkívül az epével távoznak a májból a vízben nem oldódó anyagcsere-végtermékek a patkóbélbe, ami a vékonybél egy része.
Bár az epehólyag nem létfontosságú szerv, de érdemes egészségesen tartani, hiszen nem megfelelő működés esetén fájdalmas epekőproblémákat okozhat.
Mi az az epekő?
Az epe betegségei közül az epekövesség a leggyakoribb: a magyarok mintegy hatodának fejlődik ki élete folyamán epeköve az epehólyagban vagy az epevezetékben. A nők körében négyszer gyakoribb ez a betegség, mint a férfiak között.
Az epekövek úgy alakulnak ki, hogy az epeváladék szilárd masszává áll össze, amely akár golflabdányi méretű is lehet. Epekövek akkor keletkeznek, ha a máj anyagcsere-folyamatai zavart szenvednek, és emiatt az epe összetétele megváltozik.
Az epeköveknek több fajtája is van, attól függően, hogy miből állnak. Az epekövek többsége, mintegy 80%-a két csoportba sorolható: koleszterinkő, ami megszilárdult koleszterinből áll, és koleszterintartalmú kevert kő, ami nagyrészt koleszterinből áll, de kalciumot, epefestéket és egyéb, az epéből kivált alkotórészeket is tartalmaz. A fennmaradó 20% pigmentkő, amiben kalcium és bilirubin (az epeváladék egyik összetevője) van.
Miért alakul ki az epekő?
Az epekövek kialakulására hajlamosít az elhízás, a sok zsírt és koleszterint és kevés rostot tartalmazó étrend, az ülő életmód. Ilyenkor ugyanis az epében is megnő a koleszterin koncentrációja. Hasonló folyamat zajlik le ugyanakkor éhezés és drasztikus fogyókúra során is, ezért ezek is kerülendők.
Az epekő kialakulásának kockázata megemelkedik 40 év felett, cukorbetegség, májbetegség, terhesség esetén, ösztrogén tartalmú gyógyszerek (pl. fogamzásgátló vagy hormonterápia) szedésétől. Ahogy már említettük, nőknél jóval gyakoribb az előfordulása, valamint örökletes tényezők is szerepet játszanak, mert a kőképződés egy-egy családban halmozottan előfordulhat.
Milyen panaszokat okozhat az epekő?
Az epeköves betegek kb. kétharmada panaszmentes, sok esetben csak egy hasi ultrahangvizsgálat során derül ki, hogy epekövek találhatók az epehólyagban.
Ha mégis kialakulnak tünetek, azokat elsősorban a kövek epeutakba kerülése okozza, ami akadályozza az epe kiürülését az epehólyagból a patkóbélbe (epeúti kövesség) vagy elzárja az epehólyag nyílását az epeút felé.
Jellemző tünetek az epegörcs, a hányinger vagy hányás, a gyakori böfögés. Az epegörcs a jobb bordaív alatt hirtelen jelentkező görcsös hasi fájdalom, ami a jobb lapocka irányába sugározhat. Hányingerrel, hányással, hasmenéssel, lázzal is együtt járhat.
Melyek az epekő lehetséges szövődményei?
A kezeletlen epekövesség sárgasághoz vezethet, hasnyálmirigy-, epehólyag- vagy epevezeték-gyulladást, illetve bélelzáródást okozhat bizonyos esetekben.
Mit tudsz tenni az egészséges epehólyagért?
- Túlsúly esetén szabadulj meg a súlyfeleslegtől, de ügyelj arra, hogy ez lassan, fokozatosan történjen. A drasztikus vagy jojó diétázás hatására a máj több koleszterint juttat az epeváladékba, felborítva ezzel a koleszterin és epesavak normál egyensúlyát. A fölös koleszterin kicsapódik, epekő formájában.
- Egy 2016-os áttekintő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti az epehólyag problémák kialakulásának az esélyét. Ráadásul ez a pozitív hatás az adott személy testtömeg-indexétől (BMI) függetlenül érvényesül! Az egészségügyi szervek általánosan napi 30 perc közepes intenzitású testmozgást javasolnak, hetente öt napon át.
- Figyelj arra, hogy mit eszel! A kialakult epekőtől ugyan már nem lehet szimplán étrenddel megszabadulni, a tünetek enyhítésében, illetve az epekövek megelőzésében nagyon fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak. Az ideális étrend zsír- és koleszterinszegény, mérsékelt mennyiségű kalóriát tartalmaz, viszont rostokban gazdag.
Az epehólyagot egészségesen tartó ételek:
- Friss gyümölcsök és zöldségek: Remek választás például az avokádó, a tőzegáfonya, az erdei gyümölcs, a szőlő, az uborka és a cékla. A brokkoli, a kaliforniai paprika és a narancs C-vitaminban gazdag, ami fontos, mert a C-vitamin hiány hozzájárulhat az epekövek kialakulásához. A pektinben gazdag gyümölcsök – például alma, eper, citrom, narancs – ugyancsak hasznosak lehetnek.
- Fekete retek: Külön érdemes kiemelni a zöldségek közül, ugyanis fogyasztását a népi gyógyászat évszázadok óta ajánlja epekövesség ellen. A fekete retek fokozza az epe termelését, amitől hígabb epe termelődik, nő az epeutakban az epe áramlása és csökken az epe pangása. A fokozott epetermelés könnyebbé teszi az emésztést, enyhíti a teltségérzetet, így epegörcs sem alakul ki.
Így fogyaszd: Reszeld le, nyomkodd ki a levét, és egy evőkanálnyit fogyassz belőle vacsora után. Étrend-kiegészítő formájában is használhatod, ami egyúttal biztosítja, hogy minden alkalommal ugyanakkora, kellően nagy adagot tudj bevinni.
FONTOS: Ha már epehólyag problémákkal küzdesz vagy hajlamos vagy epeképződésre, akkor nem ajánlott sok fekete retket fogyasztanod. A fokozott epetermelés vagy -kiáramlás eltávolíthatja ugyan a kialakulóban lévő epekövet, de egy nagyobb epekő elmozdulása olyan veszélyeket rejt magában (epegörcs, epevezeték-elzáródás, epehólyag-gyulladás), melyek nem érik meg a kockázatot!
- Teljes kiőrlésű gabonafélék: Például barna rizs, durumtészta, zabkorpából készült péksütemények, különböző pelyhek, korpák.
- Sovány húsok, szárnyasok és halak: A főtt, párolt, grillezett sovány húsok, a szárnyasok (bőr nélkül!), a bárány, illetve a zsírszegény halfajták (pl. tőkehal, pisztráng, csuka, hekk) egyaránt ideális választásnak számítanak.
- Alacsony zsírtartalmú tejtermékek: A zsírtartalomra mindig ügyelj, ha tejterméket fogyasztasz. Sovány tej, zsírszegény sajtok és túró, joghurt, kefir – ezek jó választások.
Ezeket az ételeket azonban érdemes elkerülni:
- Édesítők, cukor, és finomított szénhidrátok: Ideértve a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és finomított cukrokat is, melyek például kekszekben, üdítőitalokban és nassolnivalókban találhatók.
- Fagyasztott vagy konzerv gyümölcsök és zöldségek: Ezek olyan adalékanyagokat tartalmazhatnak, melyek nehezebbé tehetik az epehólyag számára a feladata ellátását.
- Fehér lisztből készült ételek: Például fehér kenyér, tészta és különböző sütemények.
- Feldolgozott nassolnivalók: Burgonya chips, csoki, keksz – majdnem minden csomagolt nassolnivaló ártalmas az egészségedre.
- Magas zsírtartalmú ételek: Olajban sült hús, olajban sült rántott hús, zsíros húsfélék, szalonna, zsíros tejtermékek és minden magasan feldolgozott élelmiszer kerülendő.