Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Videók
Edzés, testmozgás ha fáj a térd

Fáj a térded? Ajánlott és kerülendő edzésgyakorlatok VIDEÓVAL!

Sokan nem mernek mozogni, ha fáj a térdük, pedig az egyik legjobb gyógyír épp a mozgás lehet. Tudd meg, milyen edzésgyakorlatok ajánlottak, ha fáj a térded. Videók a cikkben!

Edzés, testmozgás ha fáj a térdKutyaharapást szőrével. Közismert mondás, amiben sok igazság van. Sokan egyáltalán nem mernek mozogni, ha fáj valamijük, pedig a krónikus térdfájdalomra az egyik legjobb gyógyír épp a mozgás lehet. Az ízületet körülvevő izmok megerősítésével enyhíthető a térdet érő terhelés, amitől pedig csökken a sérülés kockázata. Rendkívül fontos azonban, hogy óvatosan, fokozatosan haladva eddzünk, méghozzá a megfelelő gyakorlatokat végezve! A térd soha ne kerüljön a lábujjak elé se nyújtás, se edzés alatt, mert ez túl nagy nyomás alá helyezi a térdkalácsot. És hogy konkrétan milyen gyakorlatokat ajánlunk térdfájás esetén? A cikkből kiderül!

Gyakorlatok, amiket végezhetsz, ha fáj a térded

Részleges guggolás

Állj csípőszélességű terpeszbe, kb. 30 cm-rel egy szék előtt. A lábujjaid nézzenek előre. Told hátra a csípőd és ereszkedj le a szék irányába, de csak félig. A hasizmaid legyenek feszesek, és figyelj arra, hogy a térdeid a lábujjaid mögött maradjanak végig.

Lábemelés oldalfekvésben

Helyezkedj el bal oldaladon oldalfekvésben, a lábak kinyújtva egymáson. A bal karoddal támaszd meg magad. Feszítsd meg a jobb lábadat, a tested tartsd egyenesen, majd a jobb lábadat lassan emeld fel kb. vállmagasságba, aztán ereszd vissza. Ismételd meg a bal lábaddal is. Fontos, hogy ne lendületből végezd a gyakorlatot!

Padra fellépés

Keress egy zsámolyt vagy egy padot (de bármi más is jó, ami elég magas és stabil). Állj szembe vele, és helyezd az egyik lábad a felszínére. Kizárólag ennek a lábadnak az erejével, a comb és a fenék megfeszítésével lépj fel a talajon maradt lábaddal is a padra. Lépj vissza a földre, majd ismételd meg ugyanazzal a lábbal, vagy végezheted váltott lábbal is. 10-20 ismétlés ajánlott.

Oldalfekvésben alul lévő láb emelése

Helyezkedj el bal oldaladon oldalfekvésben. Hajlítsd be a jobb lábadat és tedd a bal lábad mögé, úgy hogy a jobb talpad a talajon, a bal lábad pedig egyenesen kinyújtva legyen. A fejedet támaszd meg a bal karoddal. Lassan emeld fel a bal lábadat kb. 10 cm magasságba, majd ereszd vissza. Ismételd meg a jobb lábaddal.

Álló vádligyakorlat

Kapaszkodj meg egy szék támlájában, állj csípőszélességű terpeszbe, a lábujjak előre nézzenek. Lassan emelkedj lábujjhegyre, tartsd meg fent magad pár másodpercig, majd ereszkedj vissza a teljes talpadra.

Nyújtott lábemelés háton

Feküdj a hátadra a talajon, hajlítsd be az egyik lábadat, a másikat pedig kinyújtva emeld fel kb. 30 cm magasságba. Tartsd meg pár másodpercig, majd ereszd vissza. Ismételd meg a másik lábaddal is.

Combhajlító nyújtás

Feküdj a hátadra a talajon egyenes lábakkal. Akassz egy törölközőt vagy kötelet a jobb lábad köré, a végeit fogd meg a két kezeddel, majd húzd a lábadat a mellkasod felé, ameddig csak tudod. A térded közben legyen enyhén behajlítva, a hátad pedig ne emeld el a talajtól. Tartsd ki a mozdulatot 10-30 másodpercig, majd ereszd vissza. Végezd el 3-4 alkalommal mindkét lábbal.

Gyakorlatok, amiket NE végezz, ha fáj a térded

Bár az alábbi gyakorlatokat is lehet óvatosan, biztonsággal végezni térdfájdalom esetén, a sérülésveszély mértéke és a helytelen végrehajtás kockázata miatt inkább érdemes elkerülni őket. A korábban bemutatott gyakorlatok hatékonyságban megegyeznek ezekkel, ám sokkal biztonságosabbak.

•    Teljes térdnyújtás

•    Kitörés

•    Mély guggolás

•    Futás

•    Hirtelen irányváltoztatással járó sportok (például foci, kézilabda, röplabda, kosárlabda)

Felhasznált irodalom
http://www.prevention.com/fitness/exercises-knee-pain
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Glükozamin: az ízületek védője
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér